NIEUWSApple

Apple’s iPhone gaat het afspelen van flac ondersteunen

Sinan Kökbugur | 14 september 2017 | Fotografie Fabrikant | Apple

Normaal gesproken bespreken wij geen smartphones op hifi.nl, behalve als er iets relevants op het gebied van audio valt te melden. Apple heeft aangekondigd dat het afspelen van flac-bestanden ondersteund zal gaan worden op een aantal modellen van de populaire iPhone. Vermoedelijk zullen andere apparaten van Apple binnen afzienbare tijd volgen. Dit is goed nieuws voor de bezitter van flac-bestanden die een Apple-apparaat wil gebruiken om muziek te luisteren.

Apple iOS 11: ondersteuning van flac

Apple was niet heel helder toen werd gevraagd of de mogelijkheid tot het afspelen van flac-bestanden toegevoegd zou gaan worden aan Apple’s iOS 11. Als we de productspecificaties van de nieuwe iPhone 8 en iPhone X nader bekijken dan zien we het volgende:

Audio formats supported: AAC-LC, HE-AAC, HE-AAC v2, Protected AAC, MP3, Linear PCM, Apple Lossless, FLAC, Dolby Digital (AC-3), Dolby Digital Plus (E-AC-3), and Audible (formats 2, 3, 4, Audible Enhanced Audio, AAX, and AAX+).

Kijk eens aan, flac staat in het lijstje.

Vervolgens bekijken we de gegevens van de iPhone 7 en daar staat het volgende:

Audio formats supported: AAC-LC, HE-AAC, HE-AAC v2, Protected AAC, MP3, Linear PCM, Apple Lossless, FLAC, Dolby Digital (AC-3), Dolby Digital Plus (E-AC-3), and Audible (formats 2, 3, 4, Audible Enhanced Audio, AAX, and AAX+).

Ook hier is dus thans sprake van ondersteuning van flac.

Dit zou kunnen suggereren dat iOS 11 ondersteuning van flac aan alle iPhones toe gaat voegen. Als we de specificaties van de iPhone 6 nader bekijken zien we het volgende:

Audio formats supported: AAC (8 to 320 Kbps), Protected AAC (from iTunes Store), HE-AAC, MP3 (8 to 320 Kbps), MP3 VBR, Dolby Digital (AC-3), Dolby Digital Plus (E-AC-3), Audible (formats 2, 3, 4, Audible Enhanced Audio, AAX, and AAX+), Apple Lossless, AIFF, and WAV.

Flac ontbreekt in het lijstje. Aiff en wav staan daarentegen wèl in het lijstje. Bij de iPhone 7, 8 en X staan aiff en wav niet in het lijstje maar waarschijnlijk zijn aiff en wav vervangen door de kreet “linear PCM”. Er is dus kennelijk een ongelijkheid in hardware die terug te voeren is op de mogelijkheid om iOS’s Files app te draaien, die de gebruiker een meer traditioneel bestandsysteem wil bieden. De iPad zou dan wat dichter bij een laptop komen te staan.

Als de specificaties van de iPad Pro bekijken zien we het volgende:

Audio formats supported: AAC (8 to 320 Kbps), Protected AAC (from iTunes Store), HE-AAC, MP3 (8 to 320 Kbps), MP3 VBR, Dolby Digital (AC-3), Dolby Digital Plus (E-AC-3), Audible (formats 2, 3, 4, Audible Enhanced Audio, AAX, and AAX+), Apple Lossless, AIFF, and WAV.

Geen ondersteuning van flac zo op het eerste gezicht.

Dit impliceert dat bezitters van de iPhone 8 of X (en bezitters van de iPhone 7 die iOS 11 hebben geïnstalleerd) straks flac-bestanden direct vanuit de Files app kunnen afspelen. Oudere apparaten zullen dit waarschijnlijk niet zondermeer kunnen. Waarschijnlijk zal flac-ondersteuning met een zekere geleidelijkheid worden ingevoerd. Aanbieders van content krijgen dan de tijd om hun muziekbestanden om te zetten en andere bestandsformaten op termijn te verwijderen. Dat scheelt immers de nodige geheugenruimte.

Apple iOS 11: ondersteuning van flac en de weg naar een betere geluidskwaliteit

Er zitten vast nog allerlei haken en ogen aan de implementatie van de ondersteuning van flac. Wellicht worden nog dingen op het laatste moment aangepast of komt er toch ondersteuning voor wat oudere apparaten van Apple. Het feit echter dat Apple kennelijk de ondersteuning van flac in zijn beleid heeft opgenomen, is onmiskenbaar een signaal dat de roep om een goede geluidskwaliteit niet alleen uit de mond van audiofielen komt. De gewone man/vrouw moet volgens de industrie ook maar eens gaan afstappen van mp3 en alles wat daarop lijkt. De verkopers van mooie hoofdtelefoons zullen het daar hartgrondig mee eens zijn.

De uitrol van iOS zal starten op 19 september 2017. Dat is over een paar dagen.


EDITORS' CHOICE