REVIEWMarantz

Review: Marantz ND8006 netwerk cd-speler

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Jan de Jeu | 15 augustus 2018 | Fotografie Fabrikant | Marantz

Eén van mijn eerste cd-spelers was een Marantz, mijn eerste sacd-speler was eveneens een Marantz. En dat was niet voor niets zo. De naam Marantz stond voor mij jarenlang voor een enigszins warme, muzikale sound waar ik als muziekliefhebber enorm van kon genieten. Logisch dus dat ik erg benieuwd ben of de klank van deze Network CD Player mij na al die jaren in dezelfde mate kan bekoren.

Marantz ND8006

Waarmee we meteen bij het eerste aandachtspunt zijn aangeland. Dit is helemaal geen Network CD Player, zoals de naam suggereert. De Marantz ND8006 is veel meer dan dat. Het is een streamer, een cd-speler, een DAC en zelfs, zo u wilt, een voorversterker. En dat alles voor een aanschafprijs van 1199 euro!

In de doos tref ik behalve de ND8006 nog een aantal andere zaken aan zoals; een niet geaard netsnoer, een set kabeltjes om de speler met een versterker te verbinden, een afstandsbediening en twee antennes voor de Bluetooth-/draadloze ethernetverbinding. Verder nog een beknopte snel handleiding in diverse talen waaronder het Nederlands en een cd-rom met daarop de gebruiksaanwijzing. Wanneer u geen apparaat heeft om die cd-rom af te spelen dan kan de uitgebreide handleiding ook worden gedownload van internet. Daarin is veel informatie te vinden, waarvan ik hier maar een deel weergeef.

Specificaties

Dat Marantz mikt op een speler die in staat is om muziek op hoge kwaliteit weer te geven blijkt al wanneer we de specificaties nader onder de loep nemen. Zo heeft hij een USB DAC functie voor het weergeven van geluidsbronnen met een hoge resolutie. Zowel DSD (2,8/5, 6/11,2 MHz) als PCM bestanden tot 384 kHz/32 bits. De ESS Sabre 9016 DAC-chip maakt het mogelijk om WAV/FLAC en ALAC bestanden tot 192 kHz/24 bits af te spelen. De ND8006 kan tevens als DAC dienen voor een aangesloten digitaal bron apparaat. En dan zijn er natuurlijk de netwerkfuncties, zoals internetradio en de Apple AirPlay-functie voor het streamen vanaf iPhone, iPad of iTunes. Overigens bestaat de mogelijkheid om niet in gebruik zijnde randcircuits uit te schakelen waardoor nadelige beïnvloeding van het audiosignaal geminimaliseerd wordt. Zo kan het ook op enkele meters afstand duidelijk afleesbare wit oplichtende display volledig worden uitgeschakeld (of middels een dimmer in drie intensiteiten worden ingesteld). Na het lezen van de handleiding dringt zich de volgende gedachte aan mij op. Zoveel functionaliteiten en mogelijkheden voor die prijs? Kan dat zonder steken te laten vallen?

Om dat te kunnen beoordelen koppel ik hem middels een supra ethernet kabel aan mijn ethernet. Uiteraard kan dit bij de Marantz ND8006 allemaal ook met WiFi gebeuren maar ik geef voor al mijn audio apparaten de voorkeur aan een stabiel bedraad netwerk. Voor het afspelen van muziek heb ik dan nog wel een app nodig; Marantz gebruikt de streaming-module HEOS van zustermaatschappij Denon. Die download ik dus vanaf de appstore van Apple zodat ik mijn iPad kan gebruiken om het systeem te bedienen. Voordat ik het vergeet; ik gebruik de Marantz ND8006 in combinatie met mijn referentiesysteem in de grote luisterruimte, bestaande uit een passieve voorversterker van Music First Audio, twee mono eindversterkers van Pass Labs, een digitale bron bestaande uit NAD M50 en M52, een Metrum Acoustics Pavane type II DAC en Harbeth Super HL 5 Plus 40th Anniversary LE luidsprekers. Bekabeling is afkomstig van AudioQuest, van den Hul, Sonore Audio en Pink Faun. In dit kader zal ik u niet vermoeien met het benoemen van de tevens aanwezige analoge bron, hoe mooi ook.

Voor de liefhebber

Om dan toch maar even terug te gaan naar het laten vallen van steken; voor mij is de HEOS app daar een voorbeeld van. Niet dat hij niet stabiel is, dat zeker niet. Maar qua functionaliteit komt hij in mijn ogen te kort, gewend als ik ben aan de Bluesound app van mijn digitale NAD bron. Zo is het onmogelijk om door te spoelen of te zoeken in de bibliotheek om maar even wat concrete voorbeelden te noemen. Gelukkig wordt er voor apps regelmatig een update geleverd dus het kan goed zijn dat dit in een volgende versie verbeterd zal worden. De volumeregeling - lees: pre-amp functie - kan mij persoonlijk evenmin bekoren. Bij het direct aansturen van mijn mono eindversterkers hoor ik namelijk minder dynamiek dan bij het afspelen met fixed volume via mijn voorversterker. Ook klinkt hij dan minder neutraal dan via mijn eigen voorversterker. Al is dit laatste natuurlijk ook ten dele een kwestie van smaak en zullen er ook liefhebbers zijn die dit juist als een pre ervaren.

Deze speler is tenslotte niet bedoeld voor de audiofiel die met ieder nieuw apparaat dat hij aanschaft, opnieuw nieuwe informatie uit zijn vertrouwde muziekalbums wil halen. Dit is een speler voor de liefhebber die wil genieten van het muzikale totaalbeeld. Dat blijkt wanneer je gewoon gaat luisteren naar internetradio, de speler gebruikt in combinatie met een USB opslag, een op het netwerk aangesloten NAS of pc of als cd-speler. Om maar met de laatste optie te beginnen; pak een cd en laadt hem. Ga in uw luisterstoel zitten en ontspan u waarna u met de afstandsbediening op start drukt. De speler heeft een hoofdtelefoonaansluiting maar zelf luister ik het liefst naar een luidsprekeropstelling. Waarschijnlijk hoort u dan dezelfde kenmerken als ik; een ontspannen, licht warme, muzikale klank; in mijn oren het aloude, vertrouwde Marantz geluid dat mooi loskomt van de luidsprekers. 

Luisteren

Pas op het moment dat ik me voorneem om de cd-speler functie van de Marantz ND8006 te gebruiken realiseer ik me hoe lang ik al geen cd’s gedraaid heb. In de loop der tijd heb ik mijn meeste cd’s geript en het is zoveel makkelijker om naar de iPad te grijpen wanneer ik een bepaald muziekstuk wil horen. Wanneer ik dan eenmaal tegenover één van mijn cd kasten zit blijkt pas hoeveel cd’s ik nog helemaal niet geript heb. Waarschijnlijk omdat ik de desbetreffende werken minder vaak beluister. Zoals een box met zestien cd’s met de complete Deutsche Grammophon Recordings van het oeuvre van Hans Werner Henze, de Duitse componist die een groot deel van zijn leven in Italië woonde en werkte. Met daarop onder andere de muziek van Udine, het ballet dat hij in 1957 schreef voor Frederick Ashton and the Royal Ballet. Uitgevoerd door London Sinfonietta presenteert de Marantz het vloeiende expressieve karakter en de ritmische drive van het werk in al zijn glorieuze grootsheid en op meeslepende wijze.

De volgende cd box is er één van John Coltrane met the complete atlantic recordings getiteld The Heavyweight Champion. Opnamen uit de periode 1959-1961 met daarop onder andere Giant Steps, uitgevoerd in snel hard bop tempo maar ook in een medium tempo. Heerlijk om het weer eens te horen en de Marantz maakt dat ik een langer stuk beluister dan ik aanvankelijk van plan was. Het ping-pong- karakter van het uitgesproken links/rechts-stereo neem ik wel voor lief. Ook hier weer dat vloeiende muzikale karakter van de speler dat doorklinkt. Het zijn slechts twee voorbeelden uit een lange rij. Aansluitend richt ik me op de andere digitale bronnen zoals mijn op het ethernet aangesloten NAS, internet radio en Tidal. Hieronder meerdere hoge resolutie opnamen en ook de meerwaarde van deze masters geeft de Marantz mooi door. Dat de ND8006 wel raad weet met pace, rhythm and timing blijkt onder meer bij het weergeven van het titelnummer van het album LA Woman (24/88) van The Doors vanaf mijn Synology NAS. Ik begin onwillekeurig direct met de muziek mee te bewegen op de maat van de beats van drummer John Densmore. Heerlijk.

Conclusie

Met de ND8006 heeft Marantz voor een concurrerende prijs een sterke troef in de huidige markt waar het streamen steeds meer terrein wint op de cd. Met de functies streaming, DAC en cd-speler een echte duizendpoot die zowel aantrekkelijk is voor muziekliefhebbers met een mooie cd collectie die de overstap naar streamen willen maken, als voor diegenen die voornamelijk streamen en tegelijkertijd nog willen kunnen genieten van hun zorgvuldig opgebouwde cd collectie.

Beide groepen zullen getrakteerd worden op de aloude, vertrouwde, muzikaal warme Marantz klanksignatuur die het best tot zijn recht komt wanneer de speler gebruikt wordt in de fixed volume stand. 

Marantz ND8006 | € 1.199,-
Marantz, www.marantz.nl

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »