NIEUWSAudio21

Assortimentsuitbreidingen Audio21: Kuzma, Estelon en Gold Note

Audiospeciaalzaak Audio21 heeft van drie klinkende namen uit de hifi-wereld een paar interessante producten aan het assortiment toegevoegd, met onder meer de Kuzma Stabi Ref2, de Estelon YB luidsprekers en de Gold Note IS-1000 versterker.

De beursvloer in München was de afgelopen week niet het enige toneel voor productintroducties. Audio21 in Wapenveld, in de bosrijke omgeving tussen Apeldoorn en Zwolle, heeft een selectie bijzondere hifi-apparatuur aan het assortiment toegevoegd - te beginnen met de Kuzma Stabi Ref2 en 4Point toonarm.

Kuzma Stabi Ref2

De Stabi Ref2 (de voeding/electronica-unit heet de PS Ref2 en werd een aantal jaren toegevoegd aan de Stabi Ref, waardoor we het nu over de Ref2 hebben) is een sandwichconstructie van twee aluminium platen van 1cm dik, bij elkaar gehouden door een acrylplaat. De bovenplaat is verend opgehangen aan een aantal stalen veren die in een bad siliconenolie rusten. De resonantiefrequentie van het loopwerk wist de fabrikant op deze manier op 2.2 hertz te krijgen.

Het geheel staat op drie spikes gemaakt van RVS en aluminium.

 De twee motoren verzorgen de beweging van het plateau. Het lager is van het inverted soort en draait op een ‘ruby’ bal. Zowel de bal en draairing hebben hun eigen oliebad. De combinatie dempt alle ongewenste resonanties. Het geheel weegt zo'n veertig kilo.

Estelon YB luidsprekers

Hoewel Estelon een relatief jong bedrijf is, is hoofdontwerper Alfred Vassilkova al ruim 25 jaar bezig met het designen en ontwerpen van luidsprekers. De ontwikkeling van de huidige range Estelon luidsprekers begon in 2006 en niemand kan om het hoge design-gehalte heen. Wellicht zouden deze luidsprekers niet misstaan in het Museum of Modern Arts., maar de sierlijke en slanke vormgeving is wel gebaseerd op ‘form follows function’: Estelon heeft bereikt dat er een fase verschil is van nul graden op de luisterpositie.

De Estelon YB is de benjamin uit de familie, maar is toch een tamelijk imposante luidspreker van zo’n 1.3 meter hoogte en met 40 kilo per stuk ook geen lichtgewicht meer te noemen.
 Voorzien van een 220mm aluminium basunit, 150mm midrange en een 26mm beryllium tweeter. Frequentiebereik 30Hz – 40kHerz en verkrijgbaar in wit en zwart, mat of glans en in heel wat verschillende kleuren. Het paar wat z’n intrede heeft gedaan bij Audio21 is een gelimiteerde editie en heet Champagne Gold.

Gold Note IS-10000 versterker, dac en streamer

Gold Note is een fabrikant die we in de eerste plaats kennen van de draaitafels, toonarmen en pickup elementen, maar dat pakket is inmiddels heel wat groter - met luidsprekers, DAC’s, phonoversterkers, voorversterkers, eindversterkers en nu ook een ‘all-in-one’. De IS-1000 is namelijk een versterker, phonoversterker, DAC en streamer. 

"Wanneer ik deze versterker klankmatig moet beschrijven, is dat het eigenlijk geen typerend karakter heeft. Neutraal en met een ziel, u wordt niet ‘afgeleid’ door een klank van het apparaat zelf.

"

Het vermogen bedraagt 125 Watt bij 8 Ohm en 250 Watt bij 4 Ohm. Deze alleskunner weegt bijna 20 kilogram en de afmetingen zijn 43 (b) x 14 (h) x 37 (d) cm. Er zijn 3 analoge ingangen, waarvan tweemaal RCA en eenmaal XLR. 

De ingebouwde phonoversterker is technisch direct afgeleid van de Gold Note PH-10.

"Een paar bijzonderheden, die het veelzijdige apparaat nog veelzijdiger maken; er is een mogelijkheid om de dempingsfactor aan uw wens aan te passen. De twee gekozen waardes zijn 250 en 25. In de laatste stand gedraagt de IS-1000 zich iets meer als een buizenversterker. Het volume is per kanaal in te stellen. Het display kunt u uitschakelen. Het volume is ook te zien in het display, op een formaat dat minder goed zienden, zoals ondergetekende, direct kan zien wat een stand is. Tevens is er een booster in te schakelen en deze werkt in praktijk een beetje, zoals u vroeger een ‘loudness’-knop op uw versterker had."

Wat betreft het digitale gedeelte: 6 digitale ingangen, de gebruikte streaming services zijn Tidal, Qobuz, Spotity, Deezer en V-Tuner. De audioformaten die deze machine aankan zijn AIFF, WAV, FLAC, WmA, WAX, ASX, MPEG-4, MP3, DSD 64. Te bedienen via een App (Android en iOS), Airplay & Roon gereed, UPnP & DLNA ondersteund. De DAC is de BurrBrown PCM1796, PCM192A.

AUDIO21
Groteweg 21, Wapenveld
www.audio21.eu

MERK

EDITORS' CHOICE