(Gesponsord artikel)ARTIKELNaim Audio

ADV: Latham viert feest - 'Look honey, they shrunk the hifi!'

Harro Tillema | 13 augustus 2018 | Fotografie Fabrikant | Naim Audio
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 06 juli 2018

Bij sommige muziekliefhebbers en doorgewinterde audiofielen heerst de hardnekkige misconceptie dat een maximale muziekbeleving uitsluitend wordt verkregen met een omvangrijke hifi-set met veel losse componenten en een prijskaartje met vijf tot zes cijfers. Dat niets minder waar is bewijst Latham Audio, importeur van de Britse high-end merken NAIM, Neat Acoustics en, onder meer, The Chord Company met een hele mooie actie!

We ontvingen van Latham Audio de uitnodiging om eens naar een leuke actie-set te luisteren waarbij de nieuwe NAIM Uniti Atom in het middelpunt staat. De Atom is – en de naam verraadt het al een beetje - de kleinste telg uit de recent geïntroduceerde Uniti-familie. De ‘Benjamin’ in het productprogramma van het hoogwaardige en vooral eigenaardige Britse merk, kunnen we dus wel stellen.

Nu kennen we NAIM en we zijn ondertussen ook bekend geraakt met het overige productprogramma van Latham Audio. We kunnen u melden dat we zonder uitzondering kunnen stellen dat de producten uit de Latham-stal ons meer dan eens hebben doen verbazen over de sublieme geluidskwaliteit. U zult dus begrijpen dat we deze uitnodiging met twee handen aannemen.

Voor de luistersessie kunnen we kiezen de set in onze eigen luisterruimte op te stellen en er een paar weken mee te spelen of om de set op te laten stellen en te beluisteren in de luisterruimte van een NAIM-dealer. En waarom ook niet? Scheelt ons inrichten, inspelen en het nodige schuifwerk. En, als kers op de taart wordt ons dan ook nog koffie gebracht. De keuze is dus snel gemaakt.

NAIM-dealer Bender hifi

In de laatste weken voor de zomervakantie reizen we af naar het in de Gelderse hoofdstad gevestigde Bender Hifi; de dichtstbijzijnde NAIM dealer. Ondanks dat Bender Hifi een begrip is in de omgeving van Arnhem en omstreken, is het toch al weer even geleden dat we de winkel aan de Steenstraat zelf hebben bezocht. Bij aankomst wacht ons een aangename verrassing; de winkel is van gevel tot showroom opnieuw gestileerd.

Nadat we elkaar de hand hebben geschud, meldt eigenaar Harald Strik dat hij Bender Hifi een jaar of zes geleden heeft overgenomen en dat hij sindsdien flink heeft uitgebreid. Wanneer we oriënterend door de showroom wandelen ontdekken mooie producten van overwegend Britse origine met zo hier en daar een pareltje uit een andere windstreek. Het productprogramma van NAIM is hierbij ruim vertegenwoordigd en de NAIM Uniti Atom wacht trouw op ons in een van de drie luisterruimtes.

NAIM Uniti

De NAIM Uniti Atom toont op het eerste oog niet veel overeenkomsten met de robuuste en soms wat eigenzinnige componenten die we van oudsher kennen van de Britse fabrikant. De Uniti serie is duidelijk gericht op de wens van de moderne muziekliefhebber; de laatste technologie op het gebied van streaming audio, een goede geluidskwaliteit, een aantrekkelijke minimalistische vormgeving en een intuïtieve bediening.

De prachtig vormgegeven behuizing van de Uniti Atom heeft op de bovenzijde een grote ronde volumeknop die mooi in de behuizing is verzonken. Op het front pronkt een ruim informatiedisplay is zelfs op grotere afstand duidelijk af te lezen. Aan de linkerzijde heeft de Uniti Atom een handige USB-poort voor een USB-drive en aan de rechterzijde een viertal buttons voor de meest basale bediening. In de bediening voelt alles solide en premium, zoals we al decennia van NAIM gewend zijn.

De NAIM Uniti lijn onderscheidt zich door een overcomplete uitrusting. Meer dan een Uniti is eigenlijk niet nodig om te genieten van muziek. In combinatie met een tablet of smartphone en de NAIM-app kan snel en eenvoudig muziek worden gestreamd vanaf een media server, vanaf TIDAL, Spotify en via internetradio. De Uniti heeft bovendien zowel een analoge als digitale ingangen zodat er een cd-speler, analoge tuner en zelfs een platenspeler op de Uniti kunnen worden aangesloten. Later dit jaar wordt een HDMI-module (met lip sync) verwacht, zodat er ook een televisie op de Uniti kan worden aangesloten.

Neat Acoustics

De set wordt aangevuld met twee zeer bescheiden ogende luidsprekers van het eveneens Britse Neat Acoustics. Dit zijn de Neat Motive SX2 2-weg speakers met een down-firing basreflex systeem. De klankkast helt lichtjes achterover zodat de luidsprekers, ondanks de bescheiden grootte, toch een optimaal afstraaleffect hebben richting de luisteraar. De luidsprekers zijn verkrijgbaar in de kleurstellingen Natural Oak, American Walnut, Black Oak en Satin White, zodat deze onzichtbaar in elk interieur kunnen opgaan.


The Chord Company

De set wordt afgemaakt met luidsprekerkabels van het, wederom, Britse merk Chord. The Chord Company is bekend van een breed aanbod kwaliteitsproducten en vooral van hoogwaardige hifi-bekabeling. Nu behoeft het geen betoog dat bekabeling een enorme invloed kan hebben op de geluidskwaliteit van een hifi-set. Maar, wanneer je lekker losgaat met hifi-bekabeling kun je financieel wel gierend uit de bocht vliegen. Producten van de Chord Company hebben echter een uitstekende prijs-prestatieverhouding en deze Chord Clearway bekabeling, voorzien van de nieuwe hoogwaardige Chord banaanstekers, maken deze set perfect af.

Muziekbeleving 3.0

We beluisteren deze Britse drie-eenheid in de breedte van de luisterruimte. De luidsprekers staan hierbij relatief dicht tegen de achterwand met een onderlinge afstand van drie en een halve meter, lichtjes ingedraaid richting de luisterpositie. De luisterpositie tot de luidsprekers is ongeveer vier meter en de wanden zijn niet voorzien van akoestische behandeling. Hiermee is deze opstelling misschien niet ideaal, maar wel representatief voor een gemiddelde thuissituatie.

De klank van de combinatie is desondanks heel netjes in balans. De signatuur is snel, neutraal en dynamisch. De laagweergave gaat diep door en legt hiermee een heerlijke fundament in het laag, zonder dat het overheersend of vermoeiend wordt. De set bouwt zodoende een heerlijke atmosfeer op in de ruimte. De weergave is ruimtelijk en kamerbreed. De set speelt met een enorme openheid en laat details tot diep in de achtergrond horen. Zelfs de echo’s tijdens het opnameproces zijn hoorbaar. De rust en controle in de weergave past helemaal bij onze ervaringen met NAIM. Zelfs met lastige synth-bas partijen is deze combinatie niet van de wijs te brengen.

Koperwerk klinkt mooi ‘rond’ en blijft lang nazingen. Akoestische instrumenten worden in de juiste grootte en met een realistische timbre weergegeven waarbij de aanslag, rammeltjes en imperfecties genadeloos worden weergegeven. Al deze kleine details geven een realistische beleving van de muziek en laten zelfs de specifieke klank van een bepaald merk en type instrument horen. Dit is binnen de highend audio een zeldzaam fenomeen en al helemaal in deze prijsklasse.

Brits feestje!

We kunnen niet anders oordelen dat Latham Audio met de NAIM Uniti Atom, de Neat Motive SX2 en de Chord Clearway een uitstekend gematchte, audiofiel klinkende hifi set heeft samengesteld voor veeleisende muziekliefhebbers met een brede muzieksmaak. We hebben aan een stuk naar onze favoriete albums geluisterd en hebben elk moment van deze hifi-set beleefd als ware het een feestje.

Duur feestje?

Nu zult u zich afvragen wat een dergelijke feestje dan mag kosten. Normaal gesproken kost de NAIM Uniti Atom 2.499 euro en de set speakers 1.800 euro. De luidsprekerkabels van 2x3 meter voegen hier tot slot nog 225 euro aan toe. In totaal komt dat op een adviesprijs van 4.524 euro. Importeur Latham maakt daar echter graag een knalfeestje van. Doen ze soms. Latham biedt de door ons besproken set tijdelijk via haar dealers aan voor de messcherpe actieprijs van 3.899 euro - maar wees er snel bij, de actie duurt tot uiterlijk 30 september 2018!

Het Latham Audio-effect

Dat een ongeëvenaarde muzikale beleving niet is gebonden aan een formaat, een veelvoud aan componenten of aan een exorbitant hoge prijs, bewijst Latham Audio met deze zorgvuldig samengestelde hifi set. Gelooft u het niet? Maak dan zeker eens een afspraak om (samen met uw wederhelft) deze set te beluisteren bij een van de deelnemende dealers bij u in de buurt. Wees dan alleen niet verbaasd wanneer u op een goede dag thuiskomt in een overdreven opgeruimd huis en uw wederhelft (m/v/x) u trots meldt: “Look honey, I shrunk the hi-fi!”.

Meer informatie over deze actie, de hieraan verbonden NAIM-dealers of over de producten in deze actie? Bezoek dan de website van Latham Audio via www.lathamaudio.nl.

Dit artikel kwam tot stand in opdracht van Latham Audio.

MERK

EDITORS' CHOICE