NIEUWSXavian

Xavian lanceert vloerstaanders op natuurstenen voet

De Tsjechische luidsprekerbouwer Xavian heeft een nieuwe vloerstaande luidspreker genaamd Calliope gepresenteerd. De Calliope is gemaakt van esdoorn- en walnoothout en heeft een voet van natuursteen. Aan woofers geen gebrek: twee aan de voorzijde en twee aan de achterzijde.

Xavian Calliope

Xavian heeft iets met namen uit de klassieke oudheid. Calliope is immers de naam van een figuur uit de Griekse mythologie. Calliope had een wonderschone stem en zij was de moeder van Orfeo, de bekendste musicus uit de klassieke oudheid. Ook Orfeo is een naam die door Xavian is toegekend aan één van Xavian’s luidsprekers. Lees onze recensie over de Xavian Orfeo.

De ontwikkeling van de nieuwe vloerstaander heeft volgens Xavian circa anderhalf jaar geduurd en is begonnen nadat de Orfeo was uitontwikkeld en in productie genomen. Xavian’s doel was een full range vloerstaander met een compact formaat.

De woofers en middentoner zijn nieuw ontwikkeld. De tweeter met een diameter van 29 millimeter is overgenomen uit de Orfeo en is geplaatst in zijn eigen akoestische kamer. Alle drivers zijn voorzien van de meest krachtige magneten die nu de markt zijn. De conus van de middentoner is gemaakt van met de hand gecoate cellulose en een hart van een niet nader gespecificeerde polymeer. Het membraan is stijf en licht en vervorming zou zo weinig tot geen kans moeten krijgen. De spoelen van de woofers zijn gemaakt van plat aluminiumdraad met een koperen huid. Ook de woofers, die een diameter hebben van 175 millimeter, zijn voorzien van lichte en stijve conussen van cellulose.

Xavian heeft naar eigen zeggen veel aandacht besteed aan de scheidingsfilter van de Calliope. Het laag en het midden en hoog kunnen echter apart aangestuurd worden als de gebruiker dat zou willen.

De kast van de Calliope is gemaakt van 23 millimeter dik massief esdoornhout met accenten van walnoothout. Een op bitumen gebaseerd composietmateriaal zorgt aan de binnenkant voor de nodige demping. De voet is gemaakt van natuursteen en zorgt voor een laag zwaartepunt en een stevig fundament.

De Calliope weegt 49 kilogram. De afmetingen zijn 1050 x 236 x 282 millimeter. Prijs en leveringsdatum zijn nog niet bekend.

Xavian

Xavian is in 1988 opgericht door Robert Barletta en is gevestigd in Tsjechië. Xavian bouwt uitsluitend luidsprekers en accessoires zoals stands en kabels.

MERK

EDITORS' CHOICE