Monitor Audio Studio boekenplankspeakers gepresenteerd

Monitor Audio presenteert een nieuwe telg in de categorie boekenplankspeakers: de Monitor Audio Studio. Het nieuws is zo vers van de pers dat we behalve de afbeelding hiernaast nog geen fotomateriaal hebben, enkel een schets van de Studio's in combinatie met de bijbehorende Monitor Audio Stand.

De Monitor Audio Studio is een 2-weg model in een relatief compacte behuizing, maar de speaker is wellicht wat hoger dan je van een boekenplankmodel zou verwachten. De 15.6cm brede Studio is 34cm hoog en ruim 36cm diep, zodanig vormgegeven met 'als enige doel het leveren van de meest natuurgetrouwe audioreproductie mogelijk'.

Monitor Audio Studio: driver

De Studio mag voor zijn prestaties bogen op techniek uit de Platinum II-serie van het merk. Dankzij het ontbreken van een grill heeft de speaker volgens de fabrikant een heldere stem en wordt de driver een opvallend kenmerk van het uiterlijk. De dual 4-inch drivers in de Monitor Audio Studio zijn dezelfde die je vindt in de vlaggenschip Platinum PL500 II, aangepast om bass en mid-range te produceren. Ze gebruiken hetzelfde magnetisch ontwerp en dezelfde materialen en net als de modellen in hun grotere broers zijn de drivers van de Studio ontworpen voor extreem lage vervorming.

Monitor Audio Stand

De nieuwe modellen komen met een optionele stand, die simpelweg Monitor Audio Stand heet. Voor een optimale stijfheid en luisterervaring benut de Stand op maat gemaakte metalen in de verschillende secties, waarbij de bovenste plaat is opgemaakt uit laser-gesneden staal, de paal uit geëxtrudeerd aluminium en de basis uit die-cast aluminium. De verstelbare poten worden geleverd met verchroomde spikes voor tapijtvloeren en koepelvormige rubberen voetjes voor harde vloeren. 

De standaard is ontworpen om zowel het visuele als de prestaties van de nieuwe speaker te ondersteunen, maar kan ook voor andere monitoren gebruikt worden. Volgens de fabrikant worden detail, ritme en 'punch' van iedere monitor serieus versterkt. De daadwerkelijke prestaties moeten we nog afwachten, maar we zijn er al wel van overtuigd dat boekenplankspeakers doorgaans beter klinken als ze niét op een boekenplank worden geplaatst.

Prijs en beschikbaarheid

De Monitor Audio Studio zal € 1.300 per paar gaan kosten en in het voorjaar (medio maart) de markt bereiken. Meer achtergrondinformatie en specificaties zijn spoedig op monitoraudio.com te vinden, waar de Studio's op moment van schrijven nog niet te vinden zijn. We kunnen al wel verklappen dat we er snel voor een uitgebreide test mee aan de slag gaan. De optionele stand kost € 500 per paar. De speakers zijn met satijnlak afgewerkt in wit, grijs of zwart, de stands zijn wit of zwart maar matchen volgens de fabrikant ook uitstekend met de grijze speaker.

*Update: via Monitor Audio ontvingen we extra beeldmateriaal, waaronder onderstaande lifestylefoto.


EDITORS' CHOICE