Audio Research toont stereo-eindversterker genaamd VT80SE -UPDATE-

Sinan Kökbugur | 27 november 2017 | Fotografie Fabrikant | Audio Research
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 17 november 2017

Op 17 november jl. schreven wij dat het Amerikaanse Audio Research een nieuwe stereo-eindversterker heeft getoond op een audiobeurs in Polen. Het nieuwe apparaat heet VT80SE en is feitelijk de verbeterde opvolger van de VT80. Het belangrijkste verschil is de vervanging en flexibilisering van de buizen in de eindtrappen. De VT80SE heeft een auto-bias functie en stelt zichzelf in al naar gelang de geplaatste buis. Omdat wij aanvullende informatie hebben ontvangen hebben wij ons eerdere nieuwsbericht bijgewerkt.

Audio Research VT80SE: stereo-eindversterker met automatische bias-instelling

.

Het in de Amerikaanse plaats Plymouth gevestigde Audio Research bouwt versterkers, cd-spelers en DA-converters. Audio Research maakt in al zijn apparaten gebruik van buizen maar veel versterkers van Audio Research zijn voorzien van een auto-bias functie waardoor de versterker zichzelf automatisch instelt op de geplaatste buis. Aangezien de specificaties van een buis ook in een meer of mindere mate wijzigen gedurende het leven van de buis, zorgt de auto-bias functie ervoor dat de gebruiker nauwelijks omkijken heeft naar de afstelling van zijn versterker.

De originele VT80 is kennelijk een succes en Audio Research heeft in de SE-versie dan ook geen wezenlijke veranderingen doorgevoerd. De grootste verschil is de vervanging van de eindbuizen: de KT120’s hebben in de SE-versie plaatsgemaakt voor buizen van het type KT150. Voorts is in de voortrap van elk kanaal een buis van het type 6H30 geplaatst. De VT80 is overigens niet de eerste versterker die wordt opgevolgd door een SE-versie met de mogelijkheid van plaatsing van buizen van het type KT150. Onder andere van de versterkers van het type REF75, REF150, REF250 en REF750 is ook een SE-versie leverbaar waarin KT150’s geplaatst kunnen worden

Aan- en uitschakelen van de VT80SE kan met de hand of met gebruikmaking van de autosense-functie of de trigger-functie. Volgens Audio Reseacrh heeft de KT150 een levensduur van circa 3.000 uur en vanwege de auto-bias functie is tussentijdse bijstelling niet nodig. De buizen worden zorgvuldig handmatig gematcht en iedere buis wordt 48 uur getest. Wie toch liever KT120’s in zijn versterker wil gebruiken, kan eenvoudigweg KT120’s plaatsen en het is zelfs mogelijk om buizen van het type 6550, KT88 of KT90 te plaatsen. De versterker stelt zichzelf automatisch in op de geplaatste buis. Iedere buis heeft zijn eigen zekering voor het geval er iets mis zou gaan.

De VT80SE kan maximaal 75 Watt per kanaal leveren aan vier of acht Ohm en kan via cinch of XLR met de voorversterker worden verbonden. Het frequentiebereik loopt van 0,7 Hz tot 80 kHz, op -3 dB. De kanaalscheiding is 112 dB en de ruisvloer ligt volgens Audio Research op -84 dB.

Audio Research VT80SE: prijs en leveringsinformatie

De VT80SE is per direct leverbaar. De koper kan kiezen tussen een zilverkleurige en zwarte uitvoering. De prijs in Europa is 10.490 euro, inclusief de in Europa verplichte (maar afneembare) beschermingskooi voor de buizen. Kennismaken met de Audio Research VT80SE kan bij Rhapsody in Hilversum.

 

 

 


MERK

EDITORS' CHOICE