NIEUWS

YouTube lanceert YouTube Music en kondigt nieuwe abonnementen aan

YouTube introduceert met YouTube Music een nieuwe muziekstreamingservice met liedjes, albums en duizenden afspeellijsten, maar ook live uitvoeringen, covers en muziekvideo's die volgens de online gigant nergens anders te vinden zijn. YouTube Music wordt op 22 mei aanstaande gelanceerd, maar zal nog niet in Nederland beschikbaar zijn.

YouTube Music

YouTube ontvangt maandelijks meer dan 1 miljard muziekfans, zo claimt het platform. Maar het is ook een podium waar meer dan 2 miljoen grote en kleine artiesten  komen om hun stem en kunst met de wereld te delen. "YouTube is waar artiesten en fans met elkaar in contact komen: het creëren en ontdekken van een wereld van muziek," zo valt er in een blog op de website te lezen. "Maar YouTube is gemaakt voor video, niet alleen muziek. Op dinsdag 22 mei veranderen we dat met de introductie van YouTube Music, een nieuwe muziekstreamingservice voor muziek met de magie van YouTube die het gemakkelijker en persoonlijker dan ooit maakt om de muziekwereld te ontdekken."

De lancering volgende week voorziet in een desktop platform en een nieuwe app voor mobiele apparaten. Er is een gratis, door advertenties ondersteunde versie, maar er wordt tevens een YouTube Music Premium-variant gelanceerd, een betaald lidmaatschap waarmee je op de achtergrond luistert, downloadt en een advertentieloze ervaring hebt voor $ 9,99 per maand. Als je al abonnee bent van Google Play Music, ontvang je elke maand een YouTube Music Premium-lidmaatschap als onderdeel van dat abonnement.

YouTube: nieuwe abonnementen

YouTube heeft daarnaast laten weten dat er binnenkort nieuwe abonnementen beschikbaar worden gesteld, zoals YouTube Premium. Vooralsnog komen deze abonnementen onder meer naar de Verenigde Staten toe, maar een uitbreiding ligt op de loer. Helaas geldt dat voorlopig nog niet voor Nederland.

Zo'n twee jaar geleden lanceerde Google de videostreamingdienst YouTube Red. Destijds kon je voor tien dollar per maand gebruikmaken van Red én Google Play Music, waardoor dat een aantrekkelijk geprijsd pakket was. Vanaf volgende week gaat dat echter veranderen. Vanaf 22 mei heet Red namelijk YouTube Premium, dat twaalf dollar per maand kost. Ook komt er dus een YouTube Music Premium-abonnement aan, van tien dollar per maand. Premium biedt alles aan dat je wil van YouTube, zoals downloads en luisteren op de achtergrond.

In het kort verandert er dus vrij weinig voor huidige abonnees. Die krijgen toegang tot dezelfde functies. De mensen die nu al een abonnement op YouTube Red hebben, hoeven overigens die twee dollar extra niet te betalen. Neem je een abonnement na de 22ste, dan betaal je de hogere prijs. YouTube Premium komt nu eerst de Verenigde Staten, Mexico, Australië en Nieuw-Zeeland toe. Daarna zijn Zuid-Korea, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Noorwegen, Spanje, Rusland en meer aan de beurt.

EDITORS' CHOICE