NIEUWSDaniel Hertz

Daniel Hertz M11 en M4: perfect koppel voor bi-amping -UPDATE-

Sinan Kökbugur | 24 november 2017 | Fotografie Fabrikant | Daniel Hertz
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 12 juni 2017

Op 12 juni 2017 hebben wij geschreven dat het in Zwitserland gevestigde Daniel Hertz een nieuwe geïntegreerde stereoversterker genaamd M11 op de markt heeft gebracht. Onderscheidend is het feit dat de M11 vier eindtrappen aan boord heeft en dus vier kanalen kan aansturen. De M11 lijkt dus bij uitstek bedoeld te zijn voor de liefhebbers van bi-amping. Daniel Hertz heeft ook de M4 uitgebracht, een luidspreker die ook bij uitstek is bedoeld voor bi-amping. De M11 en de M4 lijken voor elkaar gemaakt te zijn. Omdat wij nieuwe informatie hebben gekregen, hebben wij ons eerdere nieuwsbericht bijgewerkt.

Daniel Hertz M11: stereoversterker met vier kanalen

De M11 is volgens Daniel Hertz een compromisloze oplossing voor luisteraars die gebruik maken van bi-amping. De vier even krachtige eindtrappen van de M11 werken in klasse D met een resolutie van 384 kHz en kunnen gelijktijdig 200 Watt per stuk aan acht Ohms leveren of 400 Watt aan vier Ohms.

Om de versterker volledig af te stemmen op de gebruikte luidsprekers is software ingebouwd met de naam Mighty Cat. De crossover is programmeerbaar en externe crossovers kunnen dus vervallen als de luisteraar gebruik zou willen maken van bi-amping. De woofer heeft immers zijn eigen eindtrap evenals de tweeter samen met de middentoner. Klasse D-versterkers zijn klein, hebben een zeer hoog rendement en produceren nauwelijks warmte. De kast van de M11 is dan ook grotendeels leeg, ondanks het royale uitgangsvermogen.

De versterker is voorzien van een drietal analoge ingangen met een hoge impedantie. Een aangesloten bron zal dus nauwelijks worden belast. Voorts zijn drie digitale ingangen aanwezig: 192 kHz usb, 192 kHz coax en 24-bit/48 kHz bluetooth. De M11 is modulair gebouwd. Vervanging van onderdelen zou dan ook eenvoudig moeten zijn.

De M11 wordt met de hand gebouwd in Italië vlakbij Venetië en is verkrijgbaar in de kleuren zilver en goud geanodiseerd aluminium.

Daniel Hertz M4: luidspreker zonder cross-over filter

De M4 heeft geen cross-over filter aan boord en moet dus door twee eindversterkers per luidspreker worden aangestuurd. Vanwege zijn programmeerbare cross-over lijkt de M11 dan ook de perfecte partner voor een setje M4’s.

De M4 luidsprekers zijn voorzien van vier aansluitklemmen per luidspreker, die met een door Daniel Hertz zelf ontworpen tool aangesloten kunnen worden op de M11. De M4 is voorzien van dezelfde middentoner en compressiedriver als die in het topmodel de M1 te vinden zijn. De M4 is echter voorzien van een wat kleinere woofer voor het laag. De M1 heeft een woofer van 18 inch en de M4 is voorzien van een woofer van 15 inch. Hierdoor valt de M4 wat kleiner uit dan de M1 en is hij wat makkelijker te integreren in de meeste woonkamers.

Voor de afwerking van de M4 is gekozen om af te stappen van het pianolak zwart, uitgezonderd de baffle, en te kiezen voor een luxe houten hoogglans afwerking (diverse exotische houtsoorten zijn leverbaar).

Daniel Hertz M11 en M4: prijzen en leveringsinformatie

Wie meer wil weten over de M11 en de M4 of een afspraak zou willen maken voor een luistersessie kan terecht op de Nederlandse website van Daniel Hertz.

Daniel Hertz M11:  30.000 euro

Daniel Hertz M4:    90.000 euro per paar

Daniel Hertz

Daniel Hertz is de naam van het bedrijf dat in 2007 door Mark Levinson is opgericht en in Zwitserland is gevestigd. Omdat Mark Levinson de rechten op het gebruik van zijn eigen naam niet meer in bezit had, heeft hij een nieuwe naam bedacht voor zijn nieuwe audiobedrijf. Daniel is de meisjesnaam van Levinson’s moeder. Hertz was de naam van zijn achteroom Heinrich Hertz (1857 – 1894), de Duitse natuurkundige wiens naam wordt gebruik als maateenheid voor frequentie. Daniel Hertz maakt luidsprekers en versterkers.

MERK

EDITORS' CHOICE