Voor deze test begeef ik mij voor een zeldzame keer in de wereld van de superrijken. Alleen niet in de vorm van ‘supercars’, enorme landgoederen of een gestroomlijnd jacht. Maar wel gebruikmakend van een buitengewoon bijzonder en vooral zinnenprikkelend audiosysteem.
Een configuratie die zelfs zo goed presteert, dat het nieuwe maatstaven in kwaliteitsbesef, gebruikte technieken, comfort en gehoormatige prestaties weet te realiseren. Ik heb het dan in dit geval over het bijzondere Logos Satya actieve draadloze luidsprekersysteem van het legendarische Zwitserse merk Goldmund. Buiten het extreem prijzige kader (er zijn gelukkig vijf minder stratosferisch geprijsde modellen met allemaal wel dezelfde soort functionaliteit verkrijgbaar), is het wel een prachtig schoolvoorbeeld van het compromisloos audiototaalsysteem van morgen dat vandaag al ‘gewoon’ verkrijgbaar is.
Zelf kennismaken? Dat kan op vrijdag 29 en zaterdag 30 juni bij PUUR
Goldmund
Bij het horen van de naam Goldmund zal zeker de wat oudere audiofiel meteen een licht verhoogde hartslag ervaren. Want al meer dan veertig jaar behoren de producten van dit zo bijzondere Zwitserse ultra high-end A/V-merk tot de absolute wereldtop. Als geen ander is het portfolio dan ook afgeladen met een hele reeks aan iconische producten. Hieronder de fameuze Goldmund Reference platenspeler, Apoloque draadloze weergevers en Telos versterkers. Maar waar veel vooral high-end merken het zoeken in het eindeloos perfectioneren van bestaande technieken, heeft Goldmund met behoud van de bestaande (ultra) high-end waarden, altijd veel meer de technologische grenzen opgezocht.
Al sinds de oprichting in 1978 heeft het merk zich meteen tot doel gesteld om een leidinggevende rol binnen het A/V-landschap te gaan vervullen. Het mooie vind ik daarbij dat geavanceerde nieuwe technologieën steevast worden gecombineerd met het pure vakmanschap en inzicht wat nodig is om daadwerkelijk één van de beste productreeksen binnen deze sector te vervaardigen. In een notendop is de basisgedachte van Goldmund al sinds dag één om een zo nauwkeurig mogelijke weergave te realiseren bij zo min mogelijk kwaliteitsverlies en gebruikmakend van zo min mogelijk verwerkingsstappen. Nieuwe technologie wordt alleen maar ingezet wanneer het werkelijk bijdraagt aan een verbeterde functionaliteit of hogere beeld- en geluidsprestaties. Omdat vele oplossingen op dit kwaliteitsniveau vaak nog niet bestaan of beschikbaar zijn, is het een logisch gevolg voor Goldmund om dan maar zelf de benodigde technologie te ontwikkelen. Om er tenslotte voor te zorgen dat de uiteindelijke eindgebruiker ten volle van dit zeer hoge kwaliteitspotentieel kan genieten, bestaat er zelfs een uitgebreid gecertificeerd trainingsprogramma wat iedere distributeur en dealer moet ondergaan Alleen na het behalen van dit diploma mogen deze producten door hem aan de eindgebruiker/consument worden verkocht.
Categorie A, B of C
Geheel in lijn met de certificering en een verder duidelijke afspiegeling van het Goldmund leveringsprogramma, worden de producten in drie categorieën onderverdeeld. Daarbij staat categorie A voor de typische audiofiele producten, B voor Lifestyle componenten en C voor gecertificeerde home cinema’s. Het grote voordeel van dit uitgebreide assortimentsaanbod, is dat er naast een optimale integratie ook voor iedere A/V-doelgroep wel wat van zijn of haar gading bij zal zitten.
De vaak meer conservatief ingestelde audiofiel koestert de high-end stereoproducten. Lifestyle adepten vinden niets prettiger dan alle benodigde componenten naadloos in hun huis te integreren - waarbij meerkanaals en multi ruimte toepassingen zeker niet worden geschuwd. Terwijl homecinema liefhebbers op dit prijsniveau de werkelijke filmervaring in hun eigen op maat gebouwde ruimte optimaal en zonder compromissen willen ervaren. Het Logos Satya luidsprekerssysteem behoort volgens de Goldmund indeling tot categorie B en tijdens mijn kennismaking bij PUUR audio, video & domotica in Oostzaan, begrijp ik al snel waarom.
Waarom Goldmund?
Mijn eerste vraag aan het team van PUUR bestaande uit Robert Brijde en Daan Vreeswijk, is waarom als aanvullend merk bij hun bestaande namen als Kharma, MBL, Devialet en Meridian, juist voor het iconische en bijzonder exclusieve Zwitserse Goldmund is gekozen. Robert kijkt Daan even kort aan waarna hij van start gaat. ‘Eigenlijk is de oorsprong vrij eenvoudig en is het belangrijke zaadje alweer zo’n 15 jaar geleden geplant op de dag dat we een gerenommeerde hifiwinkel in Rotterdam binnenstapten’. ‘We weten het nog als de dag van gisteren’, vult Daan Robert aan, ‘want eenmaal binnen werden we als een magneet door een heel bijzondere en afwijkende weergave verder de winkel ingetrokken. Wat we hoorden week namelijk zodanig af van al het andere, dat we compleet werden gevloerd! Niet in de zin van een spectaculair of overdreven geluid, maar het was wel zo ontspannen, zo natuurlijk, transparant en met een geweldige muzikale zeggingskracht en articulatie, dat er gewoon geen ontsnappen aan was.’
Robert: ‘Wanneer we nu weer terug naar het heden gaan, bleek het merk Goldmund inmiddels alweer tien jaar niet meer in Nederland te worden gevoerd. Eeuwig zonde natuurlijk en toen bij ons tijdens het bezoeken van verschillende internationale hifibeurzen, wederom meteen de vonk oversloeg, wisten we dat we hier ‘goud’ in handen hadden! Na onderling beraad (het merk is extreem zorgvuldig en kritisch bij het selecteren van haar dealers) ontstond er al vrij snel meer onderling vertrouwen en een verdieping van de contacten. Een route die uiteindelijk heeft geleid tot deze uitgekomen droom. Want sinds 16 december vorig jaar mag PUUR zich het exclusieve Goldmund distributiepunt voor de hele Benelux noemen!’
Assortiment
Wanneer ik de prijslijst doorneem, zie ik dat de Logos Satya weergevers bijna aan de top van het assortiment zitten en dus erg kostbaar zijn. Is dit een bewuste keuze van jullie of begint de wereld van dit legendarische merk prijstechnisch bij PUUR toch wat vriendelijker? Robert kijkt mij met een grote glimlach aan waarna hij vervolgt: ‘Het indrukwekkende Logos Satya weergavesysteem staat hier in eerste instantie vooral om als staalkaart van het merk te fungeren. Want hoewel allesbehalve compact of klein te noemen, staat er wel een systeem te spelen wat zich op alle fronten met het beste wat er op de markt verkrijgbaar is kan meten. Maar gelukkig voor ons en vooral onze klanten, hebben wij nog meer producten van deze onderneming bij ons in de showroom staan.'
'Onlangs hebben we namelijk nog uitgebreide demodagen met de net iets minder extreem geprijsde en tevens wat minder grote Logos Sukha weergevers gehouden. Terwijl de aanzienlijk minder extreme Metis mk 2 monitor ook sinds kort een vaste waarde binnen het PUUR pakket vormt. Last but not least hebben we voor de muziekliefhebber die geen afstand wil doen van zijn passieve luidsprekers, de schitterende Telos 590 Nextgen geïntegreerde versterker in huis. Op het oog een mooi vervaardigde solide behuizing met een ingebouwde DAC en geperfectioneerde analoge techniek. Een basisconcept zoals er bij andere merken nog tientallen andere voorbeelden van te vinden zijn. Maar net zoals ook bij alle Goldmund producten het geval blijkt te zijn, is het een echte wolf in schaapskleren. Dit soort dingen zijn moeilijk onder woorden te brengen en daarom wensen wij jou in ieder geval veel plezier met jouw eerste ervaring van het Logos Satya systeem toe!’
Logos Satya
U moet het mij maar vergeven, want buiten een ‘eenzame’ Goldmund Studietto draaitafel met fraaie tangentiële T5 arm in de voormalige high-end winkel van Theo Pruijs in Amsterdam eind jaren tachtig, ben ik verder eigenlijk nooit met de producten van dit legendarische merk in aanraking gekomen. Toch ken ik mijn klassiekers als recensent natuurlijk goed en weet dat Goldmund’s Apologue luidsprekersysteem in 1987 zelfs als enig audioproduct ooit in het Museum of Modern Art in New York heeft gestaan! Terwijl de oorspronkelijke Apologue inmiddels is geëvalueerd naar de veel grotere Apoloque Anniversary met het dubbele aantal luidsprekerunits en versterkervermogen bij een astronomische prijs van € 529.250,-(!), blijkt de Logos Satya verrassend veel van dit oude origineel weg te hebben. Daarbij blijkt vanaf het eerste moment al meteen dat een merk als Goldmund zijn roots trouw blijft.
Met de aankoop van een paar Logos Satya’s geef je dan ook onomstotelijk je visitekaartje voor design en goede smaak af. Daarmee vergezelt dit Zwitserse merk grote iconische namen uit de meubelwereld als Le Corbusier, Charles en Ray Eames, Arne Jacobsen, Philippe Starck en zeker niet te vergeten onze eigen Marcel Wanders. Satya betekent in het Sanskriet trouwens ‘waarheid of waarheidsgetrouw’, maar tijdens mijn allereerste visuele kennismaking zie ik vooral een heel strak vormgeven, op guldensnede verhoudingen gebaseerde sculptuur. Een spel van vormen waarbij de twee ‘blokken’ of modules die zijn vervaardigd van enigszins getinte blank aluminium paneeldelen, zijn opgehangen in een naar achteren leunend zwart gepoedercoat metalen frame. Op de vier hoeken aan de onderzijde van dit frame zijn spikes gemonteerd, terwijl het onderpaneel van ieder van de twee luidsprekermodules, is voorzien van een grote mechanische ontkoppelingspin. Zeg maar een soort van superspike.
Anders dan anderen
Hoewel de 3-weg basreflex Logos Satya met zijn afmetingen van 123 cm hoogte, 56 cm breedte en 63 cm diepte, door zijn ‘doorzichtige’ frameconstructie beslist niet kolossaal oogt, zegt het bijzonder hoge gewicht van 140 kg per systeem in eerste instantie toch heel wat anders. Het ‘geheim’ zit hem in dit geval in het soort luidspreker waar we hier mee te maken hebben. Want in tegenstelling tot het leeuwendeel van het huidige high-end luidsprekeraanbod, is de Satya niet alleen een DSP (gebruikmakend van Goldmunds eigen Leonardo2 techniek) gestuurd actief luidsprekersysteem, maar zijn er ook DAC en wireless functionaliteiten aan boord!
Feitelijk is het daardoor een echt draadloos lifestyle systeem waarvoor je eigenlijk alleen nog maar een Goldmund USB dongle in je computer hoeft te steken om muziek te kunnen afspelen. Een andere mooie en meer uitgebreide optie is om gebruik te maken van de (Goldmund) Talisman of Mimesis 11 hub (die standaard de zender hebben ingebouwd). Daarop kunnen vooral de meer ‘vaste’ digitale bronnen zoals bijvoorbeeld tv of een streamer worden aangesloten. Tenslotte is er aan de achterzijde van het frame pal naast de euro netstekkeringang, toch nog één ‘echte’ vaste digitale ‘snoer’ S/PDIF RCA ingang te vinden, bedoeld voor het aansluiten van één van Goldmunds Mimesis meerkanaals voorversterkers.
Hoewel het Satya Logos systeem als geen ander de luisteraar vooral uitdaagt om enkel te gaan luisteren (er is immers geen zichtbare hifi set meer!), wil ik in het kader van deze test toch wat meer op de onderhuidse techniek ingaan. Vooral omdat deze bewust(!) een stuk conventioneler is dan iedereen op voorhand zou denken. Zo zet Goldmund in plaats van de inmiddels overal gangbare klasse-D modules, gelukkig zijn beroemde Telos klasse A/B versterkers in. Die bevatten een meer traditionele opzet en worden heel ‘gewoon’ gevoed door robuuste conventionele ringkerntrafo’s. Voor de middenunit en tweeter is het vermogen 2 x 175 Watt, terwijl voor het laag 250 Watt beschikbaar is. De units zelf zijn een 2,54 cm softdome voor het hoog, een 17,8 cm conusexemplaar voor het middengebied, terwijl een grote 30,5 cm woofer voor het laag zorgdraagt. Over de gebruikte conusmaterialen wordt met geen woord gerept, dus daar valt verder ook niets over te vertellen. Het opgegeven frequentiebereik is tenslotte 28 Hz - 25 kHz bij 6 dB, waarbij het aanwezige versterkervermogen in staat is de weergevers een dynamisch bereik van meer dan 100 dB te leveren.
Voorbereidingen
Tja en daar zit ik dan in de prettig ruime en lichte showroom van PUUR. De prachtig kubistisch vormgegeven weergevers enigszins ingedraaid, de bank zeer comfortabel, de aanwezige verlichting gedimd, het invallende zonlicht gefilterd door screens en verder alleen maar… een tablet?! Uiteraard heb ik toch nog een zorgvuldig geselecteerde collectie aan eigen cd’s meegenomen. Uitvoeringen die vóór de test nog even werden geript door Daan en op de aanwezige server gezet. Waarom? Het is bij Tidal en andere diensten nu eenmaal niet te controleren van welke uitvoering of master er gebruik wordt gemaakt. Oftewel een extra onbekende schakel die ik in een test liever niet heb. Uiteindelijk is het moment dan daar en laat Robert mij met een aantal door hem geselecteerde muziekstukken kennismaken met het Logos Satya systeem.
Luisteren
Mede door het ontbreken van ‘Goldmund ervaring’ en de onbewuste vooroordelen die iedereen nu eenmaal heeft, stel ik vooraf toch min of meer in op een weergavesignatuur die ik eerder al heb mogen ervaren bij bijvoorbeeld zeer geavanceerde actieve DSP luidsprekers zoals de Kii Three, Grimm LS1be, Bang & Olufsen Beolab 50 en 90 en Linn Klimax 350. Maar wanneer Robert start met een schitterende klassieke opname van violiste Vilde Frang en pianist José Gallardo met een werk genaamd La Capricciosa, ben ik meteen één en al oor. Want terwijl ik bij eigenlijk alle DSP-systemen die gebruikmaken van klasse D-versterkermodules wel bepaalde plus of minpunten ervaar, is daar bij dit Logos Satya systeem helemaal niets van te bespeuren! Sterker nog is het al na letterlijk vijf seconden glashelder dat hier een extreem evenwichtig, groots, natuurlijk en werkelijk ruimte vullend systeem voor mij staat te spelen. Ondanks de toch niet extreem grote afmetingen speelt dit Goldmund systeem de toch forse ruimte met meer gemak vol dan ik vooraf had kunnen bevroeden. De integratie tussen de 3-units is daarbij perfect gelukt en ondanks de hoekige en brede modules is de focussering van ieder instrument volledig kritiekloos. Dat tezamen met werkelijk natuurlijke klankkleuren, timbres, dynamische expressie, verfijning en een 1:1 schaalgrootte, zorgen voor een adembenemende luisterervaring. Want de viool van deze pas 32-jarige Noorse Vilde klinkt hier ook werkelijk als een viool en mensen, wat een fantastische interpretatie ook!
De strijkstok danst werkelijk over de snaren en samen met het pianospel van José besef ik dat hier werkelijk een ultra high-end systeem staat te spelen. Alles aan hifi-reproductiegevoel is dan ook compleet verdwenen en ik hoor alleen nog maar de interactie tussen twee rasartiesten in hun opnameruimte en dus niet de ruimte van PUUR zelf! Als volgende een oude bekende in de vorm van het onder audiofielen zeer bekende Requiem van John Rutter op Reference Recordings. Het Pie Jesus heb ik inmiddels al vele honderden keren op een enorme variëteit aan systemen gehoord en op de Logos Satya’s klinkt het net als de eerste opname, weer hartverwarmend mooi. Diep, strak, kleurrijk en uitstekend gedefinieerd laag. Een zijdezacht hoog en middengebied, weer die prachtige gelaagdheid en als extra bonus een hele natuurlijke rust in combinatie van een perfecte verstaanbaarheid van de stemmen. Wanneer ik als laatste als onverwacht toetje ook nog even uit nieuwsgierigheid naar de piepkleine Metis mk 2 monitor kan luisteren, weet deze opmerkelijk goed bij het zeer hoge niveau van de Logos Satya aan te haken! Natuurlijk is er niet hetzelfde overwicht en schaalgrootte, maar het is zeker ook geen pover aftreksel en weet veel dichter in de buurt te komen dan ik ooit had durven hopen.
Feitelijk heeft de presentatie van beide modellen veel overeenkomsten met de andere topluidsprekers van deze aardbol. En dan heb ik het over merken als Wilson Audio, Tidal, Magico, YG of Rockport. Uiteraard heeft ieder merk daarbij zijn eigen speerpunten en klinkt anders als zijn concurrenten. Maar ze bezitten wel allemaal eenzelfde soort correct samenspel waarbij alle muzikale facetten zeer goed met elkaar in balans zijn gebracht en zijn geïntegreerd.
Persoonlijke keuzes
Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen die hier het onderscheid voor de uiteindelijke keuze zullen maken. Want in tegenstelling tot bovengenoemde merken is bij de Logos Satya alles ook in technologisch opzicht perfect geïntegreerd! Hierdoor zijn er dus niet meer per se stapels losse audiocomponenten nodig en heeft u als u wilt aan een laptop en Goldmund USB dongle genoeg! Wanneer we kijken naar de passieve weergevers uit het topsegment van de andere merken, moeten deze systemen ook nog gecompleteerd worden met gelijkwaardige (lees peperdure) versterkers, kabels en bronnen. Tellen we dat allemaal bij elkaar op, dan komen we voor ditzelfde kwaliteitsniveau vaak nog aanzienlijk hoger dan dit paar Goldmund weergevers uit. Om nog maar niet te spreken over de interieurimpact die een grote high-end set nu eenmaal op de inrichting heeft. Maar begrijpt u mij vooral niet verkeerd. Ik ben zelf nog altijd een bijzonder grote fan van losse high-end componenten en passieve luidsprekers. Maar ik begrijp ook dat het natuurlijk fantastisch nieuws is dat deze enorm hoge geluidskwaliteit nu ook door een alles in één luidsprekerpaar kan worden geleverd. Oké naast het eventueel inregelen op uw kamer akoestiek, het anders plaatsen van de luidsprekers en een ander netsnoer (voor de klankmatige eigenschappen), kunt u verder helemaal niets meer doen om de klank te beïnvloeden. Het ‘apparaat’ en ‘tuning’ hobbyisme zult u bij deze testproducten dus niet gaan vinden. Maar er is ook een grote groep (welgestelde) muziekliefhebbers die het enkel en alleen om de muziek gaat. Deze mensen zoeken betrouwbaarheid en het intact houden van hun met zorg gecreëerde (maatwerk-)interieur en vereisen een eenvoudige bediening zonder haperingen.
Conclusie
Met de Logos Satya luidsprekers heeft het Zwitserse merk Goldmund wat mij betreft precies midden in de ultra high-end roos geschoten. Niet alleen hebben deze weergevers mijn ogen geopend door aan te tonen dat schijnbaar ook met totale integratie de hoogste trede in geluidskwaliteit gerealiseerd kan worden, maar ook dat dit zonder enige keerzijde of dissonant gepaard kan gaan! Ja, uiteraard kiest u met de keuze voor Goldmund producten voor de weergave- en ontwerpsignatuur van dit merk. Maar dat is bij ieder andere fabrikant natuurlijk ook net zo het geval. Klankmatig zie ik als doelgroep welgestelde concertbezoekers zonder de traditionele audiofiele aspiraties. Dus mensen die veel van muziek houden en een realistische weergave zeer op waarde weten te schatten, maar liefst hun zorgvuldig samengesteld interieur niet compleet willen verbouwen.
Goldmund Logos Satya: € 117.000,- per paar
Goldmund Logus Sukha: € 103.500,- per paar
Goldmund Metis Mk2: € 21.750,- per paar
Goldmund Telos 590 geïntegreerde versterker: € 27.250,- per stuk
PUUR, info@puuravd.com, www.puuravd.com