NIEUWSKEF

KEF presenteert Ci5160REF-THX op ISE 2018 in Amsterdam


Sinan Kökbugur | 07 februari 2018 | Fotografie Fabrikant | KEF

Vorig jaar was het nog een prototype, maar dit jaar presenteert de Engelse luidsprekerbouwer KEF de definitieve versie van de KEF Ci5160REF-THX tijdens de ISE 2018 in Amsterdam. De nieuwe luidspreker is een high-end THX-oplossing voor installatie aan of in de muur.

KEF Ci5160REF-THX: custom install luidspreker met THX-certificaat

Custom install-oplossingen werden vaak gebruikt in een commerciële omgeving, bijvoorbeeld in winkels, horecagelegenheden, showrooms of andere bedrijfsruimten. Met name KEF-oplossingen vinden daarnaast dikwijls een toepassing in luxejachten. De klank van een luidspreker is niet onbelangrijk, maar netjes inbouwen in plafond of wand is soms nog net iets belangrijker. In de afgelopen jaren is dit marktsegment echter enorm veranderd. Ook consumenten kiezen steeds vaker voor CI-oplossingen.

De Engelse luidsprekersbouwer KEF heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan deze ontwikkeling. In 2013 presenteerde Kef de Ci-R-serie, wat al high-end prestaties beloofde. De nieuwe KEF Ci-5160REF-THX komt daarboven te staan, als telg van de gloednieuwe en nog hogere Ci Reference-familie. De nieuweling is ontworpen als een pure stereoluidspreker of als een voorluidspreker in een surround-opstelling.

Het hart van de nieuwe KEF Ci5160REF THX is een KEF Uni-Q driver van de elfde generatie. De tweeter van 25 millimeter zit in het midden van een 125 millimeter grote middentoner en het geheel functioneert als een puntbron en levert tevens een brede stralingshoek. De lage tonen komen voor rekening van een viertal woofers met een diameter van 160 millimeter. De spoelen zijn van aluminiumdraad gemaakt en conus en spoel zijn licht en stijf waardoor ze volgens KEF een hoge dynamiek en hoge belasting kunnen verwerken. De cross-over is verspreid over twee printplaten.

De impedantie is vier Ohm en de gevoeligheid is 90 dB. Het frequentiebereik ligt tussen 40 Hz en 28 kHz met de cross-over frequenties op 400 Hz en 2,8 kHz. KEF adviseert een versterker tussen 40 en 500 Watt.

De KEF Ci5160REF-THX zelf meet 1.070 x 230 x 105,7 millimeter. Met het voorpaneel meegerekend is dit 1.073 x 242 x 112,4 millimeter. De inbouwgrootte wordt door de KEF gespecificeerd als 1.052 x 209 mm, met een inbouwdiepte van 99 mm. De nieuwe luidspreker weegt 22 kilogram.

KEF Ci5160REF-THX: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe luidspreker zal vanaf 1 maart beschikbaar zijn in Nederland en zal een adviesprijs van 9.999 euro per stuk dragen. In tegenstelling tot in de V.S., waar er een aantal weken moet gewacht worden op de levering, is de Ci5160REF-THX bij ons wel uit voorraad te leveren. Net zoals een losse luidspreker uit de Reference-reeks is de premiuminbouwspeaker bedoeld als een echte referentie, wat betekent dat elk exemplaar getest wordt en getoetst aan een voorbeeldspeaker bij KEF. Klanten krijgen dit testrapport, zodat ze weten dat hun speaker precies presteert zoals voorzien. 

 

 

MERK

EDITORS' CHOICE