NIEUWSTheta

Theta start levering van Casablanca IVa AV-processor

Het Amerikaanse Theta Digital is gestart met het leveren van de nieuwe AV-processor genaamd Casablanca IVa. Aan het uiterlijk van de nieuwe Casablanca is niet veel gewijzigd vergeleken met vorige modellen. Aan de binnenkant des te meer. De nieuwe Casablanca ondersteunt bijvoorbeeld Dolby Atmos en DTS X. Bezitters van een ouder model Casablanca kunnen hun apparaat upgraden naar het nieuwe model.

Theta Digital Casablanca IVa

De naam Casablanca is door Theta Digital ook gebruikt voor twee eerdere AV-processors genaamd Casablanca III HD en Casablanca IV. Met de naam en het uiterlijk was kennelijk niets mis, want de nieuwe Casablanca IVa heeft ongeveer dezelfde naam en hetzelfde uiterlijk als zijn voorgangers. De verbeteringen zitten met name aan de binnenkant.

De belangrijkste verbetering is de plaatsing van twee DSP-chips van Texas Instruments ter ondersteuning van 7.1.4-surroundsound en decodering van Dolby Atmos en DTS-X, beiden veelvuldig gebruikt in filmstudio’s in Hollywood. Stereogeluid en surroundgeluid kunnen naar 3-D worden gemixt door de Casablanca IVa. Ook Dolby Surround en alle andere Dolby formats worden ondersteund, alsmede DTS Neural:X en alle andere DTS-formats. Als het gaat om PCM-signaal, kan de gebruiker kiezen welke techniek hij wil inzetten.

De schakelingen van de Casablanca IVa hebben kennelijk de eerdere Sample Rate Converter overbodig gemaakt, want deze is vervallen, terwijl de geluidskwaliteit is verbeterd. Voorts kan het apparaat in de Digital Direct modus worden gebruikt zodat binnenkomend digitaal signaal niet onnodig geconverteerd hoeft te worden. De Casablanca IVa heeft ook een Analog Direct modus zodat analoog signaal zo min mogelijk wordt aangetast.

De Casablanca IVa is ook voorzien van Dirac Live Room Correction en Optimization, zodat het signaal van de twaalf uitgangen kan worden aangepast aan de kamerakoestiek. Eventuele jitter wordt tegengegaan door een techniek die Jitter Jail II wordt genoemd. De Casablanca IVa heeft vier hdmi ingangen en één hdmi uitgang.

De verkoopprijs van de Casablanca IVa is in de VS bepaald op 17.995 dollars. Voor Theta Digital’s DAC output card of Theta’s twaalfkanaals Balanced Digiout card wordt een meerprijs berekend, die nog niet bekend is. Prijzen voor de rest van de wereld zijn nog niet bekend.

Theta Digital continueert zijn beleid dat bezitters van een ouder apparaat kunnen upgraden naar een nieuw apparaat waardoor de aankoopdrempel van de nieuwe Casablanca IVa lager komt te liggen. De bezitter van een Casablanca III HD zou  6.495 dollars moeten betalen om een Casablanca IVa in handen te krijgen. De bezitter van een Casablanca IV moet 2.995 dollars neertellen om versie IVa in handen te krijgen.


EDITORS' CHOICE