Review: Monitor Audio Silver 200

De Silver Series van het Britse Monitor Audio is ingebed tussen de Bronze Series en de Gold Series en is gericht op zowel de stereo- als de surround liefhebber. Inmiddels is deze Silver Series toe aan de zesde generatie (6G) en bestaat hij uit acht luidsprekers en een subwoofer.

Monitor Audio Silver Series

Net als zijn grotere broers, de Silver 300 en de Silver 500, is ook de Silver 200 een vloerstaander. Hij is de opvolger van de Silver 6, die hij vervangt. Hij is bijna 25 procent compacter en 2cm smaller geworden dan zijn voorganger. Het eerste dat mij opvalt wanneer ik hem in mijn luisterruimte neerzet is hoe mooi slank hij oogt. Met zijn afmetingen van 88,5 x 16,5 x 26,9cm zal deze gracieuze verschijning heel fraai harmoniëren in uiteenlopende woonkamerinrichtingen. Mede door de grote keus aan uitvoeringen. Het recensie paar is uitgevoerd in Satin White maar daarnaast zijn ook Walnut, Natural Oak, Black Oak, Rosenut en -tegen 10 procent meerprijs- High Gloss Black beschikbaar.

Techniek

We hebben het hier over een 2½-weg luidspreker met nieuwe luidspreker units. Direct in het oog springend is de goudkleurige tweeter met het op kunstzinnige wijze geperforeerde rooster. Direct daaronder de laag/midden en de laag unit. Bij alle drie de units wordt gebruik gemaakt van de C-CAM techniek, sinds jaar en dag het technologische paradepaardje van Monitor Audio. Een aluminium-magnesium conus met een keramische coating; een zeer licht en zeer stijf materiaal dat oorspronkelijk ontwikkeld werd voor de turbinebladen van straalmotoren. Visueel opvallend is het speciaal ontwikkelde ‘putjes’ patroon op de lichtmetalen conussen dat kenmerkend is voor de Rigid Surface Technology oftewel RST. Veel technologie die gebruikt wordt in de 6G serie is afkomstig uit de Platinum Serie. Dat geldt bijvoorbeeld voor het DCF filter en de HiVe ll basreflexpoorten die bij dit nieuwe model verhuisd zijn naar de achterzijde. Ook de ophanging van de conussen is verbeterd. De driver hangt in een beugel en wordt met behulp van slechts één enkele bout op zijn plaats gehouden. Hierdoor wordt hij niet alleen beter ontkoppeld van de behuizing maar ontbreken ook de ontsierende bouten op de voorzijde van de speaker. Omdat de Silver 200 relatief hoog is in verhouding tot zijn bescheiden footprint heeft Monitor Audio voetjes (en losse spikes) bijgeleverd die eenvoudig te plaatsen zijn, enigszins buiten de kast uit steken en die daarmee de stabiliteit van het ontwerp sterk verhogen. Over het nut van spikes in combinatie met de ondergrond is veel geschreven maar mijn advies blijft; gewoon uitproberen en je eigen oren vertrouwen.

Plaatsing

Deze 6G vloerstaander uit de Silver Series ziet er in mijn ogen veel aantrekkelijker en strakker uit dan zijn voorgangers. Ongeacht of er gespeeld wordt met of zonder de magnetische grills. Zelf prefereer ik de klank en het uiterlijk van de 200 zonder deze afscherming maar ik kan mij voorstellen dat dit voor anderen precies omgekeerd geldt. Kwestie van smaak in combinatie met plaatsingsmogelijkheden. Hetzelfde geldt voor het gebruik van de vier pluggen die Monitor Audio meelevert ter demping van de vier baspoorten van de twee luidsprekers. Tijdens de recensieperiode zijn deze dempers slechts kort uitgeprobeerd maar in beide luistersituaties - zowel in de grote luisterruimte als in de woonkamer - leverden zij klankmatig geen winst op.

Dat heeft voor een deel te maken met de inrichting en de akoestiek van mijn dertiger jaren woning. Maar ook met het feit dat deze luidspreker, in verhouding tot andere gelijksoortige kleine vloerstaanders die ik uitgeprobeerd heb, erg makkelijk plaatsbaar is. In de woonkamer staat de 200 aanvankelijk op circa 50 cm, en later op circa 1 meter van de achterwand te spelen waarbij de klank gelijk blijft. Gekoppeld aan de referentie set speelt hij in de grote ruimte op respectievelijk 2 en 4 meter afstand van de achterwand. Ook hier maakt dat verschil in afstand niet uit voor de klank.

Luisteren

De prijs van de Silver Series 200 maakt dat hij vooral gebruikt zal worden in combinatie met een set zoals die in de woonkamer staat. Met een NAD Node 2 als bron en een geïntegreerde versterker die met betaalbare luidsprekerkabels, in dit geval de uitstekende met banaanstekkers afgemonteerde Simply Audio Cadenza, de luidsprekers aanstuurt. Om te beoordelen hoe de 200 in deze setup omgaat met de menselijke stem en met akoestische instrumenten selecteer ik muziek afkomstig van de NAD M52. Als eerste een geripte dubbel cd van de Franse klassiek geschoolde pianist Alexandre Tharaud. Zijn hommage aan zijn ruim twintig jaar geleden overleden landgenote Barbara. Eén van die zangeressen waarvan alleen de voornaam volstaat om direct te weten om wie het gaat. Alexandre’s prachtige arrangementen van de songs van deze vedette geven een extra dimensie aan haar werk. Naast zijn piano klinken stemmen van bijvoorbeeld Juliette Binoche, Vanessa Paradis en Jane Birkin. Maar ook de viool van Renaud Capuçon, de klarinet van Michel Portal en de instrumenten van het Modigliani string quartet. Stemmen en instrumenten die voor menige kleine vloerstaander een grote uitdaging en soms zelfs struikelblok vormen. Vooral de piano en de cello kunnen daarbij problemen geven maar de Silver 200 kwijt zich, mede dankzij de nieuwe interne bracing die resonanties en verkleuringen tegengaat, op overtuigende wijze van zijn taak. Tegelijkertijd valt op hoe natuurgetrouw de 200 de instrumenteigen resonanties en vibraties van bijvoorbeeld piano en cello weergeeft.

Wanneer ik later dezelfde muziekselecties nogmaals afspeel via de NAD M50, de Metrum Acoustic Pavane DAC en de Pass Labs mono eindversterkers in de grote luisterruimte krijg ik alleen maar meer bewondering voor deze kleine vloerstaanders. Het blijft moeilijk om eerdere luisterervaringen terug te halen maar ik ben ervan overtuigd dat deze zesde generatie Silver Series weergevers klankmatig een duidelijke stap voorwaarts gemaakt hebben ten opzichte van eerdere generaties. De bewondering blijft wanneer ik een bombastisch werk als Children Of The Sun van Dead Can Dance draai, afkomstig van hun live album ‘In Concert’ uit 2013. Het geluidsbeeld is groots, overweldigend, meeslepend en tegelijkertijd gecontroleerd. Zeker wanneer ik het formaat van de speakers in ogenschouw neem. Kenmerken die nog nadrukkelijker gepresenteerd worden wanneer ik de song in de grote set beluister. Chapeau!

Kippenvel!

De luistersessies rijgen zich aaneen en met iedere sessie word ik sterker geconfronteerd met de constatering dat je geen mega set nodig hebt om van muziek te kunnen genieten. Zo luister ik op een avond naar I Want To Know What Love Is van Ane Brun’s album ‘Leave Me Breathless’ uit 2017 wanneer ik word getroffen door wat de Engelsen de ‘Immediacy’ van een luisterervaring noemen. De Nederlandse vertaling ‘directheid’ of ‘nabijheid’ kan onvoldoende het gevoel weergeven dat me overvalt tijdens het luisteren. Een gevoel dat nog sterker wordt tijdens het daaropvolgende Always On My Mind; kippenvel! Ongelooflijk dat zo’n kleine, eenvoudige luidspreker dit teweeg kan brengen bij iemand met dermate ‘verwende’ oren. Uiteraard kleven er ook nadelen aan een luidspreker van dit formaat. Dat wordt duidelijk wanneer ik mijn TW Acustic Raven Two draaitafel met SME 309 arm en Lyra Delos MC element in combinatie met mijn ASR Basis Exclusive Phono inzet. De impact van een werk als de vijfde symfonie van Shostakovich in de uitvoering van Minneapolis Symphony onder leiding van Stanislaw Skrowaczewski op de 180 gram lp reissue van Mercury Living Presence door het Duitse label Speakers Corner Records is uiteraard niet zo overweldigend als op een luidspreker die één op één afbeeldt. Maar het muzikale genot is er niet minder om. En uiteindelijk is dat in mijn ogen het enige waar het om draait.

Conclusie

Wat mij betreft heeft het Britse Monitor Audio zich met deze Silver Series 200 van zijn beste kant laten zien. De speaker presenteert een mooie tonale balans, tot uitdrukking komend in een helder, verfijnd, nooit scherp klinkend hoog, een natuurlijk rijk middengebied en een laag dat uitzonderlijk fraai presteert voor een speaker van dit formaat. Ik moet nog zien dat een concurrerende speaker van dit formaat uit deze prijsklasse ditzelfde presteert, laat staan verbetert.

Monitor Audio
Silver 200 | € 1.500,- per paar

Monitor Audio Nederland
www.monitoraudio.nl


EDITORS' CHOICE