NIEUWS

Genuin Audio Tars: cd-ripper en muziekserver zonder draaiende delen

Sinan Kökbugur | 22 augustus 2017 | Fotografie Fabrikant

Het Duitse Genuin Audio heeft een nieuwe muziekserver op de markt gebracht. Het apparaat heet Tars en heeft geen draaiende onderdelen aan boord. De Tars kan cd’s rippen en als muziekserver dienen. Genuin Audio heeft alles gedaan voor het bereiken van de maximale geluidskwaliteit. Een externe lineaire voeding van twaalf kilogram wordt meegeleverd. De basisuitvoering van de Tars kost wel 12.500 euro en dan moet DA-conversie nog plaatsvinden.

 Genuin Audio Tars: hardware

Het in de Duitse plaats Cottbus gevestigde Genuin Audio heeft een state-of-the-art muziekserver uitgebracht die ook cd kan rippen in de hoogst mogelijke resolutie. De muziekbestanden worden weggeschreven naar een interne SSD van 1 TB die standaard wordt meegeleverd. De Tars heeft ruimte voor vijf SSD’s. De gebruiker kan desgewenst 20 TB aan opslag in de Tars laten plaatsen. SSD’s maken geen geluid en ook de koeling van de Tars is passief. Omdat draaiende delen ontbreken is de Tars volledig stil.

Genuin Audio laat de datastroom een zo kort mogelijke weg nemen naar de digitale cinch-uitgang of XLR-uitgang. Het moederbord van de Tars is daarom voorzien van een PCIe-bridge die wordt bestuurd door een zelfontwikkelde driver. Eventuele jitter wordt te lijf gegaan met een ultrastabiele OCXO-klok. In combinatie met de PCIe-bridge wordt jitter verregaand geminimaliseerd, aldus Genuin Audio.

Genuin Audio Tars: voeding

Een storingvrije en stille voeding is een randvoorwaarde voor een zuivere muziekweergave. Genuin Audio heeft daarom een externe lineaire voeding voor de Tars ontwikkeld. De basis van de voeding is een ringkerntransformator. Moederbord, PCIe-bridge en SSD’s hebben ieder hun eigen voedingslijn. De voedingkabel naar de Tars is elf millimeter dik. De voeding is met een gewicht van twaalf kilogram letterlijk zwaar uitgevoerd. NB: de Tars weegt zelf 8,2 kilogram en is dus lichter dan de meegeleverde voeding.

Genuin Audio Tars: software

Het besturingssysteem is een geoptimaliseerde versie van Windows 8.1. Eventuele updates worden automatisch geïnstalleerd, zonder dat de gebruiker er iets van zou moeten merken. Cd’s worden geript met software genaamd dB Poweramp dat bekend is van zijn AccurateRip algoritmes. Muziekbestanden worden na upsampling weggeschreven als WAV-bestand met een resolutie van 24-bit/192 kHz. Dit geldt ook voor bestanden die vanaf een usb-stick of usb-schijf worden geïmporteerd.

Bediening van de Tars gebeurt met een tablet of smartphone. Zowel iOS als Android worden ondersteund. Genuin Audio adviseert de JRemote app voor het selecteren en afspelen van muziek.

De Tars heeft een RJ-45 netwerkaansluiting, is DNLA-compatible en kan dus ook andere apparaten op het netwerk voorzien van muziekbestanden.

In de standaardversie zit geen volumeregeling. Indien nodig kan een verliesvrije digitale 64-bit volumeregeling worden ingeschakeld, desnoods achteraf.

Prijs en leveringsinformatie

De Tars is verkrijgbaar in aluminiumkleurige of witte of zwarte uitvoering. Het basismodel kost 12.500 euro. Meer weten? Bezoek de website van Genuin Audio.


 EDITORS' CHOICE