NIEUWSOrtofon

Ortofon presenteert exclusieve Windfeld Ti moving-coil cartridge


Rob Nijman | 07 augustus 2017 | Fotografie Fabrikant | Ortofon

De vinylexperts van Ortofon komen deze maand met een exclusieve nieuwe cartridge voor je platenspeler: de Windfeld Ti high-end moving coil cartridge.

Moving coil en moving magnet, hoe zat het ook weer?

De Ortofon MC Windfeld Ti komt zo'n tien jaar na de originele Windfeld, vernoemd naar Ortofon's chief engineer Per Windfeld. Zijn initialen zijn op het jongste model terug te vinden. 

De 'Ti' verwijst naar titanium, dat gebruikt wordt voor de kern van het element. Het materiaal moet stevigheid verbeteren en ongewenste vibraties in de cartridge volledig uitsluiten.

Uiteraard is materiaalgebruik niet de enige innovatie na een decennium doorontwikkeling. Zo zien we wat karakteristieken van de nog exclusievere MC Anna (6.950 euro) terug, waaronder het gebruik van diamant in de stylus voor extreem accuraat leeswerk van de groeven. Daarnaast kan de Windfeld Ti bogen op de zogeheten 'Selective Laser Melting'-techniek die Ortofon heeft ontwikkeld voor de vervaardiging van de MC A90 in 2008.

Selective Laser Melting

In het kort: de microdeeltjes van het element worden laag voor laag aan elkaar gelast. Een hoogwaardig en hoge precisie-proces dat de traditionelere technieken vermijdt om een verbeterde stijfheid en dichtheid te kunnen verzorgen, wat moet resulteren in verregaande reductie van ongewenste trillingen.

Meer informatie over de jongste telg van Ortofon vind je op de website. ,,Dit element mag zich bij de top van de wereld scharen", aldus de Nederlandse importeur. ,,Het oplossend vermogen, de dynamiek en de rijkdom in detail zijn ongehoord.'' De Ortofon MC Windfeld Ti is medio augustus op de markt voor een adviesprijs van 3290 euro.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »