Senlac SJE: de eerste eindversterker van Music First Audio

Het Britse audiobedrijf Music First Audio heeft zijn eerste eindversterker geïntroduceerd. De nieuwe versterker heeft de naam Senlac SJE gekregen en kan 100 Watt aan acht Ohm leveren. De Senlac SJE is een mono-versterker. Voor stereoweergave zijn dus ten minste twee exemplaren nodig. De versterker is per direct verkrijgbaar.

Music First Audio: Senlac SJE

Music First Audio is gevestigd in Groot-Brittannië en is met name bekend om zijn passieve voorversterkers. Feitelijk is de term versterker in deze niet juist. De voorversterkers van Music First Audio hebben geen actieve componenten en dus ook geen voeding aan boord. Er vindt helemaal geen versterking plaats. Er is niet eens een potmeter geplaatst in de signaalweg. Volumeregeling vindt plaats door een stappenschakelaar te koppelen aan een speciaal daarvoor gewikkelde transformator met net zoveel aftakkingen als het aantal standen van de stappenschakelaar. Vanwege het ontbreken van actieve componenten wordt het muzieksignaal onbewerkt en zo goed als ongeschonden doorgegeven aan de eindversterker.

De nieuwe eindversterker genaamd Senlac SJE heeft natuurlijk wel actieve componenten aan boord. Het nieuwe apparaat is vernoemd naar een heuvel, genaamd Senlac, net buiten de Engelse plaats Hastings (waar in 1066 na Chr. een belangrijke veldslag heeft plaatsgevonden). De heuvel ligt enkele kilometers verwijderd van de werkplaats van Music First Audio.

De Senlac SJE is een klasse AB-versterker, voorzien van Mosfet’s, die 100 Watt kan leveren aan acht Ohm. De traditionele manier om veel uitgangsvermogen te genereren is de parallelle plaatsing van een veelvoud aan transistors of Mosfet’s. Door het gebruik van veel onderdelen neemt de complexiteit van een apparaat toe en dat is meestal niet gunstig en zorgt dus voor nieuwe uitdagingen. Music First Audio heeft gekozen voor een andere benadering en heeft een eindtrap gebouwd waarin slechts twee halfgeleiders zijn geplaatst die samen het uitgangsvermogen voor hun rekening nemen.

Het voordeel van dit nieuwe ontwerp is de levering van een constante stroom, ook als het voltage zou schommelen. Temperatuurschommelingen hebben volgens Music First Audio met dit ontwerp geen effect op het muzieksignaal.

Music First Audio Senlac SJE: prijs en leveringsinformatie

De koper kan kiezen uit een zilverkleurig, zwart of blauw frontje. Op de website van Music First Audio staat een prijs van 4.900 Britse ponden voor een paartje, maar dat is zonder BTW. Elders zagen wij een prijs van 5.880 Britse ponden en dat zal inclusief BTW zijn.

De prijs voor de rest van Europa is nog niet bekend, maar een belangstellende moet rekening houden met koersschommelingen, import- en transportkosten en het lokale BTW-tarief.


EDITORS' CHOICE