NIEUWSApple

Vijf muzieknieuwtjes uit de entertainmentwereld nr.4

HiFi.nl komt met een nieuwe rubriek. Elke week publiceren we een overzicht met de opvallendste nieuwsberichten uit de wereld van entertainment, en dan uiteraard gericht op muziek. Met deze week onder meer Apple-nieuws. De muziekdienst van de techgigant heeft inmiddels 27 miljoen abonnees, die vanaf deze week ook kunnen kijken naar de allereerste serie van Apple, getiteld Planet of the Apps.

27 miljoen abonnees voor Apple Music

27 miljoen mensen hebben een abonnement op Apple Music. Dat maakte Apple deze week bekend tijdens het Worldwide Developer Conference.

De cijfers werden naar buiten gebracht door Craig Federighi, de senior vice president software engineering bij Apple. In december onthulde de techgigant nog dat 20 miljoen mensen een abonnement hadden op hun muziekdienst. Volgens de website Billboard is er sinds december een maandelijkse groei van 1,16 miljoen abonnees gerealiseerd. Daarmee doet Apple Music het beter dan verwacht, want volgens de publicatie liggen ze hiermee iets voor op de eerdere prognoses.

Apple’s eerder in het leven geroepen concurrent Spotify heeft met 50 miljoen betalende abonnees wel nog altijd een flinke voorsprong op Apple Music. Spotify biedt daarnaast ook gratis abonnementen aan. Bij Apple Music ontbreekt een gratis abonnement, maar er wordt momenteel wel een proefperiode van drie maanden aangeboden.

Apple Music debuteert eerste serie

Apple zette deze week ook zijn eerste stappen op het gebied van videocontent en gaf de eerste aflevering van hun nieuwe serie Planet of the Apps vrij.

De aflevering is momenteel voor iedereen gratis online te bekijken, maar om de volgende afleveringen te kunnen zien, moet je tot een van die 27 miljoen abonnees behoren. In Planet of the Apps krijgen ondernemers telkens zestig seconden om een idee voor een nieuwe app te pitchen aan een jury van investeerders. Die jury bestaat uit onder anderen Jessica Alba, Will I Am en Gwyneth Paltrow. Planet of the Apps is de eerste serie van Apple Music, maar in augustus komen ze ook nog met Carpool Karaoke, een spin-off van het populaire segment uit de talkshow van James Corden.

Apple Music-baas Jimmy Iovine vindt dat Apple als provider meer moet zijn dan enkel een muziekdienst met een aantal nummers en playlists. “Ik probeer Apple Music onderdeel te maken van de zogeheten populaire cultuur. Van onbekende bands tot videocontent. Er zijn heel veel plannen.” Iovine zou al diverse van die plannen voor nieuwe content besproken hebben met producent Brian Grazer (Empire) en regisseur J.J. Abrams (Star Wars: The Force Awakens).

Parkpop krijgt gratis membership

Parkpop komt dit jaar met een gratis lidmaatschap, waarmee bezoekers de kans krijgen om ook mee na te denken over de invulling van het festival.

Leden worden door de organisatie van het festival betrokken bij de voorbereidingen en evaluatie van iedere editie. Daarnaast worden ze als eerste op de hoogte gebracht van al het nieuws en krijgen ze voorrang bij de entree. Tot slot maken ze ook kans op prijzen en krijgen ze in de toekomst korting op de merchandise die er verkocht wordt. Guus Dutrieux van organisator DUCOS: “Met het Parkpop Membership willen we in direct contact staan met de Parkpop-fans en hen bij het festival betrekken. Zij zijn het immers die ieder jaar het festival tot zo’n groot feest maken.”

Parkpop is voor iedereen gratis toegankelijk en vindt elk jaar in juni plaats in het Zuiderpark in Den Haag. In 2017 komt organisator Ducos voor het eerst met een Popweekend, bestaande uit Parkpop Downtown op vrijdag 23 juni (binnenstad) en Night at the Park op 24 juni (Zuiderpark) met optredens van onder meer UB40, Paul Young en Level42. Op zondag 25 juni vindt vervolgens Parkpop (Zuiderpark) plaats, met artiesten als Alison Moyet, La Pegatina, Broederliefde, Toots & The Maytals en Causes.

InJazz InConference onthult programma

InJazz organiseert op vrijdag 23 juni een conferentie voor muziekprofessionals in het Rotterdamse LantarenVenster.

Om 11.00 uur trapt de inConference af met een Engelstalig programma, bestaande uit informele netwerksessies, panels over nieuwe ontwikkelingen en workshops. Zo zal Michelle Kuypers van MOJO tijdens een keynote vertellen over haar taak als programmeur van het North Sea Jazz Festival en de manier waarop ze omgaat met onder meer de verwachtingen van het publiek. Ook de Amerikaanse muziekhistoricus en schrijver Ashley Kahn zal aanwezig zijn. Zijn panel ‘Jazz and social justice’, waar ook componist en pianist Tony Roe bij betrokken is, gaat over de rol van de muzikant in de sterk veranderende maatschappij.

Een ander internationaal panel zoomt in op livestreaming tijdens evenementen en festivals. Onder meer Sunna Gunnlaugs (Reykjavik Jazz Festival) en Nigel Slee (Jazz North) vertellen hierover. Ook zijn er panels over de jazzscene’s in België, Duitsland, Engeland en Frankrijk. InFestival is het gratis toegankelijke festivalprogramma van inJazz dat start om 20.00 uur op vrijdag 22 en zaterdag 23 juni. Er zijn korte shows van ruim 30 binnen- en buitenlandse muzikanten (bekend en onbekend) te zien.

Concord Bicyle neemt Imagem over

Concord Bicycle Music heeft voor een onbekend bedrag de onafhankelijke muziekuitgeverij Imagem Music Group overgenomen.

Imagem werd in 2007 opgericht door het Nederlandse pensioenfonds ABP en publisher CP Masters. Ze behartigen de belangen van onder anderen Elvis Presley, Pink Floyd, Daft Punk, Justin Timberlake, Vampire Weekend, Igor Stravinsky en Benjamin Britten. Hun totale catalogus bestaat nu uit 380.000 auteursrechtelijk beschermde muziekstukken. Het hoofdkantoor van Imagem is te vinden in Hilversum en daarnaast hebben ze vestigingen in Los Angeles, New York, Londen, Brussel en Berlijn. Imagem bestaat uit de afdelingen Rodgers & Hammerstein (theater), Imagem Music (pop) en Boosey & Hawkes (klassiek).

Concord Bicycle Music is een van de grootste onafhankelijke muziekuitgevers ter wereld. Ze hebben vestigingen in Beverly Hills, New York, Nashville en Cleveland. Concord Bicycle Music bestaat uit de afdelingen Concord Music Group en The Bicycle Music Company. Die eerste beheert voornamelijk de opnamen en registraties van muziekactiviteiten, terwijl The Bicycle Music Company toezicht houdt over onder meer het rechtenbeheer.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door onze mediapartner, Entertainment Business.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »