NIEUWSOctave

Octave lanceert zijn eerste single-ended buizenversterker

Het Duitse Octave heeft op de afgelopen High end-beurs in München zijn eerste singe-ended geïntegreerde buizenversterker aan het publiek laten zien. Het apparaat genaamd V16 werkt in klasse A en is ook voorzien van een hoofdtelefoonuitgang. Octave’s V16 past automatisch de ruststroom aan waardoor warmteontwikkeling en levensduur positief worden beïnvloed.

Octave V16

Octave is ooit begonnen als producent van transformatoren en heeft de uitgangstransformator van de V16 zelf ontworpen en gewikkeld. De V16 is een breedbandige versterker, mede dankzij de kwalitatief hoogstaande uitgangstransformator. Het frequentiebereik loopt van 20 Hz tot 100 kHz (-3 dB).

Een singe-ended versterker geeft doorgaans een zeer zuivere en transparante klank, maar heeft daartegenover een beperkt vermogen. De V16 levert twee keer acht Watt aan vier Ohms en dat is wel iets om rekening mee te houden bij de keuze van een geschikte luidspreker. Gevoelige luidsprekers zullen niet snel tekort komen, maar er zijn ook luidsprekers die meer nodig hebben.

Ruis en brom van de voedingstransformator hebben vrijwel geen invloed op de uitgangstransformator. De ruisvloer van de V16 ligt op ongeveer -110 dB, hetgeen overeenkomt met 15 tot 20 microvolt op 50 Hz. Om warmteontwikkeling te reduceren en de levensduur van de buizen te verlengen, past de V16 de ruststroom aan afhankelijk van de belasting en het muzieksignaal.

Het aantal ingangen is beperkt: twee maal cinch en een enkele xlr-ingang. Standaard is de V16 voorzien van buizen van het type KT120. Plaatsing van de types KT150, KT88 , 6550 en EL34 is ook mogelijk. De koper kan kiezen uit drie uitvoeringen: zwart, blauw en grijs.

De V16 wisselt van eigenaar voor net geen 7.500 Britse ponden. Prijzen voor de rest van Europa zijn nog niet bekend.

Octave

Octave is opgericht in 1968 door Andreas Hofmann en is gevestigd in Duitsland in de plaats Karlsbad. Het bedrijf maakt oorspronkelijk alleen transformatoren. In 1975 kwam de eerste versterker op de markt. Octave bouwt uitsluitend versterkers.

MERK

EDITORS' CHOICE