NIEUWSPASS LABS

Pass Labs start levering van XA25-versterker

Pass Labs is vandaag begonnen met de levering van de eerder aangekondigde XA25-versterker. Het apparaat kan 2 x 25 W in 8 ohm in klasse A geven. Het is de lichtste versterker van Pass Labs, maar desondanks weegt het apparaat circa 25 kilo.

De XA25 wordt gepositioneerd als een kleine stereo klasse A-versterker die goedkoper is dan de andere Pass Labs-versterkers, terwijl geen concessies zijn gedaan aan de geluidskwaliteit. Omdat het uitgangsvermogen relatief beperkt is, kon de voeding kleiner worden uitgevoerd.

Voorts heeft Pass Labs afgezien van het voor hen gebruikelijke volledig symmetrische ontwerp. Samen met een kleinere voeding bespaart dat de nodige onderdelen. De eindtrap wordt gevormd door een paartje industriële FET’s in plaats van een rijtje transistors. De FET’s kunnen volgens Pass Labs uitgestuurd worden tot 700 W en 40 A en zijn dus zeer ruim bemeten voor hun taak. Door minder onderdelen te gebruiken wordt niet alleen de kostprijs lager. Het resultaat is volgens Pass Labs tevens een lagere vervorming, minder ruis en een betere demping van lastige luidsprekers.

Specificaties en prijs

De XA25 levert maximaal 2 x 25 W in 8 ohm en 2 x 50 W in 4 ohm. Bij een belasting van 2 ohm levert de XA25 zelfs 100 W per kanaal, maar dan niet meer in klasse A. Frequentiebereik loopt van 0 tot 100 kHz (op –2 dB), vervorming is niet meer dan 0,1% en de dempingfactor is 500. Klasse A-versterkers zijn verre van groen. In rust trekt de XA25 circa 200 W uit uw stopcontact. De verkoopprijs in Nederland is 5.990 euro.

Pass Labs

Pass Labs bouwt al meer dan twintig jaar versterkers en speelt mee in de eredivisie. Versterkers van Pass Labs zijn zwaar uitgevoerd en zijn voorzien van grote koellichamen en een ruim bemeten lineaire voeding. Ontwikkeling en bouw vindt plaats in Auburn, Californië.


EDITORS' CHOICE