Cary Audio CAD-805RS: opvolger van de CAD-805 uit 1993

Het Amerikaanse Cary Audio heeft de CAD-805RS gelanceerd, een mono buizeneindversterker die 50 Watt vermogen in klasse A kan leveren. De CAD-805RS is feitelijk de opvolger van de CAD-805 die al sinds 1993 in productie is. Er zijn wel wat wijzigingen en verbeteringen doorgevoerd, maar de basis is volgens Cary Audio hetzelfde gebleven.

Cary Audio CAD-805RS: Reference Series

De CAD-805 van het in de VS gevestigde Cary Audio is een mono buizeneindversterker die sinds 1993 wordt geproduceerd en verkocht. Het basisontwerp is altijd hetzelfde gebleven, hoewel door de jaren heen zo nu en dan wel iets werd verbeterd of gewijzigd. De nieuwste versie is CAD-805RS genoemd en de letters “RS” staan voor “Reference Series”.

Volgens liefhebbers van buizenversterkers is een in klasse A werkende single-ended triode-ontwerp de ultieme versterkerschakeling. Het nadeel van een schakeling die op slechts één buis is gebaseerd is het relatief geringe uitgangsvermogen. De CAD-805RS kan echter 50 Watt in klasse A leveren en dat is in de meeste situaties ruim voldoende.

Het front van de CAD-805 RS is voorzien van een biasmeter. De afstelknop bevindt zich aan de achterkant. De gebruiker kan kiezen uit een XLR-ingang of cinch-ingang. Een buis van het type 300B neemt de aansturing van de eindtrap voor zijn rekening en wordt aangestuurd door een tweetal buizen van het type 6SN7. De gebruiker heeft ook nog wat te kiezen en kan kiezen voor het eindcircuit met de 211-buis of het circuit met de 845-buis. De uitgangstransformator, voedingstransformator en afvlakcapaciteit zijn volgens Cary Audio groter dan strikt noodzakelijk.

Cary Audio CAD-805RS: prijs en leveringsinformatie

De CAD-805RS is in de VS te koop voor 16.000 dollar per paar. We weten nog niet hoeveel een paartje van deze monoblokken in Nederland kost, maar een belangstellende moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, invoerheffingen en het lokale BTW-tarief. De CAD-805 RS zal in Nederland vermoedelijk duurder zijn dan in de VS.

MERK

EDITORS' CHOICE