Het Britse audiomerk Naim voert onder de naam Uniti een productlijn van alles-in-één systemen. Naim heeft bevestigd dat de ondersteuning van de software van Roon Labs zal worden toegevoegd aan het Uniti-ecosysteem. Naar verwachting zal gedurende deze maand een firmware update beschikbaar komen die Roon zal uitrollen over de Uniti-productlijn.
Naim Uniti-productlijn: straks RoonReady
Het in Groot-Brittannië gevestigde Naim Audio en Roon Labs zijn al weer enige tijd geleden samen gaan werken om het gebruik en de beleving van de gebruikers van apparaten van Naim te verhogen zonder afbreuk te doen aan prestaties en geluidskwaliteit. In eerste instantie draaide de software van Roon op de achtergrond als hulp bij het rippen en catalogiseren van cd’s of anderszins importeren van muziek. Gebruikers die Naim’s Uniti Core al samen met een Uniti Atom, Uniti Star of Uniti Nova hebben gebruikt, hebben reeds mogen ontdekken hoe behulpzaam de software is bij het vinden en kiezen van muziek.
Om Roon software te kunnen gebruiker dient een licentie van 119 dollar per jaar of 499 dollar voor onbeperkte tijdsduur te worden aangeschaft en volgens Naim is dit niet de oplossing voor iedereen. In minder verbloemd Nederlands, de kosten en installatieperikelen zijn voor veel gebruikers een drempel en Naim wil deze drempel voor zijn eigen apparaten wegnemen.
Naar verwachting zal gedurende oktober 2017 een firmware update beschikbaar komen die Roon zal uitrollen over de Uniti-productlijn.
Wat is Roon en wat is RoonReady?
Voor wie niet bekend is met Roon nog even in het kort: Roon is de naam van de software die bedoeld is om een muziekverzameling te organiseren en te beheren en de selectie van muziek makkelijker te maken. Roon draait op MacOS-, Windows- of Linux-computers of op andere apparaten die Roon Core aan boord hebben.
Netwerkspelers van Naim met het predicaat RoonReady maken automatisch verbinding met elkaar en andere RoonReady-apparaten en Roon zorgt voor een bit-perfect muzieksignaal naar of van de netwerkspeler.
Roon blinkt bij uitstek uit door de analyse van de metadata en catalogisering van de muziekverzameling van de gebruiker. Onder andere albumhoezen, artiestnamen, foto’s en biografieën, songteksten, namen van componisten, concertdata en recensies worden automatisch door Roon gevonden en bij elkaar getoond als de gebruiker door zijn muziekverzameling bladert. Roon legt meteen een link naar de catalogus van Tidal. De gebruiker kan dus beginnen met de muziek die hij bezit en kent en kan desgewenst doorbladeren naar muziek die zich buiten zijn persoonlijke collectie bevindt.
Roon is niet alleen muziekbladersoftware maar het is ook multi-room software voor veeleisende gebruikers. Bit-perfect weergave, ondersteuning van DSD, upsampling van PCM-signaal, Roon ondersteunt het allemaal.
Meer weten?
Hoe Roon op relatief korte termijn zo invloedrijk is geworden (artikel d.d. 20 mei 2017)
Stevige update voor Roon (recensie d.d. 4 februari 2017)