REVIEW

Review: Lunatic Soul - Fractured (CD)

Eric de Boer | 17 oktober 2017

Fractured is het vijfde album van Lunatic Soul, het project van Riverside frontman Mariusz Duda. Zoals vaker voorkomt is het album deels autobiografisch van aard, waarbij Duda zich duidelijk liet inspireren door enkele grootheden uit vooral de jaren tachtig. Het resultaat is een zeer toegankelijk progressief album.

Het is niet ongewoon dat persoonlijke tragedies een belangrijke inspiratiebron vormen voor kunstenaars en artiesten. Het jaar 2016 bracht Mariusz Duda nogal wat geestelijke en emotionele uitdagingen. Niet alleen overleed de vader van de Poolse zanger, schrijver en multi-instrumentalist, maar ook zijn vriend Piotr Grudziński (gitarist bij zijn band Riverside) kwam door een hartstilstand onverwacht om het leven. Onzekerheid over de toekomst van die band en het verwerken van het verlies noopten Duda logischerwijs tot flink wat zelfreflectie.

Al die ervaringen, onzekerheden, verwerkingen van verlies en besef dat het leven toch verdergaat, vormden een flinke inspiratiebron voor Duda, die troost en een uitweg vond in het componeren van een vijfde langspeler voor zijn side project Lunatic Soul. Met de toepasselijke titel Fractured geeft de artiest gestalte aan zijn overpeinzingen in de vorm van acht nogal toegankelijke progressieve rocktracks die compositietechnisch stevig zijn beïnvloed door het werk van Massive Attack, Depeche Mode, Peter Gabriel en David Sylvian.

Die invloeden zijn duidelijk hoorbaar op Fractured, maar nergens valt plat kopieergedrag te bespeuren. In plaats daarvan flirt Duda (nog meer dan op het voorgaande Lunatic Soul-album Walking On A Flashlight Beam) met elektronica, uitgestrekte ritmes en toevoegingen van instrumenten om de toch wel melancholische sfeer op het album aan te zetten. Zo speelt Marcin Odyniec saxofoon en brengt zo jazzinvloeden in. Voor de twee persoonlijkste tracks op Fractured (A Thousand Shards Of Heaven en Crumbling Teeth And The Owl Eyes) vond Duda gedistingeerde aanvulling in het Poolse Sinfonietta Consonus Orchestra onder leiding van dirigent Michal Mierzejewski.

Hoewel Fractured niet teleurstelt en zelfs na enkele luisterbeurten op prettige wijze aan de luisteraar weet te kleven, zijn er geen echte uitschieters op de cd te bekennen. Het geheel is meer dan voldoende en ook de echte progfan wordt niet vergeten met fraaie basloopjes en wat fijne solo’s. Daarnaast ligt de productie van het album prettig in het gehoor. Zoals het laatste nummer van het album (Moving On) al geheel toepasselijk aangeeft, is Fractured een prima manier gebleken voor Duda om met wezenlijke maar emotioneel beladen zaken om te kunnen gaan. En daar spinnen Lunatic Soul fans prima garen bij.

Muziek: 7 ½
Klank: 8
Label: Kscope
Speelduur: 55:26 minuten
Website: http://lunaticsoul.com/


EDITORS' CHOICE