Raidho presenteert vloerstaanders genaamd X-5 en XT-5

De Deense luidsprekerbouwer Raidho Acoustics heeft twee nieuwe luidsprekers onthuld die op het komende Rocky Mountain Audio Festival in de plaats Denver in de Amerikaanse staat Colorado aan het publiek zullen worden getoond. Beide luidsprekers, genaamd X-5 en XT-5, zijn manshoge vloerstaanders die voorzien zijn van Raidho’s Ribbon Tweeter vergezeld van een zestal drivers voor midden en laag. De luidsprekers zijn hoog, maar relatief slank, net als de mast van de schepen waar de Denen vroeger mee over de wereld hebben gevaren, aldus Raidho.

Raidho X-5

De X-5 van het Denemarken gevestigde Raidho Acoustics is voorzien van Raidho’s Ribbon Tweeter en heeft een zestal keramische drivers voor het midden en laag. De Ceramix-drivers zijn een doorontwikkelde versie van de eerdere keramische driver van Raidho. De nieuwe drivers kunnen meer vermogen leveren, maar kunnen tevens de meest subtiele details uit het muzieksignaal weergeven, aldus Raidho.

De X-5 is volgens Raidho tot op zekere hoogte het nieuwe vlaggenschip te noemen. Het is weliswaar niet de duurste luidspreker van Raidho, maar bij de productie van de X-5 zijn wel de laatste technieken en inzichten gebruikt.

Raidho XT-5

Raidho duurste luidsprekers hebben drivers die voorzien zijn van een diamanten coating. Een hardere en stijvere conus is nauwelijks denkbaar, maar daar is het prijskaartje ook naar. Het doel van de XT-5 was het benaderen van de vlaggenschiplijn en het benaderen van de prestaties van de diamanten drivers, maar dan tegen een wat vriendelijker prijskaartje.

De XT-5 heeft dezelfde Ribbon Tweeter als de X-5, maar heeft voor het overige nieuw ontwikkelde drivers met een membraan dat is gemaakt van een sandwich van titanium en keramisch materiaal. Het vertrekpunt van de ontwikkeling waren de bestaande drielaags conussen van aluminium en keramiek waarop in de nieuwe versie aan beide kanten een laag titanium en een laag titaniumnitride deeltjes is aangebracht. Het resultaat is een conus die de stijfheid van de diamanten conus benadert tegen een lagere prijs. Volgens Raidho is de XT-5 de meeste complexe luidspreker van het bedrijf met een desondanks uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding.

Raidho X-5 en XT-5: afwerking

Beide luidsprekers kunnen geleverd worden in zwarte uitvoering of esdoornfineer. Deze laatste afwerking wordt Birdseye Maple Burl genoemd en wordt ook wel toegepast bij de afwerking van het interieur van hele dure auto’s of jachten. Raidho zal straks ook andere kleuren kunnen leveren, maar het is nog niet duidelijk welke kleuren dat zullen zijn.

Raidho X-5 en XT-5: prijzen en leveringsinformatie

Het is nog niet bekend wanneer de levering van de nieuwe luidsprekers zal starten. Ook de prijzen en de te leveren uitvoeringen liggen nog niet helemaal vast, maar hieronder staan de verwachte verkoopprijzen, per paar.

Raidho X-5 zwart: 26.900 euro

Raidho X-5 Birdseye Maple Burl of andere kleur: 31.500 euro

Raidho XT-5 zwart: 35.500 euro

Raidho XT-5 Birdseye Maple Burl of andere kleur: 39.600 euro

MERK

EDITORS' CHOICE