REVIEWBryston

Bryston BP 25 en 3B ST

Philip van Deijk | 17 april 2002 | Bryston

Canada is een immens groot land waar we eigenlijk heel weinig over horen. Het is een land met een bevolking die over het algemeen niet teveel problemen kent en geen gekke sprongen maakt. Een bevolking waar wij Nederlanders tijdens de tweede wereldoorlog een hoop aan te danken hebben. Het kent een deels ongerepte natuur die fantastisch te fotograferen is. Misschien is het daarom dat wij Canada vooral kennen uit de (school)boeken en reisgidsen. Van aardrijkskunde lessen over de grootste watervallen ter wereld de Niagara Waterfalls, die Canada en de Verenigde Staten van elkaar scheiden. We weten eveneens dat Canada een heel uitgestrekt land is, waarvan het noorden nog zo ruig is dat er wilde beren rondlopen. Dit kan heel leuk zijn om te zien op tv. Zeer beangstigend als je `s nachts de wilde beren rond je tentje hoort schuifelen op zoek naar eten terwijl je in de wildernis aan het kamperen bent. Daarmee houdt de gemiddelde kennis van Canada denk ik wel ongeveer op. Hoe anders zal dat het geval zijn binnen audio. In Canada fabriceert men wereldberoemde audio apparatuur als luidsprekers van Totem en Mirage, versterkers van Classe Audio, Sonic Frontiers en uiteraard Bryston. Het zijn zeer gerespecteerde merknamen die we allemaal wel kennen. Twee Bryston producten dit keer besproken, komend uit dat beetje onbekende land aan de andere kant van de oceaan. Ter beschikking gesteld door importeur Mafico.

Beschrijf eens een Canadees

De versterkerset van Bryston die centraal staat is opgebouwd met de BP 25 voorversterker en de 3B ST eindversterker. Het assortiment van Bryston staat min of meer synoniem aan het land waar het vandaan komt. Stoer, ruig, degelijk, kortom gebouwd om er jaren lang plezier van te hebben en kan qua prestatie ook nog eens met de high-end top mee. De BP25 gaat voor € 2557,- over de toonbank en de 3B ST bemachtigt u voor € 2577,-. De BP25 is het topmodel onder de voorversterkers, terwijl de 3B ST de op een na goedkoopste eindversterker is. Onlangs is een 14B ST eindversterker verschenen, een bakbeest ,die naar verwachting klinkt als een klok. Naast de stereo en mono eindversterkers heeft Bryston ook nog een aantal multichannel-eindversterkers in het pakket zitten, welke geschikt zijn voor home-theater doeleinden. De BP25 is een mooie, slanke en elegante verschijning. De compacte bouwwijze geeft in fysiek opzicht niet veel waar voor je geld. De versterker meet 44 cm in de breedte, 28 cm in de diepte en gaat slechts 4,5 cm de hoogte in. De kast voelt behoorlijk zwaar aan en de naald van de weegschaal blijft ondanks de geringe afmetingen hangen op een respectabel gewicht van 7.5 kg. Bedenk daar bij op dat de voeding in een losse behuizing zit. Het grote voordeel daarvan is dat je hem makkelijk uit de buurt van de versterker zelf kunt zetten, waardoor hij geen negatieve invloed op het geluidsbeeld kan uitoefenen. Je zult met de BP25 niet snel vastlopen in aansluitmogelijkheden. Op de BP25 zijn een aardige hoeveelheid bronnen aan te sluiten. Zo beschikt hij over twee paar gebalanceerde ingangen en vijf paar RCA ingangen waarvan er één bestemd is voor een phono ingang. Eén paar gebalanceerde uitgangen, twee paar RCA uitgangen en een tape-loop. Altijd handig wanneer er analoog opgenomen moet worden. En niet te vergeten, bij deze voorversterker wordt een afstandbediening mee geleverd. Niet zo`n klein, licht plastik dingetje dat al uit elkaar valt als je ernaar kijkt. Nee een grote, stevige uit metaal gemaakte afstandbediening. Je voelt dat je iets in je handen hebt, dat schept vertrouwen.

Dan de 3B ST eindbak. Met deze versterker krijg je fysiek gezien wat meer versterker in huis. Hij heeft een breedte van 48 cm, tegenover een diepte van slechts 23 cm en een totale hoogte van 13 cm. De 3B ST weegt 10 kg. Bryston laat u voor wat betreft de kleur de keuze uit zwart en aluminium. Bovendien kunnen de eindversterkers voorzien worden van handles op het front. Bij de versterker die ik in huis kreeg zaten deze er niet op. Maakt verder klankmatig niet uit, het is puur een praktische of een esthetische kwestie, de één vindt het mooi een ander niet. Ik kan mij voor stellen bij grote en zware versterkers die in een rack staan, dat het makkelijker is om ze aan de handles te plaatsen of eruit te nemen.
Op mijn eigen Audio Research zitten eveneens handles en ik vind het de versterker net iets meer cachet geven. Goed, wat veel belangrijker is, de vraag wat deze versterker zoal in huis heeft. De 3B ST geeft aan een 8 ohm belasting 120 watt af en bij 4 ohm loopt het op tot 200 watt per kanaal. Qua vermogen zou het wel goed moeten zitten voor het gros van de speakers. Dat blijkt ook wel uit het gedrag van een ledje voor op de 3B ST. Bij inschakelen groen, het heeft nimmer een andere kleur gekregen. Deze led is namelijk een optische indicatie dat de versterker aan het eind van zijn Latijn is. Gaat de volumeknop ver naar rechts en wordt er door de luidsprekers meer vermogen gevraagd dan beschikbaar is, dan gaat deze led naar geel. Wordt de volumeknop toch nog verder naar rechts gedraaid en dreigt de 3B ST echt over de kop te geraken, dan licht de led rood op. Persoonlijk vind ik dit een heel goede manier van indicatie. Op een feestje waar de feestgangers ongevraagd aan de volumeknop draaien kan er op tijd en adequaat worden ingegrepen. Mocht het vermogen van de 3B ST permanent te kort schieten, geen probleem, de versterker is heel makkelijk te bridgen tot een mono-eindversterker. Zo komt er maar liefst 400 watt bij 8 ohm beschikbaar en dat moet toch wel genoeg zijn om de meest lastige luidsprekers aan te sturen. Het omschakelen van stereo naar mono gaat heel simpel, op de achterzijde zit een schuifje dat je daarvoor omzet. Net als op de voorversterker is er voorzien in een gebalanceerde ingang, waardoor de hele audioketen gebalanceerd aan te sturen is.

Verder laat ik het wat betreft de technische gegevens van beide versterkers hierbij. Wilt u dieper ingaan op technische specificaties, kijk dan op de website van Bryston of van importeur Mafico. Tenslotte is opvallend van Bryston dat op de producten 20 jaar garantie wordt gegeven. Als fabrikant dien je dan echt vertrouwen in je product te hebben. Nu hebben ze dat ook wel, Bryston draait niet voor niets al een hele poos met zijn versterkers in de professionele markt mee. Hordes opnamestudio`s zijn voorzien van Bryston versterking. Net zoals zij de versterking verzorgen van bekende popgroepen als die live optreden.

MERK

EDITORS' CHOICE