NIEUWS

NAD presenteert nieuwe draaitafel en versterkers

NAD heeft afgelopen weekend op een audiobeurs in de VS een drietal nieuwe apparaten getoond. Alledrie zijn onderdeel van de Classic-productlijn van NAD. De C 328 is een geïntegreerde versterker. De C 268 is een eindversterker en onder de naam C 558 is een nieuwe draaitafel met een voorgemonteerd element van Ortofon gelanceerd. Naar verwachting zullen de eerste exemplaren van de nieuwe apparaten in oktober en november op de markt komen.

NAD C 328: geïntegreerde stereo-versterker

Audiobedrijf NAD heeft het Rocky Mountain Audio Fest in Denver in de VS aangegrepen voor de lancering van een drietal nieuwe apparaten. De eerste is de C 328, een geïntegreerde stereo-versterker die twee keer 50 Watt kan leveren aan acht of vier Ohm.

De C 328 is voorzien van een schakelende voeding. Volgens NAD zijn schakelende voedingen volwassen geworden en hoeven de prestaties niet onder te doen voor een lineaire voeding. Een schakelende voeding heeft in elk geval een beter rendement en een lagere warmteontwikkeling dan een lineaire voeding.

De eindtrappen van de C 328 gaan ook zuinig om met energie. NAD heeft klasse D-eindtrappen gemonteerd en heeft daarvoor gemodificeerde Hypex UcD-modules geplaatst. Klasse D-versterkers hebben een zeer hoog rendement en produceren nauwelijks warmte. De vervorming zou buiten het hoorbare bereik liggen volgens NAD.

De C 328 is voorzien van een draaitafelingang voor mm-elementen en van een gewone analoge cinch-lijningang. Ook aan digitale bronnen is gedacht. De gebruiker kan zijn nullen en enen via de optische of coaxiale ingangen aanbieden of eventueel draadloos via bluetooth. De gebruiker heeft de beschikking over een enkel paar luidsprekeraansluitingen, een subwoofer-uitgang en een hoofdtelefoonuitgang.

De levering van de C 328 zal in november starten voor een prijs van 549 dollar. De prijs voor Europa is nog niet bekend.

NAD C 268: stereo-eindversterker, ook te gebruiken als mono-versterker

Als tweede heeft NAD een nieuwe eindversterker uitgebracht met de naam C 268. De C 268 kan twee keer 80 Watt leveren in acht of vier Ohm. De gebruiker heeft de mogelijkheid om de eindtrappen van de C 268 te bruggen zodat de C 268 als mono-versterker zijn werk kan doen. In dat geval kan de C 268 een vermogen van 300 Watt leveren.

De gebruiker zou dus kunnen beginnen met één C 268, maar zou later een tweede exemplaar kunnen kopen om vervolgens beide exemplaren te bruggen en als mono-versterker te gebruiken. NAD prijst de C 268 ook als partner van de C 368. Deze laatste is een geïntegreerde versterker met DA-converter aan boord. De C 368 heeft dezelfde brugbare eindtrappen als de C 268.

Net als de C 328 is de C 268 voorzien van een schakelende voeding en UcD-modules van Hypex die door de ingenieurs van NAD zijn gemodificeerd. De plaatsing van XLR-ingangen maakt de C 268 flexibel in gebruik. Symmetrische kabels mogen immers veel langer zijn dan asymmetrische kabels en volgens NAD zou de C 268 mede om die reden prima voldoen in een professionele omgeving. Desgewenst kan de C 268 via de 12V-trigger of via de instelbare AutoSense mee aan- of uitschakelen met andere apparaten.

De levering van de C 268 zou deze maand moeten gaan beginnen voor een prijs van net geen 800 dollar. De prijs in Europa is nog niet bekend.

NAD C 558: draaitafel met snaaraandrijving en element van Ortofon

Als derde heeft NAD een nieuwe draaitafel getoond met de naam C 558. De C 558 is een compleet systeem voorzien van een stofkap. De arm van negen inch is voorgemonteerd en voorzien van een element van Ortofon van het type OM10.

De nieuwe draaitafel heeft een glazen draaiplateau van tien millimeter dik dat met een snaar en een AC-motor wordt aangedreven. De gebruiker kan kiezen uit 33 of 45 rondjes per minuut. Het chassis is gemaakt van mdf en staat op rubberen voetjes.

De C 558 zal deze maand beschikbaar komen voor een prijs van net geen 500 dollar. De prijs in Europa is nog niet bekend.


EDITORS' CHOICE