NIEUWSPASS LABS

Pass Labs toont XP-12 en XP-17 aan publiek in München

Het Amerikaans Pass Labs heeft zijn nieuwste twee producten aan het publiek op de High End-beurs in München getoond. De XP-12 is een single-chassis voorversterker met vijf ingangen. De XP-17 is een single-chassis phono-versterker geschikt voor zowel MM als MC-cartridges. De apparaten zullen later dit jaar op de markt komen.

XP-12

De XP-12 is de nieuwste voorversterker van Pass Labs en is voorzien van vijf analoge ingangen waarvan er twee symmetrisch zijn. Het apparaat heeft een symmetrische en een asymmetrische uitgang die tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. Tevens is voorzien in een trigger-uitgang om een eindversterker mee aan of uit te kunnen schakelen.

Pass Labs heeft een nieuwe voeding gebouwd die wordt gevormd door een afgeschermde ringkerntransformator die met epoxyhars is overgoten. Een brom van 50 Hz krijgt zo geen kans. Ook het voedingscircuit is herzien zodat de ruisvloer nog wat lager zou moeten liggen dan bij voorgaande ontwerpen. De volumeregeling is afgekeken van het vlaggenschip van Pass Labs, de Xs-voorversterker die uit twee kasten bestaat. De XP-12 heeft dan ook een volumeregeling van honderd stappen van ieder één dB.

Pass Labs heeft in de eindtrap van de XP-12 zijn favoriete transistors van Toshiba gebruikt. De schakeling is zodanig dat het gebruik van lange interlinks geen problemen zou moeten geven.

Specificaties XP-12

Opgenomen vermogen: 50 Watt

Frequentiebereik: 10 Hz - 20 kHz (+/- 0,05 dB)

Kanaalscheiding: hoger dan 100 dB

Rimpel / ruisvloer: 15 microvolt

THD: kleiner dan 0,001% (1 V, 1 kHz)

XP-17

De nieuwe phono-versterker heeft één ingang die geschikt is voor MM en MC-cartridges. De gebruiker kan met dip-switches op de achterzijde de juiste impedantie en capaciteit instellen, al naar gelang het gebruikte element. De XP-17 heeft twee uitgangen, één maal cinch en één maal XLR.

Het apparaat is voorzien van dezelfde voeding als de XP-12, maar de XP-17 heeft nog een extra RC-filter voor een nog lagere ruis en brom. De voortrap van de XP-17 is symmetrisch uitgevoerd, mede ter verlaging van de ruisvloer en mogelijke vervorming. De gebruiker kan kiezen uit een drietal versterkingsfactoren.

Specificaties XP-17

Opgenomen vermogen: 40 Watt

Versterkingsfactor symmetrische uitgang: 76, 66 of 56 dB

Versterkingsfactor asymmetrische uitgang: 70, 60 of 50 dB

Impedantie symmetrische uitgang: 110 Ohms

Impedantie asymmetrische uitgang: 220 Ohms

Impedantie ingang: instelbaar tussen 10k en 47k Ohms (200 waardes)

Capaciteit ingang: instelbaar tussen 10 en 750 pF

Nauwkeurigheid RIAA-curve: +/- 0,1 dB 20 - 20 kHz

THD: 0.004%

Prijzen en beschikbaarheid

De verkoopprijs van de XP-12 is 5.800 dollars, die van de XP-17 is 4.300 dollars. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe voortrappen op de markt gaan komen. De prijzen voor Europa zijn ook nog niet bekend.

Pass Labs

Pass Labs is in 1991 opgericht door Nelson Pass. Versterkers van Pass zijn zwaar uitgevoerd en zijn voorzien van grote koellichamen en een ruim bemeten lineaire voeding. Ontwikkeling en bouw vinden plaats in Auburn, Californië.


EDITORS' CHOICE