REVIEWSynology

Review: Synology DS416play

De Synology DS416play is een snelle NAS die prima past bij thuisgebruikers die net dat beetje extra snelheid nodig hebben. Ook thuiswerkers en creatieve professionals kunnen hun hart ophalen aan het systeem.

Introductie Synology DS416play

Synology heeft een goede reputatie op het vlak van NASsen. De DS416play stelt dan ook zeker niet teleur wat mogelijkheden en snelheid betreft. Het is een systeem dat z’n hand niet omdraait voor stevig multimediaal gebruik. Zo is het mogelijk om een 4K-stream in real-time te transcoderen naar een ander formaat. In geval van een Full HD-stream (1080p) kan dat zelfs voor drie streams gelijktijdig. Als basis heeft Synology dan ook gekozen voor een dual core Intel Celeron 64 bit-processor. Standaard draait deze op een kloksnelheid van 1,6 GHz, ‘bursts’ tot 2,48 GHz zijn mogelijk. Die tijdelijke extra versnelling komt als vanzelfsprekend goed van pas tijdens meer complexe taken.  1GB RAM is een hoeveelheid die in een groot deel van de Synology NASsen is te vinden, zo ook in de DS416play. Alle beschikbare extra apps – daarover straks meer – draaien daarmee als een zonnetje. Het systeem is te koop voor een adviesprijs van 419 euro.

Schijven combineren

De DS416play is een 4-bay NAS, voor zover je dat zelf al niet had opgemaakt uit de afbeelding. Het betekent dat je er vier harde schijven in kunt plaatsen. Of – zo je wilt – SSD’s, al wordt dat al snel een dure grap als je veel opslagruimte wenst. Vooralsnog is de ‘traditionele’ harde schijf het meest kostenefficiënte opslagmedium. Je kunt hierbij kiezen uit 3,5 inch harddisks of 2,5 inch exemplaren. Voordeel van deze laatste notebookschijven is dat ze stiller zijn en minder energie verbruiken. Nadeel is dan weer dat de maximaal leverbare grootte een stuk kleiner is en dat ze op termijn mogelijk minder betrouwbaar zijn. Je kiest dan ook het best voor een speciaal voor NASsen geoptimaliseerde harde schijven, zoals bijvoorbeeld eentje uit de Red-serie van Western Digital.

Verder is het verstandig om gelijk met twee schijven te starten en deze in te stellen als een Synology Hybrid RAID volume. Daarmee beschik je over een prima bescherming van je gegevens. Als één van beide schijven defect raakt, hoef je alleen maar de overleden schijf te vervangen. Zodra de nieuwe schijf is ingeprikt herstelt de NAS alle gegevens en kun je weer verder werken. Heb je later behoefte aan nog meer opslagruimte dan plaats je opnieuw twee extra harddisks. Als je zorgt dat de schijven paarsgewijs dezelfde grootte hebben (dus bijvoorbeeld 2 x 3 TB en 2 x 4 TB) dan wordt de schijfruimte volautomatisch en verliesvrij uitgebreid. Enig ‘nadeel’ van RAID is dat je uiteindelijk niet de totale grootte van alle geplaatste schijven geniet, maar ongeveer de helft daarvan. Logisch, want de andere ‘helft’ wordt gebruikt voor het bewaren van een gegevenskopie. Heel veilig. Je kúnt voor een andere constructie kiezen waarbij wél de volledige schijfgrootte in opgetelde vorm beschikbaar komt, maar dan is er geen veiligheidsklep meer in de vorm van redundantie. Ofwel: een defecte schijf leidt onherroepelijk tot gegevensverlies. Niet aan te raden.

De DS416play is een snelle jongen

Leessnelheden lopen op tot 225 MB/s en schrijfsnelheden tot iets meer dan 187 MB/s. Onder Windows gelden gemiddelde leessnelheden tot 112,8 MB/s en schrijfsnelheden tot net iets onder de 109 MB/s. Dat zijn prima cijfers waarmee deze NAS zelfs iets bovengemiddeld scoort. Zeker in vergelijk tot NASsen bedoeld voor thuisgebruik en werkgroepen. Qua doorvoersnelheden zien we trouwens ook meteen nog een ander voordeel van de DS416play: hardwareversleuteling.

Je kunt versleutelde mappen aanmaken op deze NAS, maar de bestandsoverdrachtssnelheid leidt daar nauwelijks onder. Ofwel: het lezen en schrijven van versleutelde bestanden gaat vrijwel net zo snel als bij de onversleutelde exemplaren. Om precies te zijn: tot 112,79 MB/s lezen en tot 100,83 MB/s schrijven. Erg prettig, want zo kun je echt privacygevoelige gegevens snel en stevig versleuteld op de NAS bewaren. Alleen dan niet vergeten de versleutelde map na gebruik weer te ontkoppelen, anders kan nog iedereen erbij. Ook komen die hoge snelheden prima van pas bij een van de vele mogelijkheden van de DS416play: videobewaking.

Bewaking

IP-camera’s zijn prima betaalbaar tegenwoordig. Maar ze hebben één groot nadeel: elk merk en type heeft z’n eigen gebruikersinterface. Ook is het lang niet altijd in orde met de veiligheid van dergelijke camera’s, het is soms nogal erg eenvoudig voor een buitenstaander om in te breken op een IP-camera. Kortom: het is altijd een beetje Russische Roulette spelen als je een dergelijke camera rechtstreeks toegang geeft tot internet. Inderdaad: dat is wel graag wat je waarschijnlijk graag wilt, om bijvoorbeeld tijdens afwezigheid even te kijken hoe het huis erbij staat. Dankzij het uitgebreide besturingssysteem DSM dat draait op de DS416play kun je echter eenvoudig apps installeren op de NAS. Een van de beschikbare apps is Surveillance Station. Dit is camerabewakingssoftware waarmee je compatibele IP-cams (en dat zijn er velen; het aantal groeit bij elke update) via het thuisnetwerk aan de NAS koppelt.

De NASsen van Synology hebben veiligheid hoog in het vaandel staan en worden ook regelmatig van (veiligheids)updates voorzien. Kortom: je hoeft nu uw IP-camera niet meer rechtstreeks aan de cloud te hangen, maar via de NAS. Als extra voordeel heeft dat ook nog eens dat je voor al je IP-camera’s een universele gebruikersinterface krijgt. Standaard wordt de DS416play geleverd met licenties voor twee IP-camera’s. Wil je meer camera’s gaan gebruiken, dan kan dat door licenties bij te kopen. Om te beginnen is een tweetal IP-cams – zeker voor thuisgebruik – een prima start.

Office

Sinds relatief kort is er voor de Synology NASssen – waaronder dus ook de DS416play – een interessant Office-pakket verkrijgbaar. Je kunt dit kosteloos installeren via het Package Center dat je in het startmenu van DSM aantreft. Eenmaal geïnstalleerd heb je dan de beschikking over een office suite bestaande uit een veelzijdige tekstverwerker en spreadsheet. Bijzonder is dat je in beide onderdelen real-time samen kunt werken met andere gebruikers. Ofwel: als je samen met een of meer collega’s aan een rapport moet werken dan kan dat zonder fysiek bij elkaar in de buurt te zijn. Enige vereiste is dat alle deelnemers over een gebruikersaccount beschikken op je NAS en ingelogd zijn.

Inderdaad: dat kan bijvoorbeeld ook met Google Docs, maar daar ligt altijd het gevaar van een meelezende ‘eigenaar’ op de loer. Het Synology Office-pakket draait in je eigen via stevige wachtwoorden beveiligde omgeving. Ideaal voor meer privacygevoelige zaken. En al even ideaal voor als je schoolgaande kinderen hebt. Mocht je aan alleen de tekstverwerker en spreadsheet nog niet genoeg hebben, dan kun je los ook nog een agenda, chatprogramma en notitieblok installeren.

Streamen

Een beetje zichzelf respecterende NAS beschikt natuurlijk over DLNA-mogelijkheden, zo ook de DS416play. Kortom: streamen naar DLNA-capabele apparatuur als een AV-set, televisie of netwerkspeler is in een handomdraai geregeld. Maar ook kan gebruik gemaakt worden van een extra te installeren app als Audio Station. Hiermee speel je muziek uit de muziekmap op de NAS af op bijvoorbeeld uw laptop. Of via een op de NAS aangesloten USB-DAC rechtstreeks naar de versterker in de huiskamer. Ook is er een bijpassende mobiele app beschikbaar waarmee je dan de NAS op afstand kunt bedienen, terwijl ook streamen naar je mobiel of tablet een optie is. Zelfs via de cloud, dus zo heb je altijd en overal je muziekcollectie bij de hand. Voor het streamen van video is een soortgelijke app met de naam Video Station beschikbaar. Vermeldenswaardig is tot slot Photo Station, waarmee u al uw foto’s – gecontroleerd via gebruikersaccounts deelt met familie en vrienden.






EDITORS' CHOICE