Nordost Blue Heaven


Joop van Nugteren | 26 augustus 2002 | Nordost Cables
In de Zevende Hemel met Nordost

Kunst Joop2Al enige jaren ben ik actief in een bescheiden audioclub die slechts vijf leden kent. Dat is op zich niets vermeldenswaardigs, ware het niet dat u vier leden zelf ook kent via epistels op deze site. René Smit, Jan de Jeu, Phil van Deijk en René van Es zijn mijn makkers in deze luistergroep. Minstens één maal per maand proberen wij elkaar als clubleden te treffen en tijdens zo’n bijeenkomst is mij gevraagd als gelegenheidsauteur kabel van Nordost aan de tand te voelen. Volgens de heren heb ik er de oren voor en de installatie. Of dat werkelijk zo is, laat ik over aan de lezer te beoordeling. Zelf schat ik mijn capaciteiten als beeldhouwend kunstenaar veel hoger in dan als schrijver. Slechts het touwtrekken van de vier heren heeft mij overgehaald om toch een poging te wagen mijn ervaringen aan het geduldige papier toe te vertrouwen.

Wanneer de portemonnee goed gevuld is geef ik gemakkelijker geld uit aan een versterker of cd speler dan aan een kabel. Telkens wanneer ik een snoer zie van een paar meter, dat dan soms nog meer kost dan mijn cd speler, ben ik geneigd de hand op de knip te houden. Helaas voor mij ben ik er zo langzamerhand wel achter, dat een goede interlink een grotere verbetering kan brengen dan het vervangen van een bijvoorbeeld CD speler. Met die tegenstrijdige gevoelens pak ik op een wolkeloze zaterdagochtend een pakketje aan, gebracht door één onzer trouwe bezorgers van de TPG Post. Het bevat als afgesproken wat attributen van Hifinesse, de distributeur van onder meer Nordost platte luidspreker en signaal kabels. Het pakketje is zo licht dat ik in eerste instantie vermoed niet alles aan te treffen wat is afgesproken. Gelukkig blijken na het openen van de doos alle attributen aanwezig.

Nordost Blue Heaven

Nordost Blue Heaven luidsprekerkabel2Tevoorschijn komt een verassend mooi uitziende set kabels. Blue Heaven Revision II speakerkabels en van hetzelfde type de interconnect, voor mij geleverd in XLR uitvoering. Deze set zal tijdelijk het audio signaal van mijn installatie transporteren tussen de diverse apparaten. In de doos zitten ook een flesje Static Inhibitor ECO3 en wat Aluminium Pulsar Points. Daarover later mee. Nordost vervaardigt zijn kabels grotendeels met de hand. Door een zeer nauwkeurige extrusie van Teflon worden onderlinge invloeden tussen de geleiders voorkomen. Ook vermindert hoorbare vervorming die optreedt door skin-effect en door magnetische interacties. Als gevolg van de lage capaciteit en inductie kunnen Nordost kabels het signaal sneller transporteren. Dat zal een preciezere plaatsing van instrumenten en transparantie in het algemeen ten goede komen. Opvallend detail is dat Nordost zijn kabels specificeert op de verpakking. Aangegeven wordt de soort isolatie, het aantal geleiders, het percentage koper en de dikte van de zilverlaag waarmee de kabels zijn bekleed. De isolatie van Extrusie Teflon en de geleider met 50 micron verzilvert OFC zorgen samen voor een informatie transport dat de relatieve lichtsnelheid tot 93% benadert. Ik garandeer u dat slechts weinig (en wie weet geen andere) kabelmaker in de wereld dat voor elkaar krijgt. Sterker nog, het is zo’n 25% sneller dan andere kabels presteren.


EDITORS' CHOICE