NIEUWSToshiba

Toshiba komt met hi-res muziekweergave van ... cassettespeler?

Het Japanse Toshiba heeft een radio-cd/cassettespeler aangekondigd die belooft hi-res geluid van cassettebandjes te leveren. De speler bevat een mechanisme dat beweert de “kwaliteit van muziekgegevens op een cassette te verbeteren”. Dit veronderstelt dat de prestaties van de speler overeenkomen met die van een audiobron met hoge resolutie. Realiteit of vroege 1-april-grap?

Toshiba cassettespeler voor hi-res audio

Het Japanse elektronicabedrijf Toshiba komt met een hi-res cassettespeler, zo meldt The Japan News. Ja, het staat er echt. Interessant is dat op de foto het merk Aurex te zien is, dat in de jaren '70 een op audio gericht dochtermerk van Toshiba was (denk aan Technics en Panasonic).

Sceptisch? Wij ook. Maar het hi-res audio-logo op het front van het apparaat op de foto suggereert een mate van legitimiteit. De aanwezigheid van dit logo, dat oorspronkelijk is uitgegeven door Sony en vervolgens doorgegeven aan de hele audio-industrie, zou betekenen dat het product voldoet aan de normen die zijn overeengekomen door de Japan Audio Society en de Recording Industry Association of America (RIAA). De normen in kwestie? Een frequentiebereik tot ten minste 40 kHz; in staat 24-bit/96 kHz-formaten op te nemen, te decoderen en af  te spelen; om maar even een paar eisen te noemen.

De sticker suggereert dat aan deze normen wordt voldaan, maar daarover hebben wij zo onze twijfels. In de hoogtijdagen van het cassettebandje haalden de allerbeste cassettedecks 20 à 22 kHz. Sommige studioapparaten hadden de mogelijkheid om de tape met een hogere snelheid langs de koppen te trekken, 9,5 cm/s in plaats van de normale 4,75 cm/s. Het frequentiebereik werd dan wel hoger (geen 40 kHz) maar de afspeelduur van het cassettebandje werd dan ook meteen gehalveerd en het cassettebandje was niet meer af te spelen op een normaal cassettedeck. Het is ons dan ook een raadsel hoe het nieuwe apparaat van Toshiba 40 kHz zou moeten halen. Analoge spoelenrecorders hebben moeite om deze frequentie te halen. Een cassettedeck dat bij normale snelheid 40 kHz haalt, hebben wij nog nooit gezien.

Zou Toshiba revolutionaire nieuwe koppen hebben gebouwd die 40 kHz halen bij 4,75 cm/s? Als dat al waar zou zijn, zouden er ook nog nieuwe cassettebandjes ontwikkeld moeten zijn die het frequentiebereik van het apparaat kunnen benutten. En voor zover wij weten zijn er geen nieuwe cassettebandjes ontwikkeld.

Het artikel in The Japan News zegt dat Toshiba Lifestyle Electronics Trading, een dochteronderneming van Toshiba, van plan is om dit nieuwe product te promoten met cassettebandjes van zanger Tomoyo Harada, die groot is in Japan. Dit suggereert dat het bedrijf mogelijk hoogwaardige audiocassettes voor deze machine heeft geproduceerd. De nieuwe speler heeft een prijskaartje van 29.000 Japanse Yen. Dat is iets minder dan 250 euro.

Alles overziende lijkt het bericht een te vroeg geplaatste 1-april-grap. De suggestie dat min of meer in het geheim een cassettespeler is ontwikkeld die 250 euro zou moeten kosten en die beter presteert dan de top-cassettedecks van circa dertig jaar geleden is niet erg geloofwaardig. Of zou Tomoyo Harada het verschil maken? Als er dan toch hi-res cassettebandjes op de markt komen, hopen we ook andere muziek te kunnen afspelen. Ten slotte, het hi-res stickertje kan ook niet op de radio of de cd-speler van het nieuwe apparaat van Toshiba slaan. Radio en cd halen ook geen 40 kHz (de hoogste frequentie van een cd-speler is 22,05 kHz).

Vooralsnog lijkt het beter om geld uit te geven aan een andere apparaat met daarop een hi-res audio-stickertje. Uiteraard laten we ons graag verrassen en wie weet komt Toshiba straks tóch met een revolutionair apparaat.


EDITORS' CHOICE