REVIEW

Review: Sevdaliza - ISON (lp)

Sommige albums zijn te mooi om niet te beschrijven. Het debuut van Sevdaliza, ISON, is zo’n album. Baanbrekend en genre-overstijgend brengt deze lijvige release een intense mix van triphop en diverse andere stijlen, waarbij de unieke stem van een tot voor kort nog vrij onbekende zangeres/ artieste verslavend werkt.

Sevdaliza is de artiestennaam van de in 1987 in Iran geboren Sevda Alizadeh. Op vijfjarige leeftijd werd ze gedwongen om te emigreren, waarna het meisje in Nederland asiel aanvroeg. Ze paste zich aan, leerde snel accentloos Nederlands te spreken en excelleerde al op jonge leeftijd als basketballer. Dat leverde haar een beurs op en Sevda maakte tevens deel uit van het nationale basketbalteam. Maar zoals het bij veel artiesten gaat, kruipt het bloed waar het niet gaan kan en inmiddels is de jonge artieste geen onbekende meer in de muziekwereld.

Al een aantal jaren is Sevdaliza bezig om haar eigen weg te vinden in die wereld. Ze bracht al enkele ep’s uit, heeft gerapt, speelde in een korte film (The Formula, die ze zelf mee regisseerde en produceerde) en speelde op Noorderslag en zelfs al twee keer tijdens het SXSW-festival in Austin, Texas. Eerder dit jaar volgde dan eindelijk haar debuutalbum ISON, dat onlangs ook op Haarlems vinyl verscheen.

ISON bevat maar liefst zestien tracks, waarop Sevdaliza laat horen dat triphop perfect verweven kan worden met klassieke invloeden en meer. Ze levert een constante, goede vocale prestatie, waarbij de singer-songwriter haar stem soms in vreemde bochten kan wringen om haar boodschap over te brengen. Collaborateur en mede-arrangeur Mucky zorgt samen met de nu dertigjarige zangeres voor overtuigende arrangementen ondersteund door vaak trage beats, drops en goed getimede echo’s. En ondanks de vele tracks die op de twee plakken vinyl zijn geperst, valt er geen enkele door de mand. Het niveau blijft meer dan voldoende om de aandacht van de luisteraar te pakken.

Hoewel ISON geen zwakke momenten kent, is er wel duidelijk een link te maken met de muziek die de band Portishead al in de negentiger jaren liet horen op het album Dummy. Vette beats, strijkers, melancholie en triphop met een toegankelijk, doch uitdagend karakter. Toch blijft ISON uniek en slepen tracks als Marilyn Monroe, Human of Hubris de luisteraar moeiteloos mee in de artistieke wereld die alleen Sevdaliza lijkt te kunnen creëren. De bijna overdaad aan muziek op dit debuut geeft aan dat we zeker meer van dit soort prachtige nummers gaan horen in de toekomst. Het is in elk geval welkom. 

Music On Vinyl bracht ISON uit in een mooie klaphoes en perste de eerste duizend lp’s op gemarmerd wit vinyl. Die versie klinkt wonderschoon, uiterst dynamisch en vooral ook audiofiel -- dat de kracht van de muziek enkel versterkt. Met ISON kan je gerust de komende herfst en winter doorkomen, wachtend op meer van dit moois.

Muziek: 8,5
Klank: 8,5
Kwaliteit persing: 8

Label: Music On Vinyl
Speelduur: 65:55 minuten
Website: www.sevdaliza.com 


EDITORS' CHOICE