NIEUWS

Tapeless Deck Project: nieuwe stijl cassettedecks, zonder tapeloopwerk

Een handige Poolse techneut biedt onder de naam Tapeless Deck Project cassettedecks aan die ontdaan zijn van hun tapeloopwerk. Achter het venster waar de gebruiker normaal gesproken zijn cassettebandje ziet draaien, is een smartphone geplaatst die op het scherm een draaiend cassettebandje laat zien. De muziek komt uit het geheugen van de smartphone en verlaat via de cinch-uitgang het cassettedeck. Wat heeft dit met hifi te maken? Helemaal niets, maar het is wel een opmerkelijk en grappig  project.

Tapeless Deck Project: voor wie heimwee naar het cassettebandje heeft?

Deze website biedt vooral informatie over hifi-apparatuur en alles wat verder nodig is voor een goede weergave van muziek en dat in een tamelijk ruime zin. Soms maken wij een zijsprongetje, bijvoorbeeld als een bedrijf een product aanbiedt dat grappig of opmerkelijk of buitengewoon is. Grappige, opmerkelijke of anderszins buitengewone producten hebben niet altijd een goede muziekweergave als doel, maar zijn soms desondanks de moeite van het vermelden waard.

Onder de naam Tapeless Deck Project biedt een Poolse techneut ouderwetse cassettedecks aan, maar deze cassettedecks zijn grondig onder handen genomen. Het tapeloopwerk wordt verwijderd en op de plaats waar normaal gesproken een cassettebandje wordt geplaatst, wordt een smartphone geplaatst met daarop software die een draaiend cassettebandje emuleert. Op deze wijze wordt letterlijk een tapeless deck gemaakt.

De conversie van gewoon cassettedeck naar tapeless deck is onomkeerbaar. Het tapeless deck kan na conversie geen cassettebandjes meer afspelen. De gebruiker zet muziek op het geheugen van de smartphone en de muziek gaat via de cinch-uitgang van het tapeless deck naar een versterker. Omdat het tapeloopwerk is verwijderd, hoeft de gebruiker het tapeloopwerk ook niet meer periodiek schoon te maken. Slappe snaartjes of vuile koppen zullen de muziekweerkgave niet meer beïnvloeden. Als de muziek speelt, lijkt het net alsof er een cassettebandje draait.

We vinden het tapeless deck vooral heel grappig. Leuk voor wie heimwee heeft naar het afspelen van cassettebandjes, maar geen heimwee heeft naar de onderhoudsperikelen van cassettedecks. Is het tapeless deck een serieus hifiapparaat? Vermoedelijk niet, maar die vraag mag iedereen voor zichzelf beantwoorden. Wellicht kan het tapeless cassettedeck nog het best vergeleken worden met een televisie die een knapperend haardvuurtje weergeeft: de kijker ziet een haardvuurtje op zijn tv-scherm maar hoeft zich geen zorgen te maken om het onderhoud van zijn haard of haardvuur. Een geweldige uitkomst of belachelijke kitsch? De gebruiker beslist.

Meer weten? Kijk dan op de website van Tapeless Deck Project.


EDITORS' CHOICE