NIEUWSFocal

Focal introduceert nieuwe inbouwluidsprekers

Sinan Kökbugur | 06 februari 2018 | Fotografie Fabrikant | Focal

De Franse luidsprekerbouwer Focal heeft twee nieuwe productlijnen van inbouwluidsprekers aangekondigd. De 100-serie is de nieuwe instap-productlijn die in de loop van deze maand op de markt zou moeten komen. De leden van de 300-serie leggen de lat iets hoger en zullen in mei 2018 op de markt komen. Beide productlijnen bieden een breed scala aan modellen voor in de muur of in het plafond en produceren het kenmerkende Focal-geluid.

Focal 100-serie: geschikt voor elke kamer in huis, ook de badkamer

Inbouwluidsprekers en systeemluidsprekers worden voor veel fabrikanten steeds belangrijker en dat geldt ook voor het Franse Focal. De leden van de nieuwe productlijnen voldoen volgens Focal aan drie vereisten: 1. ze zijn geschikt voor elke kamer in huis, 2. ze zijn geschikt voor kamers van verschillende grootte, en 3. ze zijn geschikt voor meerdere doeleinden, bijvoorbeeld muziekweergave of voor een ruimte voor homecinema tot 30 m2.

De baffle en het chassis van de luidsprekerdrivers van de 100-serie zijn ontworpen als een enkele eenheid. De 100-serie is uitgerust met Focal's technologieën, zoals de Polyglass midden/bas-driverconus en de aluminium omgekeerde dome-tweeter.

Het assortiment uit de 100-serie bestaat uit een drietal coaxiale luidsprekers, die allemaal kunnen worden gebruikt als wand- of plafondluidsprekers (100 ICW5, 100 ICW6 en 100 ICW8), een coaxiale plafondluidspreker voor in het plafond (100 IC6ST), een plafondluidspreker (100 IC LCR5) en twee producten die specifiek zijn bedoeld voor gebruik in de muur (100 IW6, 100 IWLCR5). De modellen zijn compact, vooral dankzij het chassis van de unibody en de ronde en vierkante frameloze roosters (alleen voor de ICW5, ICW6, ICW8, IC6ST). De leden van de 100-serie (ICW5, ICW6, ICW8, IC6ST, ICLCR5, IW6 en IWLCR5) kunnen discreet in interieurs worden geïntegreerd. Alle producten in deze serie zijn compatibel met alle soorten gebruik, zelfs in vochtige omgevingen, zoals badkamers.

De 100 ICW5, 100 ICW6, 100 ICW8- en 100 IC6ST-luidsprekers zijn allemaal uitgerust met een driestanden schakelaar (-3dB, 0dB, + 3dB) voor het bijregelen van de hoge tonen, al naar gelang de akoestiek van de ruimte. Naast deze functie zijn de 100 IW6 en de 100 IWLCR5 uitgerust met een extra schakelaar voor het bijregelen van de middentonen (-2 B, 0 dB, + 2 dB). Een schakelaar met drie standen wordt gebruikt om de functie van de luidspreker (linker-, midden- of rechterluidspreker) te bepalen en om een identieke toonbalans te waarborgen op de luisterpositie voor de optimale thuisbioscoopopstelling.

Focal 300-serie: Flax-conus en aluminium-magnesium inverted dome tweeter

De 300-serie had al de leden ICW4, ICW6 en ICW8, maar die krijgen nu gezelschap van drie nieuwe modellen genaamd IW6, IWLCR6 en ICLCR5. Dit maakt het de ideale oplossing, vooral voor complete audio- of videosystemen. Gebruikers en installateurs vinden nu een speciaal productaanbod dat geschikt is voor elke kamer van het huis, zelfs voor thuisbioscopen van 15 tot 30m2 en voor complete A/V-systemen en volledig ingebouwde systemen. Ook kunnen de nieuwelingen worden gecombineerd met traditionele luidsprekers en met luidsprekers in de muur of in het plafond.

De 300-serie is volledig in Frankrijk gemaakt en heeft vlasconuswoofers en een volledig instelbare tweeter met een inverted aluminium-magnesium dome. De 300 ICLCR5 is uitgerust met een linker/midden/rechterkanaalschakelaar om het geluid naar de luisterpositie te richten. De speciale 300 CLCR5, bedoeld voor in het plafond is uitgerust met een instelbare tweeterbehuizing voor het richten van het geluid naar het luisterpunt. Het tweeter-niveau is ook instelbaar zodat het kan worden ingesteld op basis van de akoestiek van de kamer, en het bovenste middenbereik kan ook worden aangepast.

Het paradepaardje van het assortiment is de IWLCR6, die is bedoeld voor opname in een thuisbioscoop. Het gedeelte dat voor midden- en hoge tonen wordt gebruikt, kan 90 graden worden gedraaid voor gebruik als linker-, midden- of rechterluidspreker. Eenvoudige installatie is nog steeds een kernwaarde van deze drie nieuwe luidsprekers, met het gepatenteerde EQI-systeem (Easy Quick Install). Ze kunnen zonder gereedschap worden geïnstalleerd dankzij het bevestigingsbeugelsysteem, dat de luidspreker automatisch op de steun bevestigt. Het tweeter-niveau is ook instelbaar zodat het kan worden ingesteld op basis van de akoestiek van de kamer. De bovenkant van de middentonen kan ook worden aangepast.

Focal 100-serie en 300-serie: prijzen en verkrijgbaarheid

Naar verwachting komt de 100-series in de loop van deze maand op de markt. De nieuwe leden van de 300-serie zullen in mei 2018 hun weg naar de winkel vinden. Prijzen van de nieuwe luidsprekers zijn te vinden in deze prijslijst (PDF) voor Nederland.

MERK

EDITORS' CHOICE