NIEUWSAVM

AVM Ovation CS 8.2: alles-in-één met buizen in de voortrap

Sinan Kökbugur | 09 september 2017 | Fotografie Fabrikant | AVM

Het Duitse AVM heeft de Ovation CS 8.2 geïntroduceerd, een alles-in-één apparaat waar alleen nog luidsprekers aan toegevoegd hoeven te worden en eventueel een phono-versterker. De Ovation CS 8.2 is een geïntegreerde versterker tevens cd-speler en FM-tuner en is voorzien van streaming-functies en de nodige digitale en analoge ingangen. Bijzonder is de plaatsing van buizen in de voortrap, die bekeken kunnen worden door een getint glazen venster aan de bovenkant. De Ovation CS 8.2 wordt niet geleverd in een doos maar in een degelijk uitziende flight case. De koper krijgt drie jaar garantie. Over “Deutsche Grundlichkeit” gesproken.

AVM Ovation CS 8.2: krachtige versterker met buizen in de voortrap

Het nieuwe apparaat is een onderdeel van de vlaggenschip-productlijn van AVM. AVM bouwt zijn producten in de Duitse plaats Malsch en toeleveranciers zitten allemaal in de buurt zodat de kwaliteit gemakkelijk bewaakt kan worden.

Aan boord van de CS 8.2 bevindt zich een versterker die twee keer 500 Watt aan vier Ohm kan leveren. Dat is voldoende voor zo ongeveer iedere luidspreker en iedere woonkamer. AVM is niet duidelijk over de gebruikte techniek, maar gezien het feit dat de Ovation CS 8.2 “slechts” 13 kilogram weegt moet het wel om een klasse D-ontwerp gaan. In de voortrap zijn echter buizen van het type AVM803 geplaatst. Een getint glazen venster aan de bovenkant biedt uitzicht op de buizen. Volgens AVM heeft de Ovation CS 8.2 een fijne warme en natuurlijke klank.

De eindtrappen hebben een eigen voeding, gescheiden van de rest van de elektronica. Het frequentiebereik loopt van 5 Hz tot 50 kHz. De ruisvloer ligt op -100 dB. Met een dempingsfactor van 200 zal de Ovation CS 8.2 vrijwel iedere luidspreker de baas zijn. De gebruiker heeft twee lijningangen en een viertal digitale ingangen tot zijn beschikking. Ook is voorzien in digitale en analoge uitgangen, zowel cinch als XLR.

De nieuweling is niet voorzien van een phono-ingang. Liefhebbers van vinyl zullen dus een losse phono-versterker moeten gebruiken.

AVM Ovation CS 8.2: digitale audio

Wie cd’s wil luisteren kan gebruik maken van het slot-in cd-loopwerk dat afkomstig is van het Japanse Teac. Externe digitale bronnen kunnen worden aangesloten op een tweetal optische, een coaxiale of een usb-ingang, die een digital muzieksignaal naar een Quad-DAC sturen welke signaal tot maximaal 32-bit/384 kHz kan verwerken (via usb). Ook kan de gebruiker streaming-diensten Tidal en Qobuz of internetradio gebruiken. Verbinding kan worden gemaakt via LAN (RJ45) of wifi.

AVM Ovation CS 8.2: bediening

De Ovation CS 8.2 kan worden bediend met de optioneel leverbare afstandbedieningen RC 3 of RC 8, beiden gemaakt van aluminium. AVM kan ook optioneel de RC 9 leveren, een oplaadbare en programmeerbare afstandbediening die voorzien is van een kleurendisplay. AVM heeft ook een app gemaakt voor iOS en Android.

AVM Ovation: liever geen buizen? Kies dan de CS 6.2

Wie geen prijs stelt op de aanwezigheid van buizen in de voortrap kan ook kiezen voor het iets goedkopere broertje van de CS 8.2, genaamd CS 6.2, die uitsluitend halfgeleiders aan boord heeft. De CS 6.2 heeft voor het overige dezelfde functies en specificaties als de CS 8.2.

AVM Ovation CS 8.2: verpakking

De verpakking van de Ovation CS 8.2 (en van de CS 6.2) is een aparte vermelding waard. De koper krijgt geen doos toegeschoven maar een koffer, die zo te zien de koper zal overleven. Wat een uitstraling van “Deutsche Grundlichkeit”. Het is alsof de CS 8.2 en 6.2 het volgende tegen de koper willen zeggen: “neem mij overal mee naar toe, ik blijf je de rest van je leven trouw”.

AVM Ovation CS 8.2 en CS 6.2: uitvoeringen en prijzen

De koper kan kiezen uit een zilverkleurige of zwarte uitvoering. Tegen een meerprijs kan ook een frontplaat van chroom worden geleverd met bijpassende chromen knoppen. AVM geeft drie jaar garantie.

Prijs AVM Ovation CS 8.2: 12.995 euro

Prijs AVM Ovation CS 6.2: 10.995 euro

MERK

EDITORS' CHOICE