NIEUWS

49e Mega Platen & CD Beurs in Jaarbeurs Utrecht

Rob Nijman | 12 april 2018

Zaterdag en zondag is het zo ver: 's werelds grootste verzamelbeurs voor muziekliefhebbers uit binnen- en buitenland strijkt weer neer in de Utrechtse Jaarbeurs, voor de inmiddels 49ste editie van Mega Platen & Cd Beurs.

Mega Platen & CD Beurs

Op zaterdag 14 en zondag 15 april vindt in de Jaarbeurs Utrecht weer het wereldwijde festijn plaats op het gebied van popmuziek: de Mega Platen & CD Beurs. Dit halfjaarlijkse evenement - dat zoals altijd gecombineerd wordt met de VerzamelaarsJaarbeurs - staat als de grootste platenbeurs ter wereld in hoog aanzien bij popkenners, verzamelaars, dj’s en fans. Bij de ruim 500 exposanten ligt de verzamelde popgeschiedenis van de afgelopen zestig jaar uitgestald in de vorm van elpees, singles, maxisingles, cd’s en dvd’s.

Verder zijn er veel pop-gerelateerde items te vinden, zoals boeken, foto’s en tijdschriften. Er is zoals altijd ook weer een onderhoudend programma met signeersessies, cd-presentaties, liveoptredens en deejaysets. De vaste expositie tijdens dit evenement is ditmaal gecureerd door DiscoPatrick en besteedt aandacht aan de geschiedenis van disco onder de noemer 45 jaar Disco Fever.

45 jaar Disco Fever

De expositie 45 jaar Disco Koorts is gecureerd door Patrick Lejeune, beter bekend als DiscoPatrick. Patrick verzamelt sinds 1978 alles wat te maken heeft met disco, funk en rap. In samenwerking met Patrick Vogt bracht hij twee boeken uit over dit onderwerp. Het meest recente - en inmiddels een standaardwerk op dit gebied, Disco – An Encyclopaedic Guide to the Cover Art of Disco Records, werd gepubliceerd in 2014 in collaboratie met uitgeverij SOULJAZZ uit Londen. De expositie volgt een tijdlijn die je meeneemt vanaf de geboorte rond 1973, het begin van de dj-cultuur, het creëren van de remix, de intrede van de 12 inch plaat en het gebruik van de synthesizer.

Special guests

Shandon Sahm, jarenlang drummer van indie band de Meatpuppets en zoon van de legendarische Texaanse muzikant Doug Sahm (Sir Douglas Quintet, Texas Tornadoes etc) zal een aantal beroemde hits spelen van zijn vader. Henk Hofstede, frontman van de Nits, is op zondag aanwezig bij de presentatie van het boek Met NITS op Reis geschreven door Pierre De Decker.

Muziek promotor Willem Venema signeert eveneens op zondag ‘Volgens Willem’ waarin het levensverhaal van deze duizendpoot wordt beschreven. Marc Jansen lanceert platenlabel Everland met veel nieuwe releases. Daarnaast zijn er diverse optredens zoals van de Nederlandse formaties Reveller & Tabs, hostess is Miss Twist.

Vinyl Veiling, cd- en boeklanceringen, popquiz, Breaking the Chains

Het Engelse veilinghuis Omega Auction zal wederom een veiling organiseren met zeldzame vinyl platen.  Breaking the Chains is een muziekproject van de Bikers Against Child Abuse (B.A.C.A) dat aandacht schenkt aan kindermishandeling over de hele wereld. Op stand 441 zullen meerdere Nederlandse muzikanten een plaat lanceren, optreden en signeren om geld op te halen voor dit non-profit project. Record Industry uit Haarlem presenteert Passion voor Vinyl deel 2, geschreven door popjournalist Robert Haagsma met  als gast onder andere Tim Knol. Het trio Three Imaginary Boys verzorgt een Popquiz waar iedereen gratis aan mag meedoen met leuke prijzen zoals diverse concert kaartjes.

Entree, tijden en tickets

Zaterdag 14 april van 9.00 tot 17.00 uur, zondag 14 april van 10.00 tot 17.00 uur. Entreeprijs: € 14 aan de kassa of € 12,50 in de voorverkoop. Kinderen tot en met 10 jaar gratis entree. 


EDITORS' CHOICE