REVIEWIS

Is ie ’t of Is ie ’t niet

Philip van Deijk | 30 augustus 2001 | IS
= (spreek uit als: is) is een gloednieuwe Nederlandse luidsprekerfabrikant die met zijn producten op de markt is verschenen en bij hifi.nl de primeur heeft voor een test. In het kort een inleiding over het hoe en waarom van deze luidspreker en zijn ontwikkeling. De luidspreker is ontstaan uit onvrede met de bestaande luidsprekers op de Nederlandse markt. Zo’n vijf jaar geleden besloten Frits Vroom, Dick Verwolf en Stef Bonke de koppen bij elkaar te steken om te onderzoeken of het mogelijk zou zijn zelf een luidspreker te ontwerpen. Dick en Stef hebben ieder een ruime ervaring op muziekgebied in de zin van het bouwen en onderzoek verrichten naar oude muziekinstrumenten als een clavichord, het klavecimbel, het orgel en de piano. Frits daarentegen is een opnametechnicus en dan voornamelijk van klassieke muziek. Frits miste in normaal verkrijgbare luidsprekers de mogelijkheid om in de opname terug te kunnen horen hoe deze oorspronkelijk is gerealiseerd. Om een lang verhaal kort te maken, na vijf jaar onderzoek en veel luisteren zijn zij erin geslaagd een geschikte luidspreker te ontwerpen en in kleine series te bouwen. Het is bovendien (gelijk) ook heel goed gelukt, want een viool klinkt ook als een viool en een sax is ook daadwerkelijk een sax op de =. Vooral bij live-opnames is dat goed te horen, maar daarover later meer in de test.

Een Leidse meubelmaker zorgde er tenslotte voor dat de luidsprekers met de hand in elkaar gezet kunnen worden. Kennelijk is de Leidenaar een vakman, de luidsprekers zien er netjes en strak uit. De luidsprekers die ik ter beschikking had waren voorzien van een lichte kleur houtfineer. De hoogte is 125 cm, breedte 20 cm en de diepte 30 cm. Aan de bovenzijde lopen de hoeken schuin naar achteren weg, wat ten goede komt aan het afstraalgedrag van de units. Mede hierdoor ontstaat een schoon geluid en zit de kast niet in de weg. Boven in de luidspreker, tussen de twee afgeschuinde hoeken, is de tweeter geplaatst. Deze tweeter is de TC90tdx en is afkomstig van Focal. Vergelijkbare tweeters worden o.a. in de duurdere series van JMlab en Wilson Audio gebruikt. Voor de fabrikant stond de keuze van deze tweeters al vrij snel vast, het is dan ook een van de betere tweeters die als losse unit op de markt te koop is. Het laag en midden wordt verzorgd door een 17 cm Alcone woofer, die direct onder de tweeter is gemonteerd om een puntbron te benaderen. Aan de voorkant bevindt zich aan de onderzijde op ongeveer 25 cm van de vloer een poort.

Daarmee komen we meteen op het type luidspreker. Het is een combinatie van basreflextechnologieen een transmissielijnbehuizing. De units zijn gematched, dus optimaal op elkaar afgestemd. Het rendement is 87 dB en met een nominale impedantie van 6 ohm makkelijk aan te sturen. Er wordt gefilterd met 24 dB per octaaf. Het laag loopt niet tot de onderste regionen door, maar is voor een luidspreker met een poort wel strak en lijkt derhalve ook niet op een open systeem. De luidspreker is verder voorzien van een bi-wire aansluiting. Gedurende de gehele test zijn de luidsprekers op die manier aangesloten geweest.

EDITORS' CHOICE