NIEUWS

In memoriam Martin L. Borish

Redactie Hifi.nl | 22 juli 2017

Vandaag bereikte ons het treurige nieuws dat Martin L. Borish is overleden. Borish (1927), bij iedereen bekend als Marty, was een van de mede-oprichters van NAD, dat dit jaar het 45-jarig jubileum viert. We wensen familie en vrienden veel sterkte. 

"Zijn passie voor audio veranderde de loop van Marty's leven en beïnvloedde onze industrie," zo schrijft NAD in een persbericht. "Zijn visie om betaalbare audiofile-niveauproducten te bouwen, moedigde een bredere introductie in de wereld van high-end audio aan."

Borish woonde in New Jersey en volgde in 1950 in de voetsporen van zijn familie door in de optometrie aan de slag te gaan. Zijn passie lag echter bij muziek en elektronica, en al in 1956 maakte hij na een bachelordiploma in Electrical Engineering aan de Rutgers University de overstap door in New Brunswick een hifi-winkel te starten: HiFi Haven.

Twee decennia en heel wat jaren van onderzoek later lanceerde hij samen met Edvardsen de NAD 3020, 's werelds eerste versterker met Full Disclosure Power (FDP). Een model dat overal een sensatie werd, en enkele jaren geleden op High End München opnieuw werd geïntroduceerd. De introductie in de jaren 70 was de katalysator om NAD-merkontwikkeling op de kaart te zetten en de voorloper van honderden unieke producten.

Borish heeft 44 jaar in Londen doorgebracht met zijn vrouw Elaine voordat hij naar de VS terugkeerde om dichter bij hun twee zonen Larry en Jeff en hun families te zijn. Zijn liefde voor muziek was allesomvattend, niet alleen in de audiowereld maar ook op het gebied van muziektheater en vooral opera. "Hij zal zeer gemist worden, maar zijn nalatenschap zal voortbestaan. Hij leefde een leven vol liefde, reizen en natuurlijk muziek en zou zelf de eerste zijn om te zeggen dat hij een droomleven had. It was a wonderful ride."

"Naast een groot muziek- en audioliefhebber, was Marty ook een visionair en een uiterst aimabel mens," aldus Ronald Wagemaker van DALI Benelux. "Wij zijn bijzonder dankbaar voor wat hij voor de hifi industrie heeft betekent en gaan hem enorm missen."


EDITORS' CHOICE