Het nieuwste Zwitserse zakmes van Cocktail Audio heet X45

Cocktail Audio heeft een nieuw multifunctioneel apparaat aangekondigd genaamd X45. De nieuwe X45 is een muziekserver, DA-converter, cd-speler, cd-ripper, FM-tuner, DAB+-tuner, phono-trap en voorversterker met volumeregeling. Voeg actieve luidsprekers toe en de muziek kan beginnen. De X45 ligt vanaf volgende maand in de winkel. 

Cocktail Audio X45: Zwitsers zakmes met veel erop en eraan

Het Zuid-Koreaanse Cocktail Audio heeft zich gespecialiseerd in de bouw van muziekservers. De apparaten van Cocktail Audio kunnen altijd meer dan alleen digitaal signaal doorgeven aan een ander apparaat. Zo ook de nieuwe X45. Zo ongeveer alles wat je maar kunt verzinnen zit erin, behalve een eindversterker en luidsprekers.

De nieuwe Cocktail Audio X45 combineert een muziekserver, cd-ripper, cd-speler, mediaspeler, FM-tuner, DAB+-tuner, phono-versterker voor mm-elementen, DA-converter en voorversterker met volumeregeling in één kast. Ook is een gewone analoge cinch-ingang voorhanden. Het is bijna teveel om op te noemen.

Cocktail Audio X45: naar keuze te voorzien van een harde schijf of SSD

De gebruiker kan zijn muziek van een NAS op zijn netwerk halen of de X45 voorzien van een interne harde schijf of SSD. De X45 heeft aan de achterzijde een slot voor 3,5-inch SATA harde schijven of 2,5-inch SATA harde schijven en SSD-opslag. De capaciteit van een 2,5-inch HDD SATA loopt tot 2 TB. Met een 3,5-inch HDD SATA loopt de capaciteit op tot 8 TB. Als wordt gekozen voor een 2,5-inch SSD is de maximale capaciteit 2 TB. In de toekomst kunnen deze limieten met een firmware update worden verhoogd. 2 TB is overigens voldoende voor circa 3.500 bit-perfect geripte cd’s in WAV-formaat.

Cocktail Audio X45: netwerkconnectiviteit en ondersteuning van audiobestanden

Koppeling met een netwerk is mogelijk via Gigabit Ethernet of WLAN, waarbij WLAN via een wifi-module beschikbaar is via één van de twee USB 3.0-poorten aan de achterkant. De wifi-module is inbegrepen en voldoet aan de IEEE 802.11n-norm. In het netwerk functioneert de Cocktail Audio X45 als een mediaserver, mediaclient en media-renderer, die is gebaseerd op de industriestandaard UPnP en DLNA-gecertificeerd is.

Alle relevante formaten worden ondersteund, beginnend met lossy gecomprimeerde data zoals MP3, WMA of AAC. Interessanter is de ondersteuning van lineair PCM-formaat met maximaal 32 bits en 384 kHz, of het nu WAV is, AIFF, ALAC of FLAC. De X45 kan zelfs MQA afspelen, evenals DSD tot maximaal DSD256. De Cocktail Audio X45 is Roon ready.

Wie geen interne schijf wil plaatsen en ook geen NAS wenst te gebruiken, heeft de beschikking over twee USB 3.0-poorten voor aansluiting van een usb-schijf of usb-stick.

Cocktail Audio X45: cd-ripper die automatisch meta-data ophaalt

De X45 is voorzien van een cd-loopwerk om cd’s af te spelen of te rippen. Meta-data wordt opgehaald met behulp van Gracenote / FreeDB, zodat niet alleen alle informatie, de zogenaamde ID-tags, maar ook de omslagillustratie wordt opgehaald en de gegevens dienovereenkomstig worden opgeslagen. Zelfs de bewerking van de gegevens is later mogelijk, rechtstreeks op het apparaat zelf door middel van een aangesloten USB-toetsenbord, en via een webinterface op een smartphone, tablet, pc of Mac.

Cocktail Audio X45: radio, opnamefunctie, te programmeren en later te starten

De Cocktail Audio X45 heeft een geïntegreerde RDS-compatibele FM-tuner en is ook uitgerust met een DAB+-tuner. Uiteraard is ook internetradio beschikbaar.

De eerder genoemde webinterface is ook erg handig bij het gebruik van de opnamefunctie van de Cocktail Audio X45. Dit maakt het mogelijk om van elke bron die de Cocktail Audio X45 biedt op te nemen. De opname kan op een vooraf te bepalen later tijdstip worden gestart, bijvoorbeeld om een radio-uitzending op te nemen.

Om een analoge bron op te nemen, heeft de X45 een AD-converter aan boord waarmee resoluties tot 24 bits en 192 kHz kunnen worden gekozen.

Cocktail Audio X45: analoge aansluitingen

De X45 is voorzien van gewone cinch-lijningang en een draaitafelingang voor mm-elementen.

Cocktail Audio X45: DA-converter met chips van ESS Sabre

De X45 is ook een DA-converter voorzien van een coaxiale ingang, optische S/PDIF-ingang,  een AES / EBU-ingang en een usb-ingang voor verbinding met een computer. Het hart van de DA-converter wordt gevormd door een tweetal chips van het type ESS Sabre32 ES9018K2M DAC's. Elk kanaal heeft zijn eigen afzonderlijke chip.

Cocktail Audio X45: uitgangen, zowel analoog als digitaal

De uitgangstrap van de Cocktail Audio X45 is volgens de fabrikant van hoge kwaliteit. De gebruiker kan kiezen tussen de cinchuitgang en de XLR-uitgang. Wie zijn huisgenoten niet wil storen heeft een volledig discrete klasse A/B-hoofdtelefoonversterker tot zijn beschikking. Wie een andere DA-converter wil gebruiken, kan daarvoor één van de digitale uitgangen gebruiken.

Cocktail Audio X45: besturingshardware, bediening en archivering

Alle taken in de X45 worden afgehandeld door een dual-core ARM Cortex 9-processor met 1 GHz klokfrequentie voor iedere core. De processor wordt ondersteund door 1 GB DDR-1066-werkgeheugen en 8 GB NAND-flashgeheugen.

De gebruiker kan een webinterface gebruiken op een Windows- of Apple-computer, tablet of smartphone om zijn X45 te configureren of te bedienen. Ook is directe bediening van de X45 mogelijk met de bedieningsknoppen op het front en het 7-inch kleurenscherm met een resolutie van 1024 x 600 pixels. De X45 heeft ook nog een  HDMI-aansluiting ten behoeve van aansluiting op een televisie zodat de hele menustructuur inclusief alle functies op het tv-scherm kunnen worden weergegeven.

De hele inhoud van de X45 kan worden geëxporteerd naar een usb-schijf. Eventueel kan de inhoud dan ook worden geconverteerd naar een ander bestandsformaat.

Cocktail Audio X45: lineaire voeding voor de analoge schakelingen

Speciale aandacht is besteed aan de voeding van de X45.Het analoge gedeelte wordt gevoed door een lineaire voeding met een ringkertransformator. De digitale schakelingen krijgen voeding uit een schakelende voeding. Cocktail Audio heeft naar eigen zeggen analoge en digitale schakelingen zodanig van elkaar gescheiden dat ze elkaar niet negatief beïnvloeden.

Cocktail Audio X45: enige specificaties

Zowel de cinch- als de XLR-uitgang hebben een ruisvloer van -130 dB en een totale harmonische vervorming van maximaal 0,0004 procent. De afmetingen zijn 441 x 330 x 111 millimeter.

Cocktail Audio X45: prijs en leveringsinformatie

Naar verwachting zal de X45 medio april in de winkel komen te liggen voor een prijs van 2.095 euro. De koper kan kiezen tussen een zwarte of zilverkleurige uitvoering.


EDITORS' CHOICE