NIEUWSQED

QED toont nieuwe luidsprekerkabel genaamd XT25

Sinan Kökbugur | 26 november 2017 | Fotografie Fabrikant | QED

Het Britse kabelmerk QED heeft een nieuwe luidsprekerkabel genaamd XT25 getoond die deze maand in Engeland op de markt zal komen. Een maand later zal de rest van de wereld aan de beurt komen. QED baseert zijn kabelontwerpen naar eigen zeggen enerzijds op wetenschappelijke inzichten en anderzijds op uitgebreide luistersessies. De XT25-kabel is gebouwd van duurzame materialen en de koper krijgt levenslange garantie op zijn kabel. 

QED XT25: luidsprekerkabel gemaakt van ldpe, aluminium en zuurstofvrij koper

Het in 1973 door Bob Abraham and Ian Vine opgerichte en in Groot-Brittannië gevestigde QED bouwt uitsluitend audio- en videokabels en heeft zich daar dan ook volledig in gespecialiseerd. De nieuwste luidsprekerkabel heeft de naam XT25 gekregen en is bedoeld voor alle typen luidsprekers.

De buitenkant van de kabel is gemaakt van ldpe (lagedichtheidspolyetheen). Daaronder zit een laag van aluminium mylar. Ook de holle kern van de XT25 is gemaakt van ldpe. Tussen de kern en het aluminium mylar folie liggen tien strengen koperdraad. Ieder streng bestaat uit 19 draadjes van 0,13 millimeter. Het gebruikte koper is voor 99,999 procent zuurstofvrij. Het totale kopersnijvlak is 2,5 mm2 en de kabel heeft volgens QED een lage gelijkstroomweerstand.

De kern van de kabel is dus niet van koper. De koperen geleiders liggen cirkelvormig om de kern heen. De negatieve gevolgen van het skin-effect worden op deze wijze geëlimineerd of in elk geval verminderd.

QED XT25: prijzen en leveringsinformatie

De verkoopprijs zal naar verwachting rond de 7,50 euro per meter gaan liggen. Dat is dan van de rol, zonder stekkertjes. De koper kan zijn kabels ook laten afmonteren met bananenstekkers of vorkjes (spades). Dit zal circa 6 euro per stekker of vorkje gaan kosten. Een setje kabels van drie meter met stekkertjes zal dus ongeveer 90 euro gaan kosten.

QED heeft een groot vertrouwen in de kwaliteit van zijn eigen product. De koper krijgt een levenslange garantie op zijn aankoop.

MERK

EDITORS' CHOICE