De juiste kabel, misschien wel het meest besproken onderdeel van een hifi-systeem. Of in ieder geval het meest bediscussieerde…
De technische specificaties en klankmatige eigenschappen van een versterker of een paar luidsprekers laten zich immers relatief gemakkelijk beoordelen, en daar komt weinig geloof aan te pas. Een veel grijzer gebied zijn de vele tweaks en accessoires waarmee je de weergave zou moeten kunnen verbeteren. Schone stroom, houten blokjes en speciale steentjes tegen ruis en ‘lekkage’, slimme akoestische snufjes, noem maar op – daar zijn de meningen vaak veel sterker over verdeeld. Bekabeling lijkt een beetje tussen die twee groepen in te vallen.
Luidsprekerkabels: de gulden middenweg
Men is het er doorgaans wel over eens dat een audiokabel snel de zwakste schakel in de keten kan zijn, en dat een paar meter van een rol in de bouwmarkt halen de weergave niet ten goede komt wanneer je wel stevig geïnvesteerd hebt in de rest van je set. Daar tegenover staat een gezonde scepsis wanneer de prijs van een set audiokabels het domein van de leuke hobby verlaat.
Bij welk bedrag dat is, is voor iedereen verschillend. Een degelijke verbinding tussen de verschillende componenten, daar willen we nog wel in geloven – maar (tien)duizenden euro’s voor kabels met goud en zilver, dat gaat voor de meesten wat ver. Zowel financieel als geloofsmatig. Het is daarom maar goed dat er nog zoveel tussen zit.
Luidsprekerkabels: het materiaal
Een luidsprekerkabel is gemaakt om een elektrisch signaal te transporteren. Een stukje data dat via je speakers als muziek wordt weergegeven. Daarvoor wordt in de basis en gezien de prijs en eigenschappen meestal koper gebruikt, maar bijvoorbeeld ook zilver, een zilver-goudlegering of zelfs koolstof. Daaromheen wordt isolatiemateriaal aangebracht, waarbij met name de duurdere kabels de gekste combinaties bedenken om het signaal zo goed mogelijk te verpakken.
De daadwerkelijke keuzes in materialen, samenstelling en productie en dus het uiteindelijke prijskaartje zijn afhankelijk van de fabrikant en de filosofie. In ieder geval geldt dat de doorsnede van de geleider groot genoeg moet zijn om een flinke stroom aan te kunnen, de weerstand, inductie en capaciteit van de kabel als geheel laag dient te zijn en het materiaal van de geleider zo zuiver mogelijk moet zijn. Wie denkt dat dat betekent dat je op basis van bijvoorbeeld dikte iets zinnigs kunt zeggen over de kwaliteit, moet maar eens een kijkje nemen bij Crystal Cable: deze kostbare high-end modellen hebben soms het formaat (en het uiterlijk) van sieraden!Â