NIEUWS

Vinylfans opgelet: 500 releases Record Store Day

Redactie Hifi.nl | 18 april 2017 | Fotografie Fabrikant
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 22 maart 2017

We hoeven het vinylfans waarschijnlijk niet te vertellen, maar in april staat Record Store Day op de kalender. De internationale feestdag van, voor en in onafhankelijke platenzaken wereldwijd valt dit jaar op zaterdag 22 april: aanstaande zaterdag dus! Daarom vandaag nog één keer aandacht voor de exclusieve releaselijst - met maar liefst 500 albums die op RSD 2017 in de schappen verschijnen.

'Grootschaligste kleinschalige muziekevenement ter wereld'

Nooit eerder kwamen meer dan drieduizend artiesten en miljoenen muziekliefhebbers op één dag wereldwijd bij elkaar om de kunst van muziek in de onafhankelijke platenzaak te vieren. Dat is wat er voor de tiende editie van Record Store Day gepland staat, in meer dan tweeduizend platenzaken in Amerika, Europa, Australië en Japan. In Nederland, waar we inmiddels de achtste editie vieren (we doen mee sinds 2010), veranderen de winkelvloeren van meer dan 80 onafhankelijke platenzaken in verschillende podia door het land verspreid, met meer dan 250 optredens.

Deze 50 releases werden het best verkocht op RSD 2016

Uiteraard is Record Store Day ook de dag van exclusieve releases. In 2016 stonden er honderden releases op de rol, met nieuwe liedjes, remixes, gekleurd vinyl en nooit eerder uitgebrachte juweeltjes. De teller voor de komende editie raakt bijna de 500: in totaal vind je 486 releases in de RSD-schappen 22 april. En het lijkt erop dat er opniew voor ieder wat wils tussen zit. Van Air, Andre 300 en Aqua tot The Who, Neil Young en Frank Zappa - bekijk de volledige lijst hier.

Rega Record Story Day special edition

Ook het Britse Rega heeft zich weer in de feestvreugde gestort. Om de tiende verjaardag op te luisteren, heeft het merk een exclusieve RSD-uitvoering van de RP3 uitgebracht, die in een gelimiteerde oplage van 500 stuks te verkrijgen zal zijn 22 april. Direct te herkennen als een platenspeler uit de Planar-serie is deze uitvoering daarnaast voorzien van een '10 jaar RSD'-logo en een custom mat om je platen op te leggen. De draaitafel kost 250 pond (bijna 300 euro), het is niet bekend in welke Nederlandse zaken het model verkrijgbaar zal zijn.


EDITORS' CHOICE