REVIEWAudioEngine

Review: AudioEngine HD3-desktopspeakers

SAMENVATTING

Hieronder alvast de plus- en minpunten van de AudioEngine HD3.

PLUSPUNTEN

  • muzikale weergave
  • looks
  • gebruiksvriendelijkheid en -flexibiliteit

MINPUNTEN

  • ietwat gevoelige draadloze verbinding
  • het diepere laag vraagt om een extra subwoofer

Een setje draadloze actieve speakers dat als ‘ultiem mini muzieksysteem’ op de markt wordt gezet: voor net geen 500 euro koop je twee klassiek ogende boekenplanmodellen om – bijvoorbeeld - je werkkamer mee te verrijken. Al kunnen ze ook prima dienst doen als streamingsysteem in woon- of slaapkamer, als alternatief voor de hifi die je in of rond de zithoek hebt opgesteld. 

AudioEngine

Een aantal jaar geleden maakten we voor het eerst kennis met de producten van AudioEngine. Die waren toen al zo’n tien jaar op de markt en het bedrijf kan bogen op decennia ervaring in toelevering voor onder meer Harman en Gibson, maar in 2015 was er die eerste fysieke ontmoeting: toen de redactie van Music Emotion voorzien werd van een ‘pretpakketje’ met onder meer een zender en ontvanger, een usb-dac en twee paar monitor luidsprekers. 

Over dat laatste schreef Ruud Jonker: “De beide monitoren (A2+ en A5+) hebben een zeer gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Voor dat geld staan er luidsprekers die een zeer goede geluidskwaliteit bieden. Ze scoren op alle belangrijke eigenschappen, maar de consument zal vooral gecharmeerd zijn van het laag.”

Aangenaam: de AudioEngine HD3

Inmiddels is er de HD3, de compacte versie van het vlaggenschip van AudioEngine (de HD6). Zoals je mag verwachten bij nieuwe modellen van om het even welke fabrikant is de jongste generatie voorzien van ‘betere units’. In dit geval onder meer een duaal analoge klasse A/B-versterker (30W piek per kanaal), 2,75-inch Kevlar-woofers en 0,75-inch silkdome-tweeters. De speakertjes komen met 18mm dikke MDF-behuizing met echte houtafwerking en wegen ongeveer 1.800 (links) en 1.500 (rechts) gram. Dat verschil zit ‘m in het feit dat de linkerunit het control center is, met diverse verbindingen aan voor- en achterzijde en onder meer power/volume-bediening en de knop op met Bluetooth te verbinden.

Qua verbindingen is het multimediale stereosysteem voorzien van 3.5mm mini-jack, stereo RCA, en usb-ingang, RCA-variabele uitgang en mini-jack voor hoofdtelefoon. Draadloos kun je aan de slag met bluetooth (4.0 aptX) met volgens de specificaties een bereik van dertig meter (extended range), al lijkt dat in de praktijk wat anders te liggen. Je bent beter af als de muziekbron gewoon dichtbij en in het zicht ligt of staat, alsof de speakers de muziekbron moeten kunnen ‘zien’.

In de praktijk zal dat geen probleem zijn, zeker niet als je de speakers aan je computer hangt. Met je telefoon op zak rondlopen terwijl een willekeurige streaming-app de muziek verzorgt is in ieder geval geen optie, als je liever een vlekkeloze verbinding hebt. Dat is bij m’n eigen desktopspeelgoed – de MR1’s van Ruark – toch anders, maar soit.

AudioEngine HD3: What’s in the box?

De HD3 scoort direct waar het de verpakking betreft. De speakertjes komen in beschermende zakjes en worden vergezeld door zo’n beetje alles wat je nodig hebt om er inderdaad een compleet muzieksysteem van te maken. Lees: voeding, ac-kabel, antenne, speakerkabel (16 AWG, twee meter), mini-jack kabel (1,5 meter), usb-kabel (1,5 meter), diverse tasjes en een quickstartboekje. Afneembare magnetische frontjes maken het pakketje af.

De mogelijkheden en flexibiliteit maken de HD3 een moderne verschijning, in tegenstelling tot het bijna retro design. De klassieke boekenplankmodellen, uitgevoerd in zwart, kersenhout of walnoot, ogen zeer traditioneel en dat is op geen enkele manier een negatief oordeel. Als je alleen het rechterspeakertje zou zien, die zonder knopjes en lampjes, zou je geen actieve mogelijkheden verwachten, laat staan wireless aansturing.

Klein maar fijn is vervolgens het devies: de speakers meten nog geen achttien centimeter hoog, ruim tien centimeter breed en veertien diep. Klein maar krachtig is wat lastiger, want já, ze vullen je kamer met fraaie audio, maar de liefhebber van stevig laag is het beste af met een aanvullende subwoofer – bijvoorbeeld de S8 van AudioEngine zelf. Toch zeker als het setje bedoeld is als home entertainment-gezelschap van je televisie.

Aansluiten vervolgens is een fluitje van een cent. Stroomkabel naar de ‘hoofdspeaker’, speakers onderling verbinden en koppelen aan een bron naar keuze. AudioEngine heeft plug&play duidelijk hoog in het vaandel, want het setje is nog niet eens helemaal uitgepakt of ik maak alvast een eerste verbinding: bluetooth via telefoon. Seconden(!) later spelen de vriendelijke boxjes diverse Deezer-deuntjes.

MERK

EDITORS' CHOICE