Pro-Ject Audio Pick-it DS2: eerste zelfontwikkelde mc-element

Het Oostenrijkse Pro-Ject Audio is onder andere bekend van zijn platenspelers, die veelal zijn voorzien van een element van het Deense Ortofon. Pro-Ject Audio heeft nu zelf een mc-element ontwikkeld genaamd Pick-it DS2. Volgens Pro-Ject is het nieuwe element bedoeld voor vinylliefhebbers die de lat hoog leggen.

Pro-Ject Audio Pick-it DS2: mc-element met lage vervorming

Het in Oostenrijk gevestigde Pro-Ject Audio Systems is bekend van zijn draaitafels. Pro-Ject heeft een lage drempel. Ook mensen met een smalle beurs kunnen een draaitafel van Pro-Ject kopen.

Volgens Pro-Ject zijn elementen volgens het mc-principe de beste elementen (mc = moving coil). Een mm-element heeft bewegende magneten (mm = moving magnet) en magneten wegen meer dan spoeltjes. Vanwege de lagere massa zou een mc-element beter moeten klinken vanwege de inherent lagere vervorming. Mc-elementen hebben een lagere uitgangsspanning en zijn daarom ook gevoeliger voor ruis en brom, maar de moderne phono-versterkers kunnen prima omgaan met mc-elementen, aldus Pro-Ject. De lage impedantie van de Pick-it DS2 draagt ook nog positief bij aan de onderdrukking van ruis en brom.

De nieuwe Pick-it DS2 is Pro-Ject’s huidige topmodel. De behuizing is gemaakt van polyamide. De spoeldraad is gemaakt van zuiver 4N koper. De naaldbeschermer en systeembehuizing zijn gemaakt van poeder dat in dunne laagjes met een laser wordt gesmolten en opgebouwd. Het proces heeft Selective Laser Sintering. Resonanties zouden hoegenaamd geen kans krijgen. Montage zou eenvoudig moeten zijn. Gaten met schroefdraad maken moertjes overbodig. De aansluitingen zijn verguld voor goed en duurzaam contact.

De naald van de Pick-it DS2 is elyptisch en is 8,18 micron groot met een veerkracht 14 micron / mN. Met een gewicht van 9 gram is de Pro-Ject Pick-it DS2 ontworpen voor een naalddruk tussen 2,0 en 2,5 gram, waarbij de fabrikant 2,2 gram als optimaal aangeeft. De uitgangsspanning van de Pro-Ject Pick-it DS2 is 0,5 mV en de aanbevolen afsluitweerstand is 20 Ohm. De Pro-Ject Pick-it DS2 heeft een frequentiebereik tussen 20 Hz en 24 kHz. De kanaalscheiding is 25 dB bij één kHz.

Pro-Ject Audio Pick-it DS2: prijs en leveringsinformatie

Het nieuwe mc-element van Pro-Ject Audio zal binnenkort in de winkel liggen, maar we weten niet wanneer dat precies zal zijn. Voor een bedrag van net geen 600 euro zal hij over de toonbank gaan.

MERK

EDITORS' CHOICE