NIEUWS

FiiO Q5: draagbare DSD-dac en hoofdtelefoonversterker met bluetooth


Sinan Kökbugur | 13 februari 2018 | Fotografie Fabrikant

Het Chinese audiomerk FiiO heeft een nieuwe draagbare DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker genaamd Q5 geïntroduceerd. De Q5 is het nieuwe vlaggenschip van FiiO, kan DSD afspelen en kan verbinding maken via kabeltjes of via bluetooth. De versterkermodule op de onderkant kan worden losgemaakt en vervangen door een andere module. De Q5 wordt dan ook aangeprezen als een zeer flexibel vlaggenschip.

FiiO Q5: multifunctioneel en flexibel draagbaar vlaggenschip

Het in China gevestigde FiiO maakt voornamelijk draagbare muziekspelers, DA-converters en versterkers, al dan niet gecombineerd in één behuizing. De nieuwe Q5 is een DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker die DSD kan afspelen en verbinding kan maken via een kabeltje of via bluetooth. Een versterkermodule van het type AM3A wordt meegeleverd, maar deze kan desgewenst worden losgemaakt en vervangen door een andere module.

De behuizing is gemaakt van één stuk CNC-gefreesd alumininium met aan de achterkant een laag polyurethaan vanwege de krasbestendige eigenschappen van dat materiaal. Het apparaat is 124 x 64 x 16 millimeter groot en weegt minder dan 200 gram. De accu met een capaciteit van 3.800 mAh zou voor circa 10 uur muziekplezier moeten zorgen. Gebruik van de DA-converter is overigens niet verplicht. De Q5 heeft ook een analoge ingang. Als de DA-converter niet wordt gebruikt, loopt de accucapaciteit op tot circa 25 uur. Het apparaat heeft geen display. Verschillende kleuren statuslampjes geven aan welke ingang is gekozen (usb, optisch, coaxiaal, bluetooth of analoog) en of de accu toe is aan een oplaadbeurt.

Het hart van de DA-converter wordt gevormd door een tweetal chips van het type AK4490EN, voor elk kanaal een chip. FiiO heeft naar eigen zeggen alleen de beste componenten voor de Q5 geselecteerd zoals chips van Texas Instruments van het type OPA1642 en een XMOS XUF208-microcontroller. De Q5 kan dan ook PCM-signaal tot 32-bit/384 kHz en native DSD verwerken (DSD 64/128/256). Signaal kan via een kabel binnenkomen of via bluetooth 4.2 aptX waarbij de verbinding wordt verzorgd door een chip van Qualcomm van het type CSR8670.

Zoals gezegd is de Q5 flexibel in die zin dat de meegeleverde versterkermodule van het type AM3A vervangen kan worden door een andere module. De AM3A heeft een gewone uitgang maar ook een gebalanceerde uitgang en is voorzien van een AD8620 JFET-opamp en een OPA926.

De ruisvloer ligt op circa -115 dB. De kanaalscheiding bedraagt 97 dB bij 1 kHz. Op de hoofdtelefoonuitgang is dat 73 dB. Het frequentiebereik loopt van 5 Hz tot 90 kHz (op -3 dB).

FiiO Q5: prijs en leveringsinformatie

De Q5 van FiiO is te koop voor 419 euro.

 

 

EDITORS' CHOICE