NIEUWSMarantz

Vijf home cinema achtergronden en reviews die je niet mag missen

Jasper Mijwaard | 10 maart 2017 | Marantz

Hifi en home cinema hebben behoorlijk wat raakvlakken – het draait bij allebei om geluid (of toch voor een groot gedeelte) en als je écht iets moois wilt moet je diep in de buidel tasten. Het maakt wel dat de twee uitstekend te combineren zijn. Je eigen luidsprekers zijn bijvoorbeeld goed te gebruiken als front speakers in je surround set-up. Ook AV-receivers hebben steeds meer te bieden op audiogebied, al zal een doorgewinterde audiofiel er wellicht van gruwelen.

Om toch te laten zien dat home cinema ook voor audiofielen en andere liefhebbers interessant kan zijn, hebben we drie artikelen op een rij gezet.

Step-up review: Marantz SR5011, SR6011 en SR7011

We beginnen maar met een merk dat alle hifi-enthousiasten bekend is: Marantz. Want naast de immens populaire versterkers en cd-spelers, is het merk ook verantwoordelijk voor een hele rits AV-receivers. Je vindt ze in verschillende prijsklassen en om nou eens te kijken waar de verschillen zitten, testte Martijn maar liefst drie verschillende modellen: de SR5011, SR6011 en SR7011. Benieuwd wat de apparaten je allemaal kunnen bieden en welk model het beste bij je situatie past? Lees dan de step-up review van de Marantz SR5011, SR6011 en SR7011.

Wat betekent 4:2:0? Chroma subsampling uitgelegd

Wie op zoek gaat naar een nieuwe tv of Blu-ray speler, komt erachter dat er behoorlijk wat afkortingen en terminologieën zijn. Misschien niet het meest interessante, maar die kennis kan wel belangrijk zijn als je het beste uit je televisie wil halen. Zo vind je in de menu’s van (Ultra HD) Blu-ray spelers soms cryptische instellingen voor het videoformaat 4:4:4/4:2:2/4:2:0. Maar wat is het en wat moet je daarmee? Eric legt het je uit in een achtergrondartikel over Chroma subsampling.

 

Review: Samsung UE55KS7000

Een home cinema systeem is natuurlijk he-le-maal niks zonder goed beeld. Hoewel veel mensen kiezen voor een beamer met scherm, is de tv nog altijd de meest gangbare optie. Niet zo vreemd, want op tv-gebied is er tegenwoordig behoorlijk wat te beleven. Van Samsung, een van de grotere spelers op het toneel, voelde Eric de UE55KS7000 aan de tand. Dat is een model dat ultrascherp beeld moet bieden dankzij UHD en HDR. In de review van de Samsung KS7000-serie lees wat je allemaal kunt krijgen voor €1.999. 

Alles wat je moet weten over Auro 3D

Oké, je hebt de luidsprekers, een prachtig beeld en een AV-receiver om alles perfect te combineren. Wat dan? Dan kom je een flink aantal audioformaten tegen. Geen FLAC, DSD, mp3 en MQA, zoals we in hifi-land gewend zijn, maar namen als Dolby Atmos en DTS:X. Die twee gaan al een tijdje mee en zullen ongetwijfeld bij veel lezers al een belletje doen rinkelen. Maar er is een nieuw formaat dat steeds vaker opduikt: Auro 3D. Wat dat precies is en hoe het klinkt kun je in het achtergrondartikel over Auro 3D lezen.

Dit moet je weten over de opvolger van kleurvolume

Ha, volume! Dat woord kennen we wel in de hifi. Toch betekent het in dit geval natuurlijk iets compleet anders. Het woord kleurbereik ben je wellicht eens tegengekomen in je zoektocht naar een nieuwe tv, maar tegenwoordig wordt het steeds minder gebruikt. Er wordt steeds meer gesproken over kleurvolume. Maar wat is dat, en hoe verhoudt het zich tot het kleurbereik dat we hiervoor kenden? Eric vertelt het je in het achtergrondartikel over kleurvolume

MERK

EDITORS' CHOICE