REVIEWNAD

NAD C541i

René van Es | 17 mei 2002 | NAD

Een helder snoepje!

Een veelvoud aan luidsprekers doen mijn vrouw nog al eens verzuchten dat de huiskamer onleefbaar wordt. Of ik niet een keer iets anders wil bespreken dan weer een set van die grote kasten. Iets wat gewoon onopvallend in een audiorek kan worden geplaatst. Nu wil ik mijn huwelijk graag in ere houden en er liepen al langer contacten met AND Benelux die onder andere NAD distribueert. Als je dan ook nog een nieuwtje tegen het lijf loopt dat snel geleverd kan worden, is de keuze voor een cd speler snel gemaakt. Vandaar dat een kennismaking met de c541i dit keer de revue passeert.

C541i, injectie of improved

Het lijkt mij overbodig NAD producten aan u voor te stellen. Elke regelmatige bezoeker van een audiowinkel kent de karakteristieke donkergrijze kleur en het groene aan/uit knopje van de uitgebreide elektronica lijn. De oorsprong van NAD ligt in Engeland (Londen) en de USA (Boston), nu is de productontwikkeling en het hoofdkwartier te vinden in Canada (Pickering, Ontario). De productie vindt wereldwijd plaats waar de beste prijs/kwaliteits verhouding kan worden verkregen. Zo komt de c541i uit China. Opvolger van de jaren geleden geïntroduceerde c540, die op zijn beurt als opvolger de gewone c541 kent. In oorsprong hebben we het over een cd speler die is uitgerust met een 24 bit Burr Brown Sigma-Delta d/a converter, samengebouwd met een HDCD-decoder chip. Het typenummer van de converter is BB PCM 1732. De nieuwe generatie converters geschikt voor 24 bit/ 96 kHz loopwerken. In de huidige spelers wordt de capaciteit slechts gedeeltelijk gebruikt, immers de cd zelf is nog altijd 16 bit. HDCD voegt daar een dimensie aan toe, het HDCD signaal is 20 bit gecodeerd. Daarbij komt dat de HDCD decoder chip meer dan goede resultaten levert met gewone cd’s. De voeding van de speler is gescheiden opgebouwd voor de analoge en de digitale circuits en is met de forse ringkerntrafo overbemeten. Na de conversie van het digitale signaal zorgen een paar Burr Brown 2604 opamps dat het muzieksignaal zijn weg gaat vinden naar de uitgangen. De OPA2604 staat in audiokringen als zeer goed omschreven en stijgt ver boven de middelmaat uit. NAD staat er altijd al om bekend dat er op kritische plaatsen in de audioschakeling hoogwaardige componenten worden toegepast, onder andere Elna, Cerafine en Nichicon Muse condensatoren. Dat gebruik van de betere componenten strekt zich dus ook uit tot onder meer de opamps. De speler heeft een analoge uitgang die met 2,2 volt de norm net overstijgt. Twee digitale uitgangen, optisch (nieuw) en cinch SP/DIF zodat elke cd recorder of minidisk tot communicatie in staat is. En de eigen NAD Link in/uitgang. 

De “i” versie heeft een paar wezenlijke veranderingen ondergaan ten opzichte van de c541. Ten eerste is het loopwerk vervangen door een type dat minder jitter veroorzaakt. Het loopwerk leest ook CD-R en CD-RW zonder enig probleem uit. MP3 is niet afspeelbaar. Met het nieuwe loopwerk is ook de afstandsbediening vervangen (nu NAD CD3 remote) en zijn er meer mogelijkheden gekomen voor programmering, skip, random en repeat funkties. Het loopwerk is gebaseerd op een Sony model, al snel herkenbaar aan de display layout. In het audiocircuit zijn betere condensatoren gebruikt van Nichicon Muse. Er is een standby trafo ingebouwd waardoor de langzaam tot norm verheven 12 volt trigger mogelijk is. En een te koppelen IR aansluiting. Het aan en uit schakelen en bedienen van een (deel van de) set overal in de woning komt zo naderbij. De optische uitgang is ook nieuw op de c541i. Aan kleine details als het ingegoten en gedempte kwart kristal zie je dat NAD het maximum uit de speler wil halen. De gehele opbouw maakt een zeer verzorgde indruk en wie NAD langer kent weet dat het producten zijn die voor jarenlang luisterplezier zorgen. Op de site van AND Benelux (www.nad.nl) staat meer uitgebreide informatie over wat de c541i in zijn mars heeft. Mij rest slechts de afmetingen van 435 x 70 x 285 mm te vermelden en het gewicht van net over de 4 kg. De bescheiden indruk die de speler maakt, gecombineerd met de donker grijze kleur weet aardig de capaciteiten te verbergen, maar daar over uiteraard later meer als we geluisterd hebben. Op de prijslijst pronkt de c541i voor 550 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE