NIEUWSYamaha

Yamaha R-N303D: netwerkreceiver met alles erop en eraan

Met de R-N303D presenteert Yamaha naar eigen zeggen een stereo-netwerkreceiver in de budgetklasse. De receiver biedt een audiofiel geluid en een hoeveelheid functies die ongebruikelijk zijn in deze prijsklasse. De R-N303D geeft immers naast analoog of digitaal aangesloten bronnen ook muziek van streamingdiensten via internetradio en DAB+ of in hi-res-kwaliteit via een netwerk weer. Dankzij MusicCast wordt de receiver onderdeel van de Yamaha Multiroom-wereld en kan deze samen met andere componenten zoals streamingspeakers, soundbars en micro hifi-installaties worden gebruikt. Voor de comfortabele bediening via smartphone of tablet is een gratis app beschikbaar, naast de gewone infrarood afstandbediening.

Yamaha R-N303D: algemeen

Met de R-N303D presenteert Yamaha een stereo-netwerkreceiver die qua prijs weliswaar in de budgetklasse valt, maar die in de praktijk aan hoge eisen qua kwaliteit en functionaliteit voldoet. Gescheiden analoge en digitale secties minimaliseren de interferentie tussen de verschillende onderdelen. De schakeling biedt lage impedanties en onderscheidt zich door bijzonder korte signaalwegen. Het resultaat is onder andere een signaal/ruisafstand van 100 dB.

Yamaha R-N303D: speciaal ontwikkelde netwerkmodule

De basis van de R-N303D wordt gevormd door de door Yamaha zelf ontwikkelde netwerkmodule. De module beschikt over een precieze low-jitter-clock voor de optimale weergave van netwerkbronnen met een hoge resolutie. Daarnaast zijn geselecteerde hifi-componenten uit Yamaha high-end-modellen aanwezig, bijvoorbeeld een 192 kHz / 24 bit Burr-Brown DAC. Ook bij de keuze van de condensators en weerstanden heeft Yamaha naar eigen zeggen veel aandacht besteed aan de optimale geluidskwaliteit.

Yamaha R-N303D: AirPlay, bluetooth, streaming, DAB+ en hi-res-weergave via netwerk

Als moderne stereo-netwerkreceiver is de R-N303D compatibel met alle momenteel gebruikelijke weergaveopties, bijvoorbeeld Apple AirPlay voor draadloos muziekplezier vanaf Mac, iPhone of iPad. Muziek kan via het netwerk vanaf pc, Mac of NAS worden afgespeeld, via de kabel of draadloos. Daarbij wordt ook de hi-res-weergave in de formaten DSD 5,6 MHz, AIFF/FLAC/WAV met 192 kHz / 24 bits en Apple Lossless 96 kHz / 24 bits ondersteund. De R-N303D kan ook gebruikmaken van streamingdiensten als Spotify, Napster, Deezer en Juke en de audiofiele streaming van Tidal en Qobuz. Ook is de draadloze weergave via bluetooth van mobiele apparaten mogelijk. Daarnaast zorgt een DAB+ ontvanger voor een digitale radio-ontvangst van geweldige kwaliteit, maar ook een FM-tuner voor analoge radio is aanwezig.

Yamaha R-N303D: digitaal en analoog aansluiten van bronnen

Naast netwerkweergave en audiostreaming biedt de R-N303D analoge en digitale ingangen voor het rechtstreeks aansluiten van bronnen. Er zijn vier analoge ingangen beschikbaar, om bijvoorbeeld een cd-speler aan te sluiten. Voor tv-geluid of een blu-ray-player is een optische en een coaxiale digitale ingang aanwezig. Naast een analoge uitgang biedt de R-N303D ook een koptelefoonuitgang aan de voorzijde. De luidsprekers worden aangesloten op schroefaansluitingen en aangedreven met een maximumvermogen van 140 Watt per kanaal (op 8 Ohm met 10% THD).

Yamaha R-N303D: multiroom-audio dankzij Yamaha MusicCast

Met het Multiroom-systeem MusicCast worden alle netwerkcompatibele apparaten van Yamaha in een handomdraai één groot systeem, inclusief de R-N303D. Alle bronnen die zijn aangesloten op een MusicCast-apparaat zijn ook beschikbaar voor alle andere onderdelen van het netwerk, van receivers, soundbars en design-audiosystemen tot streamingluidsprekers. Zo is de eigen lievelingsmuziek altijd daar waar deze nodig is en kan de muziek met ieder apparaat in iedere ruimte van het huis worden afgespeeld.

Yamaha R-N303D: comfortabele bediening via een app

Voor de comfortabele bediening van MusicCast stelt Yamaha de gratis MusicCast Controller-app voor iOS en Android beschikbaar. Zo kunnen bronnen intuītief worden geselecteerd en apparaten worden gekoppeld. Ook zijn de basisfuncties van de R-N303D zo gemakkelijk via smartphone of tablet te regelen. Er wordt echter ook een overzichtelijke infrarood afstandsbediening meegeleverd.

Yamaha R-N303D: prijs en beschikbaarheid

De Yamaha R-N303D komt in augustus 2017 op de markt. De koper kan kiezen tussen een zilverkleurige of zwarte behuizing. De adviesverkoopprijs bedraagt 429,00 euro, inclusief btw.

Yamaha Music Europe GmbH

Yamaha is de grootste producent van muziekinstrumenten ter wereld en een van de toonaangevende producenten van Home- en Professional-Audio-Equipment. De onderneming Yamaha werd 125 jaar geleden opgericht in Japan. De Yamaha-vertegenwoordiging in Europa, die sinds 2009 onder de naam Yamaha Music Europe GmbH opereert, bestaat al sinds 1966 en is de centrale Europese verkooporganisatie voor alle productsegmenten van het concern, van muziekinstrumenten en Pro-Audio-apparatuur tot Home-Entertainment-producten.

MERK

EDITORS' CHOICE