NIEUWS

In memoriam: John van der Sluis

Op 1 april is John van der Sluis op 80-jarige leeftijd in Frankrijk overleden. John's invloed op de Nederlandse audiomarkt en -ontwikkeling is groot geweest.

In 1968 startte John de verkoop van audiokits bij Van Dam Elektronica in Rotterdam. De allereerste versterker werd nog met germanium transistors gemaakt en was een ramp! Daarna kwam de Hart solid state-versterker met 2N3055. In 1971 werd een audiobedrijf opgericht door Nico Visch en John van der Sluis. In 1978 werd opnieuw begonnen, ditmaal samen met Peter van Willenswaard. In die tijd werd TIM ontdekt. Er werd een nieuwe schakeling ontwikkeld zonder overall tegenkoppeling. Het geluid kwam niet meer uit de luidsprekers en er ontstond een los stereobeeld.

Rond 1980 werd begonnen met het ontwerpen van luidsprekers. Resonantie en diffractie kregen aandacht en leidden tot een ronde PVC pijp als behuizing. De iconische vloerstaande Pijpluidspreker heeft jarenlang de zelfbouwwereld in Nederland gesierd. In 1982 werd een eigen tijdschrift gestart, Audio & Techniek. Hierin werden zelfbouwontwerpen beschreven en vergelijkende testen gepubliceerd. Niet alle fabrikanten waren even gelukkig met deze testen, want er werden voor het eerst serieuze metingen gepubliceerd in een Nederlands audiotijdschrift en er werd geen blad voor de mond genomen in de onderlinge vergelijkingen. 

Nieuw was ook dat bij Audio&Techniek echt geluisterd werd naar de te testen apparatuur. Reviews waren in die tijd een absoluut novum in de Nederlandse audiopers. Tegelijk bleven metingen en techniek heel belangrijk.

Fasevervorming werd ontdekt: keramische condensatoren en muting transistoren waren hun leven niet meer zeker, John knipte ze overal uit. Het bedrijf werd ondertussen een bijenkorf van jong talent en stagaires van diverse opleidingen deden hier ervaringen op die soms hun hele verdere professionele leven bepaalden. 

Aan het eind van 1999 werd de publicatie van Audio & Techniek gestaakt. John verhuisde naar Belgie en verschoof de focus naar het ontwerpen en verkopen van doe het zelf en gebouwde producten onder de merknaam Hawk Audio. In 2003 verbrandde John andermaal alle schepen achter zich en verhuisde naar Frankrijk waar hij zijn activiteiten op een wat lager pitje voortzette. 

John nam altijd initiatieven, liet zich nooit inpakken door blufverhalen van fabrikanten, was altijd te vinden voor nieuwe experimenten en onbetrede paden, deed dingen nooit om er rijk van te worden (is ’ie ook nooit geworden), maar vanuit een echt idealisme -- hoewel ook een lichte streling van zijn ego hem niet onwelkom was.

EDITORS' CHOICE