REVIEWSynology

Review: Synology RT2600ac-router

De Synology RT2600ac is een router met alle opties die u maar kunt wensen. Razendsnel draadloos internet tot 2,53 Gbps, maar ook een gebruikersinterface om de vingers bij af te likken. Een perfecte basis voor een stevig thuis- of klein zakelijk netwerk.

Om maar met de deur in huis te vallen: de gebruikersinterface van deze router. Mocht deze u op de een of andere manier bekend voorkomen, dan kan dat kloppen. Het besturingssysteem van de Synology RT2600ac is namelijk gebaseerd op hetzelfde OS als u ook in de NASsen van dit merk aantreft. Hebt u toevallig een Synology NAS staan, dan voelt u zich direct helemaal thuis op de router.

De basis van het apparaat wordt gevormd door een 1,7 GHz dual core-processor. Een deel van de netwerktaken is gewapend met hardwareversnelling. Aan de achterkant van de router treft u 4 Gigabit-poorten en één Gigabit WAN-poort aan. U sluit de RT2600ac via deze laatstgenoemde poort aan op het modem of de router van uw provider. Aan de draadloze kant heeft Synology gekozen voor WiFi ac (802.11ac, ook de oudere standaarden a, b, g en N worden ondersteund). Uiteindelijk zijn snelheden mogelijk tot 800 Mbps op 2,4 Ghz en 1,73 Gbps op de 5 Ghz frequentieband. Combineren van beide banden levert de al genoemde maximale snelheid van 2,53 Gbps op.

Synology RT2600ac: slim schakelen

Als vanzelfsprekend haalt u de genoemde maximum draadloze netwerksnelheid alleen in de buurt van de router. Neemt de afstand toe of komen er betonnen vloeren en muren tussen router en uw (mobiele) device te staan, dan neemt de snelheid af. Daarbij geldt dat er op een zeker moment een bepaald omslagpunt is, waarbij de signaalsterkte (en dus ook de doorvoersnelheid) van een 5 GHz signaal veel sneller afneemt dan een 2,4 GHz signaal.

Lagere frequenties dragen namelijk verder, dat is een vast natuurkundig gegeven. De RT2600ac beschikt daarom over een ‘slimme detectie’. Zodra de 5 GHz-band echt te langzaam wordt, wordt volautomatisch overgeschakeld naar een 2,4 GHz-verbinding met het gekoppelde draadloze apparaat. Zo kunt u zich zorgeloos met uw tablet of via WiFi verbonden smartphone door het hele huis bewegen en toch overal genieten van een optimale netwerksnelheid.

Synology RT2600ac: router als netwerkopslag

De RT2600ac beschikt over een USB 3.0-poort. Hierop kan een externe harde schijf worden aangesloten, waarmee u ook NAS-functionaliteit aan de router toevoegt. Omdat het besturingssysteem van de router zoals gezegd op dat van de Synology NASsen is gebaseerd, kunnen apps uit die hoek ingezet worden voor bijvoorbeeld het maken van back-ups. Via de app CloudStation synchroniseert u gegevens op al uw apparaten. In real-time zelfs, dus als u zowel de app op de router instelt én de bijbehorende (gratis) tool op de computer hoeft u zich over een goede reservekopie geen zorgen meer te maken.

Ook is de extern aangesloten schijf gewoon als netwerkshare beschikbaar. Extra opslagruimte dus voor alle op het netwerk aangesloten apparaten. Omdat ook DLNA wordt ondersteund, behoort streaming van muziek en video eveneens tot de mogelijkheden. Interessant is het SD kaartslot, hiermee zorgt u voor netwerkopslagcapaciteit zonder dat een externe harde schijf nodig is. Met de huidige lage prijzen van geheugenkaartjes een interessante optie. Zeker als u niet van plan bent om Terabytes aan bestanden centraal te bewaren, maar bijvoorbeeld slechts een selectie aan noodzakelijke tools of een bescheiden bestandsback-up.

Synology RT2600ac: printserver

Naast de USB 3.0-poort treft u op de RT2600ac ook een tweetal USB 2.0-poorten aan. Daar zijn natuurlijk eveneens harde schijven op aan te sluiten, maar de doorvoersnelheid tijdens het lezen en schrijven van bestanden ligt dan wel een heel stuk lager. Op deze poorten zijn echter ook USB-printers aan te sluiten. Daarmee maakt u van iedere standaard USB-printer een netwerkprinter die vanaf elke (op het netwerk aangesloten) computer is te gebruiken. De router ondersteunt een scala aan printers en printeremulaties, dus het moet wel heel gek lopen als u uw printer niet aan de praat krijgt.

EDITORS' CHOICE