NIEUWSvan den Hul

Van den Hul toont Stradivarius uitvoering van draaitafelelement Crimson

Het Nederlandse bedrijf Van den Hul heeft een speciale uitvoering op de markt gebracht van zijn draaitafelelement genaamd Crimson. De nieuwe uitvoering wordt de Stradivarius-editie van de Crimson genoemd. Vioolbouwer Stradivarius bouwde zijn violen met de hand, net zoals Van den Hul, die ieder draaitafelelement met de hand bouwt. De Stradivarius-editie van de Crimson wordt zorgvuldig met de hand gelakt, net als de Stradivarius-violen in de 17 en 18e eeuw.

Van den Hul Crimson Stradivarius

De standaarduitvoering van Van den Hul’s Crimson, een mc-element, is gebouwd van koahout. Dit type hout wordt veel gebruikt bij de bouw van muziekinstrumenten. De spoel is gemaakt van 24-karaats gouddraad en de magneet is gemaakt van samarium-kobalt. De cantilever is gemaakt van borium en bevat Van den Hul’s eigen stylus. Volgens Van den Hul is de Crimson een high end-element.

Voor de Stradivarius-editie wordt feitelijk hetzelfde element gebruikt met dat verschil dat het koahout met hand wordt afgelakt met een lak die is afgeleid van de lak op de violen van Stradivarius. De samenstelling van de lak is echter in nevelen gehuld en zal geheim blijven. Het moet wel om een bijzondere laksoort gaan want de Crimson krijgt drie lagen Stradivarius-lak die ieder afzonderlijk twee maanden moeten drogen. De productietijd van een Crimson Stradivarius is dus een ruime zes maanden, die van de gewone Crimson is slechts drie weken. Volgens Van den Hul heeft de harde laklaag als voordeel dat staande golven in het zachtere onderliggende koahout worden geëlimineerd.

De Crimson Stradivarius is verkrijgbaar in licht of donker hout maar ook in de originele Crimson-kleur. Op verzoek kan ook een lichaam van polycarbonaat worden gebruikt. Omdat Van den Hul ieder element met de hand bouwt, kan de koper een groot aantal voorkeuren opgeven waar zijn Crimson aan moet voldoen. De eerste koper kan gebruik maken van een kosteloze inspectie na tweehonderd uur gebruik van zijn Crimson Stradivarius.

De Crimson Stradivarius is verkrijgbaar voor net geen 4.000 Britse ponden. Prijzen voor de rest van Europa zijn nog niet bekend.

Specificaties Crimson Stradivarius

Uitgangsspanning: 0,95 mV

Stylusvorm: VDH-1

Aanbevolen naalddruk: 1,35 – 1,5 gram

Frequentiebereik: 5 – 55.000 Hz

Kanaalongelijkheid: kleiner dan 0,3 dB

Kanaalscheiding: groter dan 30 dB

Van den Hul

Van den Hul is in 1980 opgericht door de Nederlander A.J. van den Hul. Het bedrijf maakt draaitafelelementen, kabels en versterkers en legt zich naar eigen toe op de zuivere weergave van vinyl.

MERK

EDITORS' CHOICE