Ground Controls van CAD vanaf nu verkrijgbaar bij Chattelin

Sinan Kökbugur | 31 augustus 2017 | Fotografie Fabrikant

De in Den Haag gevestigde dealer Chattelin Audio Systems is vanaf heden dealer van het Britse merk Computer Audio Design, kortweg CAD. CAD heeft een DA-converter en een cd-loopwerk in zijn portfolio, maar de meest bijzondere producten zijn de Ground Controls van het bedrijf. De Ground Controls, die niet eerder in Nederland te koop waren, worden door CAD aangeprezen met de kreet “Less noise. More Music.” Het zijn passieve componenten die allerlei hoogfrequente vormen van ruis verregaand zouden moeten reduceren ten gunste van een zuivere muziekweergave.

CAD Ground Controls GC1 en GC3: techniek

Het is geen geheim dat de hoeveelheid hoogfrequente ruis op het stroomnet gedurende de afgelopen vijftien jaar significant is gestegen. Dit komt onder andere door het explosief gegroeide aantal computers, routers, switches, modems, wifi-accesspoints, schakelende voedingen, netwerkschijven en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Zelfs DA-converters genereren een zekere mate van hoogfrequente ruis die een goede muziekweergave negatief kan beïnvloeden.

Volgens CAD is hoogfrequente ruis één van de oorzaken die er voor zorgen dat digitale producten soms “onnodig digitaal” klinken. De techniek die door CAD is gebruikt om het cd-loopwerk genaamd CAT en de DA-converter genaamd 1543 MKII verregaand te ontdoen van hoogfrequente ruis is nu feitelijk in een aparte kast geplaatst genaamd Ground Control.

De Ground Controls van CAD zijn gebouwd van een mix van verschillende materialen die samen de hoogfrequente ruis tot 10 GHz omzetten in warmte. Het gaat om passieve componenten die verbonden dienen te worden met een ongebruikte ingang of uitgang van een DA-converter, streamer, computer, versterker, cd-speler of ander audioapparaat. Niet alleen digitale apparaten kunnen profiteren van het gebruik van een Ground Control. Ook phono-versterkers zouden beter kunnen presteren door de inzet van een Ground Control van CAD.

Er zijn twee Ground Controls leverbaar. De GC1 heeft twee aansluitingen en de GC3 heeft er  zes. Zowel de GC1 als de GC3 hebben 4-mm aansluitingen voor een bananenstekker. CAD levert kabeltjes met verschillende stekkers aan de andere zijde, zoals cinch, XLR of usb.

De GC1 en de GC3 kunnen ook met de metalen kast van een audioapparaat worden verbonden. De exacte toepassing en aansluiting verschilt per situatie. De gebruiker kan zelf experimenteren om tot de voor hem beste toepassing van een Ground Control te komen, aldus CAD.

CAD Ground Controls GC1 en GC3: prijzen

CAD GC1: 1.975 euro

CAD GC3: 4.600 euro

Meer weten?

Wie meer wil weten kan kijken op de website van Computer Audio Design of een bezoek brengen aan Chattelin Audio Systems in Den Haag.


EDITORS' CHOICE